Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 23:46 6 348 29

Инфлацията удари 9-годишен рекорд

  • инфлация-
  • горива-
  • храни

4,8% поскъпване спрямо 12 месеца назад в България не е имало от септември 2012 г. насам

Инфлацията удари 9-годишен рекорд - 1
Снимка: БГНЕС

През септември годишната инфлация в България рязко подскочи и от 3,7%, колкото беше през август, стана 4,8%, съобщи в понеделник НСИ.

На практика това е 9-годишен рекорд: за последен път годишна инфлация от 4,9% у нас бе отбелязана през септември 2012 г. Тогава бе започнало първото възстановяване на икономиката след голямата финансова криза и за един кратък период от няколко месеца - от края на лятото на 2012 г. до зимата, годишната инфлация се движеше между 3,5 и 4,9%. После обаче индексите се успокоиха и толкова голямо нарастване на цените на годишна база не се наблюдаваше до пандемията, пише 24 часа.

В момента са надвишени всички възможни прогнози на наши и чужди банки и институции за инфлацията. Последните актуализирани прогнози на БНБ, Министерството на финансите, Европейската комисия, Световната банка и МВФ сочеха максимум 3,5-3,7% годишна инфлация в България до края на годината.

Хипотетично това все още е възможно да се случи, тъй като месечното нарастване на цените през септември спрямо август е само 0,4%, докато предния месец беше 0,8%, а се движеше около този процент и през предишните месеци.

В основата на инфлацията отново стоят горивата и свързаните с тях транспортни разходи,

както и поскъпването на режийните разходи за жилището, т.е. сметките за ток, вода, парно, газ. От миналия месец към разходите за жилищата НСИ включва и самите цени на имотите и се оказва, че от миналия септември досега тази група разходи са се повишили с 5,9%.

Като цяло цените на храните и на безалкохолните напитки са се повишили с 4,4% за последната година, а на сметките в заведенията за обществено хранене - с 4,2%.

В понеделник председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов каза по БНР, че допуска основните храни да поскъпнат с още 7% до края на годината. Въпреки по-високите цени на основните енергийни суровини обаче според него не може да се стигне до рязък скок на цените най-вече заради силно конкурентния пазар и свитото потребление.

“От основните храни само при олиото имаме някакво рязко изменение от миналата година насам. Но то все пак е по-малко, отколкото беше през лятото - тогава стигна 53% разлика спрямо миналата година. Много добра е реколтата и очаквам низходящ тренд”, заяви Иванов.

Той прогнозира, че заради по-високите енергийни разходи повече биха могли да поскъпнат храните, произвеждани от преработващата промишленост. В крайна сметка обаче, ако се сложат 27-те основни храни в потребителската кошница, те по думите му са стрували с около 5-7% по-евтино миналата година.

Основните моторни горива през септември отбелязват относително леко повишение на цените, което е в рамките на 1 и под 1 процент на месечна база. Изключение прави само метанът, чиято цена зависи пряко от тази на природния газ - основното гориво на такситата е поскъпнало с 10 на сто само от август до септември.

През октомври обаче основните горива продължават да поскъпват и в понеделник дизелът счупи 3-годишен рекорд - средната цена на всички бензиностанции стигна 2,38 лв., колкото струваше през септември 2018 година.

Масовият бензин А95 е вече 2,37 лв.,

което е само с около 2-3 стотинки по-евтино, отколкото при пика на цените му през септември 2018 г.

В Германия обаче в началото на тази седмица бензинът счупи 9-годишен ценови рекорд.

