7 Октомври, 2021 09:11 12 431 25

Банки ударно вдигат лихвите по депозитите

  • русия-
  • лихви-
  • депозити-
  • банки

Причината е повишаването на основния лихвен процент от Централната банка на Русия

Банки ударно вдигат лихвите по депозитите - 1

Руските банки са започнали масово да вдигат лихвите по депозитите и спестовните сметки, сочат данни на маркетинговата агенция Marcs. Причината е вдигането на основния лихвен процент от страна на Централната банка на страната. Максималната лихва по депозитите може да надхвърли 7%, но в определени условия. Търговките банки са обявили повишение на лихвите по депозитите на физически лица в рамките на 0.2-1.5 процентни пункта.

Максималната лихва за третото тримесечие на текущата година е 6.33% срещу 6.15% през второто тримесечие. Прогнозите на експерти са, че до края на текущата година ще растат, като ще достигнат 7.25%.

Годишната инфлация в Русия е над 7%, така че на практика доходността от депозитите е почти нула. Прогнозата е, че руснаците ще продължат да харчат парите си, вместо да ги спестяват. Поради това до края на текущата година депозитите в банките ще нараснат с 2%-3%, независимо от привлекателните лихви по тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питанка

    25 26 Отговор
    Е то от 500 лв. средна заплата, какво ще остане, че да го депозираш ?!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Жоро

    8 31 Отговор
    Гледайте си работата, инвестирам само в крипто и ми дават лихва 10% , вие ми се подигравате и ме грабите

    Коментиран от #16, #23

  • 3 Водка

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Питанка":

    Празни бутилки от отровна водка
  • 4 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    29 6 Отговор
    Помислих че в бг.... :))))) :)))) да са си живи и здрави в Русия, да видим ние в бг и ЕС как ще е..
  • 5 Анонимен

    68 4 Отговор
    В богата България за сметка на това банката ти взема парите докато ги съхранява.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Подвеждане

    51 3 Отговор
    РУСКИТЕ Банки ударно вдигат лихвите по депозитите!!!
    Такова трябваше да бъде Заглавието ВИ.....

    Коментиран от #13

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Факт, който се крие от хората ‼️А медиите послушно премълчават‼️
  • 8 Иво

    12 15 Отговор
    Лихви по кредити 10-15%.В България 4%.Нещо не ми се връзват тия империалисти приказки колко е добре в Русия..Другите пък лук нямат света щели да завладяват.

    Коментиран от #21

  • 9 мани мани

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Освен това, едни и същи банки в България искат от два до четири пъти по-високи лихви по кредити в сравнение със същата банка на запад. Това е защото банковата ни система е супер стабилна. Или за да е супер стабилна!
  • 10 Те и

    14 9 Отговор
    в Турция банките се държат нормално. Тука - обратно !
  • 11 Отговор

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Питанка":

    Стандарта им е като тук за масовия градски жител, а за богатия е стотици нива нагоре. Маемонка като теб няма как да го разбере, защото не може да ползва интернет правилно. За малкото орехче на раменете ти е важно да знае, че взима големи цифри заплата без да разбира същността на покупателната способност. Ще го обясня за такива като теб, ако взимаш 500 лв заплата при хляб 50 стотинки и ток 5 ст. на киловат е същото, като да взимаш 5000 лв на хляб 5 лв и ток 50 ст. на киловат. Когато се изтъкват заплати в дадена страна се показва средна заплата и средни цени на основни стоки и услуги и това се прави за различни райони защото в различните райони на страната цените са различни. Столиците винаги са по-скъпи от селата и т.н. ама от къде да знае маемон-мон-ката.

    Коментиран от #12, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фаааак Тиии са сбирщайн

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Подвеждане":

    Драскачи с постоянен неграмотен и просташки словоред.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 5 Отговор
    В бглихвите по депозити са 000000%,а с такси при теглене са ----0,06%!Предлагат някакви опции за инвестиция...От която разбираш,че има само за ТЯХ,а за вложителя....!Няма предложение за продажба ,или покупка на инвестиционно злато,или криптовалути,характерни за повечето банки по света!Инвестиционното злато са го оставили само на .....заможните къщи...!В момента ситуацията е :Като във Война без бойни действия...И бг банки,яко крадат,както и бг-държава зад,която стоят ято бюроклати!Добре ,че е БОРДА...Щяха да ни набутат по идея на умниците фалирали КТБ в страхотна Хипер инфлация по голяма от Виденовата за да приберат парите без да фалират банки!горе долу знаете кои фалираха КТБ,но има и такива дето са много виновни ,а не са осветени!да не мислите,че хибрида между ...е сам,като в офшорката...Я вижте отде иде,кой стои зад него...Ами цялото правителство на орешарски.......за какво бе избрано....Сега с - % по депозити плащаме Ктб.Докато дс се бърка навсякъде...навсякъде ще е кочина и хибриди между прасе и говедо ще ни определят живота!
  • 15 Павел пенев

    17 8 Отговор
    Руската рубла е силна и самостоятелна валута,на която долара вече не може да въздейства и банките могат да си го позволят.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чукча

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    Руската рубла е добра тоалетна бумага
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Въпрос

    3 9 Отговор
    Да не би руските банки да са закъсали за парици? Вдигането на лихвите означава точно това. И това при прекрасно работещата руска икономика? Най-вероятно това е дело на лошите западняци.
  • 23 mhm

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    А тия крипто обърна ли ги в нещо реално или си са все още само крипто?
    Ако си обърнал в реално, плати ли данаците в НАП? Да не си въобразяваш, че като ги обърнеш ако ги обърнеш въобще в нещо реално и ще ти се размине данъка към НАП
    Само питам! Щото имам познат и той така се пенеше, ама като му пратиха покана от нап да си плати данака на трансфера от крипто в кеш и взе да вие на умряло, щото си мислеше, че ще му се размине :)
  • 24 kkk

    13 0 Отговор
    Мноу мъ кефи когато мадураточето изтрие коментар където се пише ИСТИНАТА... А тя, ИСТИНАТА е само 1 и не може да се скрие:

    В БГ потребителски кредит започва от 5,9% лихва, лихвите по депозитите са НУЛА %, инфлацията сами виждате как прескочи 5-6% и скоро ще стигне 10%...

    В Русия потребителски кредит се взима спокойно на 5,5% лихва, лихвите по депозитите са от 6,5% нагоре и тяхната инфлация е малко над нашата и също ще стигне 10% на годишна база.

    Забелязвате ли разликите и приликите?
  • 25 ссср

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор":

    За какво им обясняваш на тия краварски пионки , те са толкова тъпи ,че едва ли ще те разберат.