15 Октомври, 2021 15:45 1 242 4

Туризмът иска безплатни COVID тестове

  • covid тестове-
  • ваксинация-
  • кбтб

Нивото на ваксинация в България е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят

Туризмът иска безплатни COVID тестове - 1
Снимка: БГНЕС

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоява в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението на Република България, както и всички евентуални ограничителни мерки да важат на първо място за държавната администрация. Това заявиха от конфедерацията и допълват:

Вече неколкократно беше анонсирано, че предстои да бъдат обявени нови национални мерки за борба с COVID-19. И за пореден път туристическият бранш очевидно е поставен на първа линия при тяхното обособяване. Нашето мнение е, че при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност, ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин на Република България следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува.

Въпреки това ние вече показахме на държавата как трябва да се действа в кризисна ситуация. И то въпреки нея! За 1 ден, след влизане в сила на противоепидемичните мерки за София, организирахме пунктове за бързи тестове и то на цена от 10 лв. срещу сертификат от медицинско лице на място. И това е така, защото бизнесът работи на пазарен принцип, а не с готови държавни пари. Дори да не сме съгласни с решенията на правителството, ние намираме начин да се адаптираме към тях. Сега очакваме държавата, която би трябвало да може да договори още по-добри условия за цената на тестовете, да ги предостави безплатно на всички, които ще бъдат засегнати от евентуалните ѝ мерки.

И е задължително първа под правилата на заповедта да попадне държавната администрация и особено звената, където се работи с граждани. Другото би било популизъм и отбиране на номера.

След като днес бяха анонсирани предложенията на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предстои да видим какви ще бъдат точно здравните мерки, но заявяваме твърдата си позиция, че при изискването за „здравен сертификат“ за посещението на обществени места, е абсолютно задължително държавата да осигури БЕЗПЛАТНИ бързи тестове. Ако това не се случи, много бизнеси отново ще бъдат изправени пред фалит. Защото дори преди обявяването на заповедта, а само с анонсирането ѝ, вече се наблюдава сериозен отлив на туристи и клиенти.

Нивото на ваксинация в България е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят.

През последните дни все пак бе осъществен някакъв диалог между бизнеса и властта. Ние направихме нашите компромиси и постигнахме конкретни договорки, които настояваме да се спазват! За да опитаме да оцелеем…


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    11 1 Отговор
    Безплатен тест няма! Все някой го плаща! Във случая са хора, които със години са третирани като 2-ро качество за сметка на чуждите туристи. Айде сега да излезе някой мазен и да обяви "ама нашенския туризъм разчита на чужди туристи".
  • 2 Петър

    4 0 Отговор
    Факти,вземете и си оправете редактора,много е глупаво да напишеш името на главният герой от филма "Господин за един ден" и да го триете,това даже е срамно което правите.
  • 3 Пак ревът

    4 0 Отговор
    Толкова туристи в България никога не е имало за последните 30 години.
  • 4 случаен

    3 0 Отговор
    До кога някой все ще иска,или в мътна вода риба се лови................,