Last news in Fakti

24 Септември, 2021 18:45 3 140 12

Криптовалутите вече са незаконни в Китай

  • китай-
  • криптовалута-
  • банка-
  • сделки-
  • трансакции

Китайската централна банка заяви, че всички транзакции, свързани с криптовалута, трябва да бъдат забранени

Криптовалутите вече са незаконни в Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайската централна банка заяви, че всички транзакции, свързани с криптовалута, са незаконни и трябва да бъдат забранени, предаде bloombergtv.bg.

Всички криптовалути, включително Bitcoin и Ether, не са фиатна валута и не могат да се разпространяват на пазара, съобщи Китайската народна банка на своя уебсайт.

Всички транзакции, свързани с крипто, включително услуги, предоставяни от офшорни борси на местни жители, са незаконни финансови дейности, се казва в съобщението на PBOC.

Тази последна сурова директива, която срина цената на Bitcoin с 5,5% в петък идва, когато световните пазари стават все по-обезпокоени от дълговата криза, свързана с предприемача Evergrande Group.

Китайското правителство може би също реагира на признаци, че крипто "миньорите" прикриват дейността си, за да останат в бизнеса.

Виджай Айяр, ръководител на крипро борсата за Азиатско-тихоокеанския регион Luno в Сингапур, заяви, че макар китайското правителство да е правило подобни изявления в миналото, това е „леко нервна среда за крипто с последните коментари на Комисията по ценните книжа и борсите и цялостната макро среда с новините покрай Evergrande. Така че всякакви коментари от този характер ще доведат до продажба на рискови активи."

Националната агенция за икономическо планиране също заяви, че е спешна задача за Китай да изкорени криптодобива, а репресиите са важни за постигане на въглеродните цели.

Инвеститорите трябва да очакват „резки ценови реакции, тъй като Китай спира биткойн“, каза Антони Тренчев, съосновател на крипто кредитора Nexo. „Неотдавнашният отскок от малко под 40 000 долара вероятно засега свърши.“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    26 9 Отговор
    Правилно ! Няма никакъв контрол върху транзакциите и паричните потоци. Ако държавата не може да осъществи ефективен контрол върху нещо, то трябва да бъде забранено.
  • 2 шиткойни

    25 6 Отговор
    Приземяване, приземяване, приземяване...
  • 3 Сух

    16 5 Отговор
    Ххоохо някой глътна вода..
  • 4 Ми щото са шашми

    15 6 Отговор
    Криптовалутата,или "електронно-кодираните" пари са поредното нашествие на алчните капиталиститечки тъпанари,на които им изтече мандата.А шматките,наречени US Army,дето се изнесоха на бегом без гащи от Афганистан са жалките им платени слугинчета,точка..

    Коментиран от #9

  • 5 Соросоид

    12 3 Отговор
    Според мен не само липсата на контрол върху криптовалутите е причината Китай да ги забрани. "копаенето" и транзакциите стават все по-енергонеефективни. Справка Google "Bitcoin Energy Consumption Index" - накратко, за 2020 година са били нужни 77 TW/h да се "изкопаят" поредните биткоини, а към септември 2021 - 165 TW/h. Eдна транзакция в биткоини отнема няколко пъти повече енергия, отколкото стандартна банкова транзакция. Токът на расте по дърветата - за него са нужни горива, газ, ядрена енергия, хора и технологии. Ако имаше файда в криптовалутите, Китай щеше да ги "приватизира" (поне на тяхна територия).

    Коментиран от #7

  • 6 Грульо

    8 1 Отговор
    Сега ша копат както сa копа, с мотика, не с конфютар. :D
  • 7 Памперс Панц

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Соросоид":

    Точно си го нацелил, брат. Разумната консумация е единственият ни шанс за бъдеще на тази планета. Безумието с тези криптовалути е всичко друго, но не и разумно използване на ресурсите. Дори трябва да се криминализира

    Коментиран от #8

  • 8 Komapak

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Памперс Панц":

    Че то си е криминализирано! Крадеш ток, копаеш....
  • 9 ГОЛФ 2

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ми щото са шашми":

    Появява се логичния въпрос, къде в цялата картинка са твоите приятели комунисти - руснаците? За един познат питам. Подават нефт и газ , щото само тва могат. Комунизма е мръсна работа, трябва да се изкоренява , където се види.
  • 10 565

    1 0 Отговор
    Китай е един от най колемите копачи и търговци на крипто валути. На всеки няколко години "забраняват" след няколко месеца , обикновенно по нова година го разрешават. И бай да дип:)
  • 11 втф ве

    1 0 Отговор
    забраняват ги всяка година поне по 1 път от 2013 насам. Няма никакво значение в крайна сметка. Важно е в US да не бъдат забранени.
  • 12 делийт

    0 0 Отговор
    Будни Китайчета !
    Биткойн се заплаща за разкриване на шифър който се ползва за ДЕКРЕПТИРАНЕ.
    Читателите са разбрали че новините за цената на биткойн и киберзаплахите са СВЪРЗАНИ!
    Колкото повече "копат" за биткойн толкова по бързо ключовете ще се разкрият и няма скрито/покрито - демек импортват ви сертификата за ел.банкиране изкарват ви парите и си легат...