Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 06:15 2 079 7

Андрей Живков: Възобновяемите енергии са нещо прекрасно, но не създават устойчивост

  • андрей живков-
  • енергетика-
  • декарбонизация

Енергийният министър посочи липсващите звена в стратегията на бранша

Андрей Живков: Възобновяемите енергии са нещо прекрасно, но не създават устойчивост - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

В досегашната енергийна стратегия липсват две звена - декарбонизацията и бъдещето на ядрената енергетика. Това са двете теми, които трябва да се надградят, като се адаптират към настоящата ситуация. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на XV Годишна среща на бизнеса с правителството. Той уточни, че работната група, която работи по стратегията, ще състави проект. Това означава, че ще се постави фундамент, върху който да се гради.

В стратегията за декарбонизацията се е наложило ускорено да се "влиза в темп", защото Европейската комисия е поставила този въпрос като обвързващ за внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост. Ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници могат перфектно да се допълват, счита Андрей Живков. Според него възобновяемите енергии са "нещо прекрасно, но те не дават устойчивост", защото технологиите за съхраняване на електрическа енергия не са достатъчно развити, за да може да се възползва страната ни максимално от тях. Освен това една енергийна система има нужда от динамична устойчивост, което към момента не може да се постигне със слънчеви или вятърни паркове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    17 1 Отговор
    У нас ВЕИ-тата са прекрасни за собствениците си които съвсем не са случайни хора, все близки до управлявалите през годините. При тази изкупна цена за нула време ги изплатиха и станаха милионери.
  • 2 Комунист

    8 10 Отговор
    Моментално излизане от ЕС и НАТО...повторно пускане на реакторите спряни от кривоустата Куневица и започване на АЕЦ Белене!!!Гроб за ГЕРБ,карцер за Фатмака и ще се оправим!!
  • 3 То и оная работа е прекрасна но не е

    4 1 Отговор
    Устойчива Трябва актуализации и опредняване
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    4 2 Отговор
    т.нар. веита нито са възобновяеми, нито са прекрасни. Като електрокарите. Неефективни и замърсяващи.
  • 6 АЕЦ

    4 1 Отговор
    Нужни са ни 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй. Там имаме изградена инфраструктура и специалисти. Горенето на въглища трябва да остане в миналото. Атомната енергия ще е основата, а за баланса на енергийната мрежа в страната ще се грижат възобновяемите енергийни източници.
  • 7 Радев

    1 0 Отговор
    защо не го смени този министър?