Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 16:19 1 576 3

Летища Варна и Бургас имат двоен ръст на туристите през септември

  • летище бургас-
  • летище варна-
  • туристи

На Летище Бургас са пристигнали над 168 000 туристи през септември тази година, което е с 87% повече в сравнение с предходната година

Летища Варна и Бургас имат двоен ръст на туристите през септември - 1
Снимка: Shutterstock

Двете морски летища отчит двоен ръст на туристите за месец септември 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. Летище Варна е посрещнало над 160 000 гости, което е 100% ръст спрямо 2020 г., показват данните на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”, предоставени на TravelNews. Най-много туристи са пристигнали от Германия, Русия, Полша, Великобритания, Австрия, Белгия, Турция, Чехия и Нидерландия. От началото на годината до 30 септември 2021 г. са обслужени над 819 000 пътници във Варна, което е с 57% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

На Летище Бургас са пристигнали над 168 000 туристи през септември тази година, което е с 87% повече в сравнение с предходната година. Интересен факт е, че на първо място са туристите от Полша. През тази година поляците се завърнаха ударно в България след години на отлив. Страната ни се превърна в хит на полския пазар, където беше открит туристически офис на Министерството на туризма. Според туроператорите потенциалът за привличането на повече полски туристи е много голям и за следващия сезон. Те харесват най-вече Слънчев бряг и Южното Черноморие.

Втори по брой на Летище Бургас са гостите от Германия, следвани от Русия, Чехия, Великобритания, Украйна, Нидерландия, Австрия и Белгия. От началото на годината до края на септември са обслужени над 905 000 пътници, което е ръст от 125% спрямо миналата година.

Двете летища са далеч от трафика на 2019 г. преди пандемията. Генералният директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” Франк Кванте заяви пред TravelNews, че очаква възстановяване най-рано през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жан Клод ( с двата ножа)

    1 0 Отговор
    От тях колко са пътниците София- Варна!
  • 2 Позор!

    1 0 Отговор
    Какво сте плеснали тази снимка с позорния "зелен паспорт" символ на сегрегация и дискриминация! Този "паспорт" разделя света!
  • 3 Димов

    0 0 Отговор
    Нали уж туризмът бил по-зле и се налагало повишение на цените с около 13%? Май не знаете какво да си измисляте, вече.