Last news in Fakti

28 Септември, 2021 05:57 3 041 13

Ето как държавата ще компенсира бизнеса заради високите цени на тока

  • ток-
  • бизнес-
  • цена-
  • енергетика-
  • мерки-
  • компенсации-
  • стефан янев-
  • андрей живков

Министерството на финансите гарантира, че има средства за обявените мерки

Ето как държавата ще компенсира бизнеса заради високите цени на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев, който проведе работно съвещание с министрите на финансите и енергетиката, както и с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНТ.

Предлаганите от правителството мерки са в три групи - финансово подпомагане на бизнеса, засилване на контрола на Комисията за енергийно и водно регулиране върху работата на Българската независима енергийна борса, както и на извършваните сделки, трета група от мерки, които са свързани с раздробяването на пакети електроенергия на борсата, така че повече малки участници да имат достъп до по-ниски цени на тока.

Финансовите мерки, които са заложени, ще бъдат възможни само след актуализация на бюджета от евентуално ново правителство и ще влязат в сила от декември. Също така, за да продължат тези мерки, трябва да бъдат заложени промени в бюджета за 2022 година. Общата сума, на която се изчисляват заложените мерки, е между 600 и 650 млн. лева, като парите ще бъдат взети от печелившите държавни компании и тяхната натрупана свръхпечалба.

Според данните, изнесени от Министерския съвет, цената на електроенергията у нас е сред най-ниските в Европа, като ни изпреварва само Полша. Въпреки това бизнесът ще бъде подпомогнат.

Министерството на финансите гарантира, че има средства за обявените мерки.

"Проблемът при нас засега е нормативен, просто трябва да намерим механизъм, по който да ги включим най-рано в бюджета било чрез актуализация, било чрез бюджета 2022", каза служебният финансов министър Валери Белчев.

Освен предвижданите мерки за намаляване на цената на тока за бизнеса, премиерът Стефан Янев ще създаде и работна група, която да анализира възможностите за изграждане на нови ядрени мощности у нас.

"Ускоряваме ремонтите на ПАВЕЦ "Чаира" и "Белмекен", за да можем и тях да ги включим в микса, ремонтите закъсняват, просрочени са, но това, което сме си поставили за цел, е да ги ускорим", заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Министърът също така обяви, че няма логика да му искат оставката заради високите цени на тока, защото не той ги определя, но винаги е готов да я даде, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    ОКО да ВИДИ РЪКА да ПИПНЕ и тогава щи ПОВЯВАМЕ
  • 2 Сатърана Хана

    6 1 Отговор
    Едни Мутри изнасят Ток, ... С Държавата плаща на Другите Мутри .....
    ...... АЗ ЩЯХ ДА БУТНА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СТЪЛБОВЕ НА ГРАНИЦИТЕ С ТУРЦИЯ , СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ .... И ДА ГИ ВЪЗСТАНОВЯМ ЦЯЛА ЗИМА

    Коментиран от #4

  • 3 Сатъра на Хана

    5 1 Отговор
    РОДНИЯ ГРАД НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЕСЕМЕКНО ВЛАДЕНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ХИМКОМБИНАТА В ДИМИТРОВГРАД - ДИМИТРОВИ. - които първо бяхаот СДС ,А СЕГА СА ОТ ГЕРБ... НИЩО НЕ СТАВА В РОДНИЯ ГРАД НА ПРЕЗИДЕНТА БЕЗ ДИМИТРОВ ДА ПРЪДНЕ .... И ТОЯ ДЕРИБЕЙ СЕГА РАДЕВ МУ ДАВА КОМПЕНСАЦИ
  • 4 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатърана Хана":

    Макар че има и доста малки фирмички, които се борят за оцеляване.
  • 5 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    0 6 Отговор
    Пращам с етките на Радев, да ми ги плати
  • 6 Миризлив пор

    6 1 Отговор
    Ако човек купува картофи, договори се с производител, че му трябват всеки ден по 100 килограма за дадена цена и ще ги получи. Ако същия човек реши да си ги купува всеки ден от магазина то цената не е гарантирана, ако има търсене може и да скочи, трябва да се плати на търговец, на склад, за реклама транспорт до склада и обратно и всеки да си сложи риска от брак и печалбата. Цената по втората схема скача 2-3 пъти, със цената на тока е същото, купуват по рискови схеми и реват.
  • 7 Алчен Български бизнес

    2 2 Отговор
    Плащат най-ниския данък в света а искат немски помощи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иво

    4 1 Отговор
    Фирмите в енергетиката би трябвало да генерират мега печалби с новите цени, да ги обложат с по-голям данък и да ги ползват тези пари за да спасят бизнеси
  • 10 галфон

    6 0 Отговор
    държавниците да не забравят да компенсират и населението за скъпото олио, тока, хляба...... Нормално е след като не могат да се справят с увеличението на стоките
  • 11 Стига бе

    3 0 Отговор
    Как така има достатъчно пари и свръхпечалби на държавни предприятия, когато до вчера тръбяхте навсякъде как Борисов бил фалирал държавата и такива нямало?????
  • 12 редса

    2 0 Отговор
    Някой ще спечелят от ковида...изглежда че преди него всички ресторанти са били пълни всяка вечер, автобусите препълнени постоянно, театрите, дискотеките и т.н. - грабежа е пълен. Както казва Бай Ганя - келепира е важен!
  • 13 1300 000 пенсионери с по 300лв месечна

    1 0 Отговор
    Пенсия??? Те как ще преживеят?? Бизнеса, добре помощи! Имат Камари, организации, стачкуват, а Пенсионерите с 300лв колко могат да отделят за Ток!! Направете сметка, разделете тези пари, за храна, лекарства, дрехи, отоплении!!! Хайде Алчни политици, Делете!!!