11 Октомври, 2021 11:48 3 424 24

Губим кадърни и работливи млади кадри, защото не знаем как да ги мотивираме и задържим

  • васка бакларова-
  • работна ръка-
  • млади хора-
  • агенция за корпоративно развитие

Вижте какво мотивира младите българи според Васка Бакларова, създател на Агенция за корпоративно развитие

Губим кадърни и работливи млади кадри, защото не знаем как да ги мотивираме и задържим - 1
Снимкa: Shutterstock

Васка Бакларова е бизнес дама, отличена с признание в раздел „Управление и оптимизация на процеси“ на деветото издание на Business Lady. Тя е и президент на организацията за град Пловдив. Завършила е Международни икономически отношения, а след това придобива магистърска степен Бизнес администрация.

Генерален мениджър и създател на VioModa Bulgaria – българо-австрийска компания за високотехнологично спортно облекло, която за седем години работа до момента успява да създаде лидер за производство на специализирани спортни облекла в Европа. В рамките на тези седем години изгражда три производствени бази в България – в град Пловдив, Чирпан и Кричим и то с една единствена цел – да осигури на служители от тези места по-голямо удобство да ходят на работа, без да пътуват между градовете. И в тази компания и във философията на Васка Бакларова винаги е било на предна позиция отношението към служителите, осигуряването на сигурността и комфорта им, добрите и развиващи условия на труд, прозрачните взаимоотношения.

Именно заради това, в началото на 2019-та година Васка Бакларова създава Агенция за корпоративно развитие, чиято цел е да осъществи контакт и обучения между бъдещи работодатели и бъдещи служители.

Какво ви мотивира да създадете тази агенция?

В дългогодишния си опит, един от проблемите, с които се сблъсквах, беше набирането на персонал и откриването на подходящи кадри сред младите хора. Тогава в мен се зароди идеята да създам агенция, в която да се осъществява връзка между бъдещите кадри, които тепърва излизат на пазара на труда и бъдещите им работодатели. Има голямо разминаване в разбиранията и очакванията на двете страни. Моята цел е да сведа тези разминавания до минимум.

Кои са основните проблеми в България, при набирането на млад персонал и какви са начините да бъдат преодолени?

Констатирам като проблем големите очаквания, които имат младежите към работодателите си. По мои наблюдения, отивайки в друга държава, младите българи полагат много по-големи усилия, отколкото на работното си място тук. В нашата агенция се стараем да ги учим, че трябва да положат старание и желание за развитие, преди да имат изисквания.

Грешка има и от другата страна. Много фирми са със закостенели структури. Вече представите и възгледите на младите хора са по-различни, имат нова система за мотивация. Тук от своя страна учим работодателите, че трябва да „разчупят“ своята визия и подход, да се интересуват от потребностите на младите хора. Например, не е необходимо да вземеш човек с опит, много по-лесно е да си обучиш някого без, тогава той възприема на 100% информацията и работи изцяло по модела на компанията, много по–лесно възприема фирмената идеология и политика.

Освен обученията, наш подход за справяне е да се дистанцираме от метода наемане на студенти, с цел вършене на обща или не толкова важна работа. Напротив – важно е новият член на екипа, да бъде прикрепен към мениджъра, за да вижда от първо лице какви са казусите във фирмата, да се внедри възможно най-бързо и подробно в случващото се.

Друго нещо, което правим е да се запознаем със силните и слабите страни на всеки човек, за да преценим подходящ ли е за дадена позиция, която иска или има други сфери, в които би бил по–добър. Не винаги това, което си учил, е критерии. Ето тук идва моментът, в който компаниите трябва да подходят по-разчупено и да се доверят на хора без опит, но с потенциал. Осъществяват се срещи в университети със заинтересовани групи, както и бизнес срещи. Целта е приемственост.

Какво мотивира младите българи?

Отдавна това не е паричното възнаграждение. Разбира се, играе ключова роля, но не е на челно място. Младите хора се мотивират, когато компанията покаже лично отношение към тях - възможност за развитие, израстване, внимание към личностните им качества. По този начин се чувстват приобщени и значими, усещат, че могат да покажат своя потенциал.

Кои са нашите силни страни?

Силна черта на българина е, че е изключително адаптивен, както към нова работна среда, така и към естеството на работа. Бързо се внедрява и учи.

