Last news in Fakti

23 Септември, 2021 15:49 4 582 8

БНБ реши да "охлади" кредитната активност на банките

  • бнб-
  • кредити-
  • решение

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7%

БНБ реши да "охлади" кредитната активност на банките - 1
Снимка: Архив

Притеснена от бума на ипотечните заеми, Българската народна банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането.

Управителният съвет на централната банка реши да увеличи от догодина нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%. Това е мярка, която цели банките да имат достатъчно резерви да покрият загубите от заеми, които длъжниците не могат да погасяват. По правило буферът се увеличава, когато се налага да се "охлади" нездравословно бърз и голям ръст на кредитите, пише вестник "Сега".

А наблюденията на БНБ са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити. "Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката", посочва в мотивите си централната банка.

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо миналата година, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15%.

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено и от непрекъснат ръст на цените на жилищата, основно в големите градове. Това е повод за опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009 г. Цените на жилищата у нас годишно нарастват с около 7%, дори и през 2020 г., когато през второто тримесечие имотният пазар бе напърво замрял. За първите 6 месеца на тази година ръстът в цените на жилищата е 5%.

Според брокерите обаче по-бърз темп на поскъпване на недвижимите имоти се наблюдава основно в някои квартали в големите градове, където предлагането е ограничено.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    30 1 Отговор
    Усетиха се, че раздадоха много пари на хора, които няма как да ги върнат и почнаха да опъват юздите. Явна индикация, че скоро иде голямото спукване на балона.
  • 2 Гост

    10 0 Отговор
    Ще се усетят,ако не дръпнат юздите ще имат много апартаменти банките.Няма как да раздаваш кредити без да мислиш,а като се спука балона какво ще се прави?!Това е стъпка за ограничаване на щетите от евентуално спукване на балона.
  • 3 Съдията Дред

    10 1 Отговор
    Ясно , след две - три години ще има евтини жилища.
  • 4 киротапиро

    5 0 Отговор
    а защо не опънаха юздите на КТБ и там завлекоха за пореден път народа
  • 5 еха

    1 3 Отговор
    и когато пазара се охлади и се консолидира, тогава само кратък период от време цените на имотите в определени най-търсени зони ще се вдигнат със 100%.
  • 6 5666

    1 3 Отговор
    Тъй като България е основно концентрирана в 3-4 града, очаквайте цените да станат по 2 скоро. Разбира се не говорим за нива край някое китно селце а за двустаен в ултра център.В България все още не са навлезли фотоволтаичните централи. В Германия навсякъде е нафрашкано с панели.

    Коментиран от #7

  • 7 tato

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "5666":

    Купувай докато му е времето бре.
    Знаеш ли че сме 5,5 млн и спадаме. До 2-4 г като починат възрастните над 70г ще паднем до 4,5 млн.
    Я пак помисли дали ще ръстят цените
  • 8 Дааа

    0 0 Отговор
    раздадоха народни пари на тяхни хора,
    сега ни подготвят че няма да ги върнат.
    Ние търпим всичко.
    Не се чудете че само българите сме търпяли 500 години турско робство.