Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 05:40 2 546 27

Митинг-шествие призовава за спасяване на комплекса "Марица изток"

  • марица изток-
  • синдикати-
  • централи-
  • въглища-
  • тец-
  • митинг-
  • шествие

Синдикатите настояват работата на централите да бъде гарантирана поне до 2040 г.

Митинг-шествие призовава за спасяване на комплекса "Марица изток" - 1
Снимка: БГНЕС

За гарантиране работата на централите от комплекса „Марица-изток“ на въглища минимум до 2040 г. ще настояват синдикалните организации в държавните ТЕЦ и мини, предаде БНР. Те са категорични, че няма да допуснат вземане на решения за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите и се подготвят за митинг-шествие в София на 13 октомври.

Митинг-шествие под надслов „Да спасим Марица-изток“ ще се проведе на 13 октомври от 13:00 часа. На него ще бъде приета декларация на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 хиляди души, ще бъде внесена в Министерски съвет. Подписката бе събирана през последните месеци в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково, които са най-засегнати от евентуално затваряне на въглищния комплекс.

„Очакваме да ни поканят на първия от така закъснелите разговори“, заяви Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и синдикален лидер на КНСБ в мините.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ заяви, че ще отстояват твърдо исканията от подписката за удължаване на работата на централата на въглища минимум до 2040 г.

"Съизмерима дата с тази на Полша и Германия. Не може да останем без енергетика и енергийна независимост", каза Дяков.

Бисер Бинев от синдиката КТ "Подкрепа" в Мини "Марица-изток" обясни, че вече няколко общини са излезли с декларации в подкрепа на бъдещето на енергийния комплекс.

Наско Митев добави, че вече е ясно, че без централите от комплекса "Марица-изток" не може, показват го и растящите цени на електроенергия и постоянният ѝ недостиг в Европа. Той изрази съжаление, че на последните разговори на синдикатите с представителите на Европейската комисия не са получили отговори на критичните въпроси.

"На последната среща, на която присъства и Франц Тимерманс, от когото зависят въглеродните квоти, се говори политически, заобикалят се фактите, говори са за една красива зелена природа. Ние също искаме да дишаме чист въздух, но не искаме децата ни да са гладни", каза Митев.

Синдикалистите добавиха, че отдавна проблемът за бъдещето на комплекса „Марица-изток“ е национален и затова митингът ще бъде в столицата. На него очакват над 2500 души, включително и много хора, които не работят в комплекса, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие мислете за Козлодуй

    16 5 Отговор
    и двата реактора на Белене, тия Марици първо ги освободете Американско иго и ги интегрирайте на газ, оправете се газопроводите, построете още газохранилища, т ъ п и ли сте кви сте ?

    Коментиран от #6, #8, #13, #24

  • 2 Затваряйте ги

    8 13 Отговор
    Какво чакате.
    Ток на пазара бол. И по евтин от Мариците.
  • 3 ТИКВА

    6 8 Отговор
    Да се затворят веднага трите теца, веднага!!!
  • 4 ПКП Я

    6 3 Отговор
    Кога ще се премахне корупционната практика на трите ТЕЦА. Веднага да се премахнат и в забвение за крадците!
  • 5 А след 2040

    6 4 Отговор
    На свещи нали? Ама дали ще има достатъчно парафин или, който има пари ще има ток който няма, на свещи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 666

    7 3 Отговор
    Да плащам, за да ме тровят?

    Коментиран от #26

  • 8 А ти мислиш ли...?!

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Вие мислете за Козлодуй":

    Че това струва пари...и то много пари...?!От къде ще дойдат...,кой ще ги даде...?!Или само дай да плещим глупости,колкото да не заспим пред клавиатурата...!!!
  • 9 Лукреция

    5 1 Отговор
    Нушка от герп ще ви уреди в живота- само и се доверете. А дядо ви Дуан ще изравни киловатите с варненската си придобивка. Тоя еко и икономически спор върви от татово време но сега зелените терористи са най- кресливи и оглушиха целия ЕС.
  • 10 стефан

    7 2 Отговор
    Вие от Мариците къде бяхте , когато бат Бойко на няколко пъти "пецаква " Белене и разширението на Козлодуй , та сега търсите подкрепа?! Солидарност трябва , не всеки да се "спасява поеденично"!