Имате опит и извън граница, кои са хубавите черти, които може да „откраднем“ от чуждестранните служители и работодатели?

Самодисциплината и постоянството. Това са основни качества, които се забелязват в развитите европейски държави и липсват тук. Хубаво е, ако младите хора прекарат между 3 и 6 месеца в друга държава, за да видят какъв е подходът и методът на работа там.

Какви са бъдещите проекти на агенцията?

Сега разработваме онлайн платформа, в която фирмите ще могат да представят себе си, както и студентите. Всички млади кадри могат да опишат своите очаквания и кое е важно за тях. Тази платформа ще даде актуална информация на двете страни - какво се търси и предлага. Очакваме да се осъществи през октомври.

Бъдещ проект е и да развием структурата си на ниво Пловдив и област Пловдив, защото има 12 университета, а след това с опита, който съберем, ще действаме и във всички останали големи градове.

Какво ви кара да продължите напред и да намирате смисъл в това, което правите?

Вътрешният ми глас, защото такъв тип агенции липсват на пазара на труда. Гледайки от страната на завършващите, е много трудно да намериш своето местенце според своите личностни качества. Когато младите работят всичко, което им попадне, лесно губят мотивация. Така все повече от тях заминават и извън България. Губим кадърни и работливи млади кадри, защото не знаем как да ги мотивираме и задържим. Моята мотивация е, че искам те да останат в България, чрез осъществяване на връзка между фирми и студенти, за да има качествено търсене и предлагане на пазара на труда.

Какво обичате да правите в свободното си време ?

Обичам да се срещам с приятели, да спортувам сред природата. Почивам си, когато преминавам и през различни обучения, защото е много важно за мен да надграждам нивото си, така си почивам и от ежедневието.

Като майка използвате ли придобитите знания във възпитателния процес?

Имам дъщеря на 6 години и малко бебе. За тези шест години намирам голяма промяна в себе си, децата ми растат свободно и либерално. Наблягам на личностните им качества, старая се да доразвивам тях. За мен е много важна и обратната връзка, независимо на колко години е дъщеря ми, аз се интересувам от нейните интереси и се опитвам да ги толерирам. Държа се с нея като с равен човек. Не съм фен на метода, в който родителя казва и определя всичко. Може би това е общото в работата и възпитанието към децата ми, искам да развивам техните силни страни и търся обратна връзка.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 4 Отговор
    ГЕРБ прогони кадрите.
  • 2 Един

    22 3 Отговор
    Много е трудно да се задържат, особено ако давате адекватно заплащане, и уловнявате некадърния персонал да освобождавя място за нови хора...
  • 3 Отврат

    7 1 Отговор
    Високотехнологично облекло.ъъъъъъъъъъъ.......
  • 4 мдаа

    50 1 Отговор
    Не знаете как да мотивирате младите кадри ли? Знаете, знаете! Ама сте алчни и на работниците подхвърляте трохи, а изискванията ви за тези трохи са големи. С фъстъци маймуни храните. Вдигнете заплатите като на Запад, за да останат в Бг и ще ги мотивирате, експлоататори такива!
  • 5 русенец

    23 2 Отговор
    "Агенция за корпоративно развитие"? Скоро ще свършат имената за подобни простотии и агенциите, институтите и прочие простотии, в които едни хора стоят, печелят и нищо не правят ще са с номера.
  • 6 иво

    44 1 Отговор
    Няма да се плашите. Така е от години. Плаща се мизерно, иска се да работиш, ако може без спиране. После се реве - " нямаме кадърни кадри" , ами няма и да имате. Докато българският шеф (башибозук) кара кола за 200 бона , а плаща и осигурява на минимал, така ще е. Научете се драги работодатели, че не може само да изисквате.Личен опит - отивам на интервю за работа ( работя като търговец ) и ме питат - какава заплата очаквате, казвам - адекватна на парите, които искате да ви изкарвам. Оня ме гледа като пребозал...и се почва, ама ние сега предлагаме служебен лаптоп, служебна кола, ама само да си вършите работата, до вкъщи ще си ходите с рейса, щото много скъпо горивото тия дни. Викам, хайде със здраве, работете си вие...и другият път пишете какви са ви условията я обявата , за да не губите времето и вашето и нашето.Оня пак гледа като пребозал...

