Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 15:47 1 942 10

Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция

  • clienterth-
  • природен газ-
  • устойчива инвестиция-
  • зелени активисти

ЕС ще наруши собствените си правила, смятат от ClientEarth

Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз (ЕС) нарушава собственото си законодателство, ако признае природния газ за зелена инвестиция, смятат от адвокатската група ClientEarth с интереси в опазването на околната среда. Европейската комисия (ЕК) трябва да актуализира своите регулации относно инвестициите, допустими на фона на Зелената сделка, или т.нар. зелена таксономия, пише Investor.

Брюксел вече е под натиск от лобисти да признае газа като мостова технология, която да подпомогне енергийния преход и затварянето на въглищните мощности.

Реално ЕС не може да забрани инвестициите в природен газ при всички положения, но ако не бъдат признати като щадящи околната среда, те няма да получат етикет за устойчиво финансиране. Това е важен индикатор за финансовите институции, които все повече обмислят оттеглянето си от проекти, застрашаващи изпълнението на климатичните цели.

Според позиция на ClientEarth, изпратена в писмо до ЕК, до което има достъп Ройтерс, обаче такова признание би нарушило редица закони, включително и целите за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за нулеви емисии до 2050 г.

"Ако бъде прието, това ще увеличи инвестициите в дейности, използващи природен газ и ще бъде в пълно противоречие с ангажиментите, поети от ЕК и на международно и на ниво ЕС", смятат адвокатите.

От ЕК потвърждават, че са получили писмото и ще отговорят "скоро".

Според ClientEarth парите, които отиват за изграждане на газова инфраструктура и мощности, могат да бъдат използвани за развитието на възобновяемите източници.

Природният газ не покрива редица изисквания, за да бъде обявен като приемлив за околната среда. Той също отделя въглероден диоксид, макар и емисиите да са по-малко спрямо въглищата. Освен това има опасност от изтичане на метан при транспортирането на газа, който реално е по-замърсяващ от въглеродния диоксид, макар и да се разгражда по-бързо в атмосферата (за 12 години).

Очаква се в следващите месеци ЕК да публикува своите предложения за зелени инвестиции, като освен за природния газ, комисията трябва да се произнесе за допустимостта на инвестициите в ядрени мощности.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По десет

    15 1 Отговор
    Закон, за зелените по-солени цени за енергоизточниците, да си плащат докато узреят.
  • 4 гадно

    21 0 Отговор
    Цар студ ще промени мнението на зелените талибани
  • 5 пешо

    11 0 Отговор
    заптиетата, пак сте трили на поразия, да ге!
    като не разбирате, първо попрочетете, после трийте!
    или искате да си останете в сегашното състояние на блажено невежество?
    ваша валя...
  • 6 Gen Gurko

    9 4 Отговор
    Щом е адвокатска групата с интересите в опазването на ок.среда и климата, майчице мила, в какви ръце е попаднал глупавия запад. Като си помисля че и ние сме в кюпа, без да са ни питали, направо ми се изправя косата. И АЕЦ не беше добра инвестиция и него ни попречиха ДА НИ ПОСТРОЯТ ЗА ЧЕТИРИ МИЛИАРДА. Сега ние трябва да платим 11 млрд. ако искаме да имаме това, което струваше 4 млрд.
    Обаче ползваме евтиниянток от АЕЦ Козлодуй за да сваляме цените на тока.
  • 7 Глупости

    12 1 Отговор
    Пак предлагат да се трошат пари за "развитието на възобновяемите източници". Първо, ВЕИ не могат да работят нон-стоп като конвенционалните източници на енергия, мгат да бъдат само спомагащи. Второ, цялата работа с ВЕИ истерията е за да си пробутват измислените неефективни технологии на нови пазари. Затова и има лобистко изисква не от ЕС колко процента от тока да е от ВЕИ. Трето, зелените ако мнго искат да намалят вредните емисии, да ограничат продажбата на стоки-еднодневки в ЕС, които се развалят веднага след края на гаранцията си или пък са предназначени за еднократна употреба, прекалено евтина ширпотреба и т.н.
  • 8 За Европа

    7 0 Отговор
    Тез "зелени" , ще изядат глвата на ЕВРОПА . Както са тръгнали ще ни докарат до каменната ера !
  • 9 Деда ви Кольо

    0 0 Отговор
    утре може да не признаят и кислорода за зелен,нема далаверка нема зелени спогодби
  • 10 Деда ви Кольо

    0 0 Отговор
    и после ще плащаме данък ,че дишаме този не зелен кислород