    Коментиран от #16

  • 11 клиент

    4 2 Отговор
    тия, които са на далавера от въглищните централи, те са подбудителите. те са и сред саботьорите на аец "белене". измислени синдикати, измислени собственици, измислена админстрация...
    нема такава територия!
  • 12 Смешници

    3 2 Отговор
    Какво спасяване, всяка година по половин милиард, от 15 години а те даже не искат да работят. Имат си собствен отбор Берое егати и наглеците. Не се знае какви са им заплатите, само крадат и сега спасете не. Минавате на Газ и уволнявате/пенсионирате 3/4 от персонала това е!
  • 13 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вие мислете за Козлодуй":

    Най вече корумпирани. Запада и Турция не искат стабилна енергетика в България. Май забравяте, че едно от условията за членство в ес беше унищожаване на енергетиката, а за нато - на армията. От корумпираните еврофондчета пари за енергетика, промишленост и земеделие - няма. А икономиката на страната е счупена на парчета. И аз не знам откъде пари. Единствено от Русия и Китай.

    Коментиран от #15

  • 14 Не за амерцентрали

    2 1 Отговор
    Защо да защитават американски централи, а български атомни реактори, които са " замразени" и не работят да не защитим и пуснем в действие.
  • 15 Гената

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Спомнете си Дани Девито във филма "Парите на другите" и неговият пример, как в Ню Йорк преди век е имало 12 фабрики за камшици, които ползвали файтонджиите. Сигурен съм, каза той, че последният камшик, произведен в тези фабрики е бил съвършен, но...времето на файтоните безвъзвратно било отминало.

    Коментиран от #17

  • 16 крадиии

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стефан":

    Били са на остров Бали и Малдивите!!!!!
    Айде да се заинтересувате, какви заплати взимат в ГУБЕЩАТА ТЕЦ!!!!!!
    Как се краде в Тец Марица Изток 2, знаете ли?
    Загубата на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" вече превишава общите й приходи. Което означава, че разходите са двойно повече от постъпленията.
  • 17 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гената":

    Времето на ядрената енергетика никога няма да отмине.

    Коментиран от #20

  • 18 похвално

    0 0 Отговор
    На първо място трябва да се спре да су плащат двойни зени за ток на американските ТЕЦове Марица 1 и 3.
  • 19 крадииии

    0 0 Отговор
    Според междинния финансов отчет към 30 юни 2021 г. централата е на минус с нови 247.2 млн. лв. при "едва" 115 млн. лв. загуба за същия период на 2020 г. На този фон постъпленията й намаляват със 17% до 192.2 млн. лв. приходи. А в същото време са се увеличили и задълженията - с около 200 млн. лв.
    С това общото финансово състояние на дружеството става още по-критично. Натрупаната загуба достига внушителните 1.4 млрд. лв., а дълговете са почти 1.5 млрд. лв.
  • 20 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Така е, но до Мариците няма АЕЦ, а има един огромен кратер, който се забелязва и от космоса. Та идеята е с парите, които ЕС е определила за тазо цел, там да се спретне един огромен фотоволтаичен парк, който да вади едни 1,6 ГВт. Друг започнат проект е Хидровъзелът "Никопол-Турну Магуреле" откъдето с власите ще си делкаме по още 1 ГВт. ПАВЕЦ "Белмекен- Сестримо" вече се стяга за едни нови 1,4 ГВт. В студен резерв чакат ТЕЦ Варна и Русе. Това са нещата, които държим в ръцете си. Причината че не тръгват се крие в енергийната мафия, която е нещо ужасно, безскруполно и реално !

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гената":

    Един голям и по малки модулни високотемпературни газови реактори и остановка за производство на водород е много по добре. Такива, каквито ще правят и поляците и англичаните
  • 22 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Крайно време е този комплекс да преминава на газ с което ще бъдат спестени стотици милиони от заплати,багери,транспортни ленти миннодобивна дейност и всичко свързано с нея.Работниците да бъдат редуцирани и да се занимават с рекултивация на хилядите декари обработваема земя. И всичко това да стане за сметка на ЕС.
  • 23 Мисля

    2 0 Отговор
    И според теб каква е цената на газта,че да преминат на газ?

    Коментиран от #25

  • 24 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вие мислете за Козлодуй":

    Това не кореспондира с плановете за робия към запада.
  • 25 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мисля":

    Газта е скъпа, но за нейното изгаряне няма да плащаме толкова много глоби за вредни емисии, както с въглищата. Признавам, че не съм правил баланс на сметките, как е при двете горива.
  • 26 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    И да плащаме и да не плащаме пак ще ни заровят
  • 27 незнайко

    0 0 Отговор
    Нека да бъде гарантирана работата им и да се ВЪРНАТ НА БЪЛГАРИТЕ централите едно и три !!!