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мотивацията

    30 1 Отговор
    Не знаете ли как да ги мотивирате ли? И ако това не знаете, какъв умрял бизнес въртите. Трябват адекватни заплата и условия на труд. Иначе ще има да ги търсите качествените кадри, но те ще са вече на запад.
  • 9 asd

    16 0 Отговор
    "не знаем как да ги мотивираме"

    Мхм. Слабоумниците по клишетата ще ги познаете. Даже и не могат да ги използват на място.

    ХАХАХАХАХАХАААХ
  • 10 хмм

    24 1 Отговор
    Мотивира се с пари. С нищо друго. И е крайно време да се плаща за свършена работа а не на твърда заплата. Щото едни се скатават, а други бачкат. Ама робовладелците не го осъзнават.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Студопор

    23 1 Отговор
    Не е нужно да си специалист, за да знаеш какво им трябва на хората, за да останат в България. Човешки условия на труд и заплата, с която да живееш нормален живот. Всичко останало е прах в очите и въздух под налягане.
  • 12 Бриго Бичкията

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "иво":

    И аз така им разправях отпреди 27 годинии като гледам развитие и до днес няма кой знае какво, на накрая си събрах багажа и погледнах на запад. Там се случиха нещата.
  • 13 Пенсионер

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "хмм":

    Робовладелците/пишман капиталистите/ много добре го осъзнават, но живеят с предразсъдъците на соц-а, за евтиният труд. Тия времена отдавна ги няма. С ниското заплащане и перспективата на малките пенсии, младите ще търсят реализация в други държави. Нова е положението.
  • 14 ТИКВА

    10 2 Отговор
    Всичко некадърно бяга на вън, на социлани помощи. За това и най много са циганите!
  • 15 Наблюдател

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "хмм":

    Абсолютно! Иначе, младите ще продължават да напускат държавата и а търсят реализация в богатите държави.
  • 16 Павел пенев

    20 3 Отговор
    Кадърни и работливи у нас няма. Поколението родено след 90-те години са неграмотни и мързеливи. Те разбират от партита,купони,чалга,алкохол, наркотици,дискотеки и мобилни телефони таксите за които се плащат от родителите. С една дума-трагедия. Чакайте от тези работа,както се чака за градски транспорт.
  • 17 Дааа

    15 0 Отговор
    С крилати "мъдрости" като "глада е по-силен от тока" и "може да съм със средно, ама съм шеф на висшисти" няма да се получи мотивация.
  • 18 Иван

    20 0 Отговор
    Бакларова няма по-важно от парите когато работиш без значение за себе си или друг, останалото са празни приказки. Бягат в чужбина, защото след работа там ти остава нещо в джоба, а тука нищо. Знаеш ли, че има хора, който работят в България, а вечер си лягат гладни.
  • 19 Инспектор Мадуро

    27 0 Отговор
    Личи и на госпожицата, че притежава фирма-"Отдавна това не е паричното възнаграждение". Драга с това мислене много скоро ще затриете държавата. То се вижда кафявите се увеличават, а българите се спасяват навън благодарение на "шефчета" като теб, които карат нова кола и постоянно ходят на почивки в чужбина на гърба на работницоте си.
  • 20 Гост

    18 0 Отговор
    При тия никакви заплати, какво друго да бъде? Кадърните се изнасят да живеят и работят в чужбина.
  • 21 Лудница

    10 1 Отговор
    Кой ходи на работа за слава да попитам аз, че не е на първо място възнаграждението ххахахах. В обявите винаги пише атрактивно заплащане, като го прочетеш и ти се отщява. Направете заплащането според печалбата на фирмата и да се премахне този испитателен срок на минимална заплата, депутатите имат ли такъв срок и започват ли на минимална, къде са учили за депутати, че започват от макс заплата. Просто направете всичко по банков път за да няма укриване на пари. Но вече всичко е изгубено с преброяването на 5.6 милиона българи.
  • 22 Ръждива бичкия

    3 1 Отговор
    Ние сме страшни нещастници, но и на запад почва да се затяга примката. Сега още по-лошо ще стане, когато тъмнозелените свикнали на охолство и ред в Европата се върнат пак тука.
  • 23 Гоуст

    2 6 Отговор
    От 20г. го казвам. Проблемът са РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ. Те изкривяват пазара на труда.
  • 24 Служител

    3 0 Отговор
    Работодателите да не се оплакват от липса на кадри Ами да се стегнат сами да работят