18 Октомври, 2021 10:54 2 420 7

С колко се увеличават фалитите в България

  • фалит-
  • фирми-
  • българия-
  • европа

Ръстът за 2022 година ще е 9%

С колко се увеличават фалитите в България - 1
Снимка: Shutterstock

С 9% ще се увеличават българските фирми, които ще обявят фалит през 2022 г. Прогнозата е на застрахователната компания Еulеr Неrmеѕ. Основната причина за увеличението ще е изкуственото задържане на нивата чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха с цел борба с негативните последствия от затварянето на държавите заради пандемията от коронавируса.

В световен мащаб се очаква през идната година ръст от 15% на фалитите.

През 2020 г. и 2021 г. броят на компаниите, обявили несъстоятелност, е намалявал, благодарение на мерките предприети от съответните държави с цел намаляване негативите от пандемията. В световен мащаб през 2020 г. е отчетен спад от 12%, а прогнозата на Еulеr Неrmеѕ за текущата година е намалението да бъде в рамките на 6%.

Данните за България обаче са по-различни. През миналата година е отчетен ръст от 4% на фалитите у нас спрямо 2019 г., а за текущата прогнозата е той да бъде 5%. Само за първото тримесечие на 2021 г. е отчетен ръст на фалитите от 3%.

Най-бързо расте броят на фалитите в развиващите се икономики, като тук влизат и държавите от Централна и Източна Европа. Сред основните причини за тази тенденция са по-ограничените възможности на съответните държави за подкрепа на бизнеса, както и уязвимостта на компаниите при въвеждането на локдаун. Значителен ръст на фалитите се очаква в Испания и Италия, тъй като там основни сектори от икономиката понасят значителни загуби в резултат на пандемията. Силните мерки, които държавата предприема към бизнеса в страни като Германия, Белгия, Нидерландия и Франция ще намали броят на фалитите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    През идващия смразяващ февруари само 2 вериги магазини ще бъдат останали и на входа им ще се чува бииб, бииб и ще мигат сирени.
  • 2 Коко

    11 1 Отговор
    Нормално така е когато си колониално зависим.И с продажна власт.От третата национална катастрофа няма да излезем .Като виждам нагласите за предстоящия вот и по зле ще става.
  • 3 Мдааа....

    15 1 Отговор
    Гледайте какъв фалит ще стане след въвеждането на зеленият сертификат.

    Коментиран от #7

  • 4 ПКП Я

    4 4 Отговор
    Всяко некадърно дружество щеше да фалира и без ковид!!!
  • 5 Така е при Радев

    2 8 Отговор
    Всичко фалира
  • 6 Димов

    3 0 Отговор
    Това как ще накара хората да се почувстват сигурни в бъдещите си доходи, че да се заробят с по един жилищен кредит?
  • 7 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа....":

    Бизнес на субсидии немой фалира. Справка - Тесла