В същото време котировките на петрола продължават да се движат нагоре и в понеделник сортът “Брент” достигна нов 3-годишен ценови рекорд - 86,40 долара за барел.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hadi

    28 2 Отговор
    честито

    Коментиран от #29

  • 2 марци

    33 2 Отговор
    не мога да разбера цената на горивото расте и трафика също

    Коментиран от #5, #13

  • 3 ГГГГГ

    44 2 Отговор
    Не е 1-ви април, да лъжат толкова нагло! Ако бяха написали инфлация за годината 48% да ви повярва, че сте обективни! Ние на вас ли да вярваме или на празните джобове.
  • 4 инфлацията е над 100%

    36 3 Отговор
    сичто друго е стъкмистика...метана беше до преди месеци 1.20-30 пари за кило сега е 2.35 и ще иде на 3 пари
  • 5 това че караш стар варел за 3 5 бона

    1 14 Отговор

    До коментар #2 от "марци":

    и че плащаш за гас за тоз варел не те прави богат или не беден...гаста за сега е с най малко ценово изменение като стоиност

    Коментиран от #25

  • 6 такаа саш диктуват на света

    10 7 Отговор
    посредством така наречените кризи саш постигат заложени цели ползвайки параметрите на криза за това...сега тече геноцид така завоалиран че само богати ше оцелеят посредством парите който ги има ше живее кои не пада и умира от високите цени виновни няма целите изпълнени за драстичен спад в числеността на планетата
  • 7 Сатана

    20 4 Отговор
    А изборите са след няколко седмици.До тогава и 5 лъва може да стане тунджата.След тях и хляб няма да има.Нищо добро не ни чака.
  • 8 Хомосапиенс

    19 20 Отговор
    Атака при Радев рекорд след рекорд.
  • 9 сесесер

    22 24 Отговор
    Гарантирано от диктатора Румен Радев!!!
  • 10 икономист

    23 22 Отговор
    след Виденовата зима сега идва Радевата зима и зелен чорап под всяка коледна елха пак гласувайте за фатмака

    Коментиран от #11

  • 11 Крушата дървото

    11 15 Отговор

    До коментар #10 от "икономист":

    Натовския генерал- отроче на другаря Живков отдавна е разкрит,като троянския кон на Москва в България.
  • 12 АУУУУУ

    13 10 Отговор
    СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ....ПОВТАРЯМ СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО .......ГОЛЯМАТА ИНФЛАЦИЯ ДОЙДЕ СЛЕД КАТО ГЕРБ НЕ Е НА ВЛАСТ......РАБОТАТА СТАНА ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ ГЕРБ ИМАМЕ ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯ( СИГУРНО И ТОГАВА БОРИСОВ Е БИЛ ВИНОВЕН ) .....И 6 МЕСЕЦА СЛЕД КАТО ГЕРБ СЛЯЗОХА ОТ ВЛАСТ .......ОПАААА ПАК РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЯ ......НО ТОВА ПОВТАРЯМ Е СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ......
  • 13 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "марци":

    Няма нищо за разбиране, има търсене има повишение, колите вече ги продават на кг от ден на ден се увеличават
  • 14 Уса

    8 7 Отговор
    Вярно е и тук в САЩ цените скочиха рязко нагоре.Бензина стана много скъп 2,97$ за галон(4литра грубо).какво да ви кажа,което не знаете а вие знаете,че мутрите още управляват България и ви цоцат животеца
  • 15 Ердоган

    14 2 Отговор
    Да се благодарите, че сте в валутен борд иначе 5000 лева за един долар. Това все пак не значи, че не се е обезценил лева, можете сами да си направите сметката с 100 лева какво сте купували преди една година и какво можете да купите сега
  • 16 Браво

    13 11 Отговор
    И сега? Нали ревахте, че искате комунисти, ето такова социалистическо управление ви чака. Високи цени, ниски доходи, беднотия.
  • 17 жуцумел

    5 2 Отговор
    Всичко ще се оправи. Ковид ни намаля населението, сега и глада, естествен прираст
  • 18 Комунист

    14 9 Отговор
    Управлението на Фърчилото.Вдигането на юмруче не е ,като да управляваш.Некадърни и крадливи комундрели.
  • 19 Почакайте

    11 6 Отговор
    Да дойдат октомврийските сметки и бегайте да гласувате. Служебните така ни подреждат с нищоправене, че януари, февруари и март ще вие вук.
  • 20 Шофьор

    5 2 Отговор
    При нас бензина е :regular $3.40 за галон (3,785 литра)
    :plus $3.80 за галон(3,785 литра)
    :v-power $4.00 за галон(3,785 литра)
    Бензиностанция-- Shell --- в Ню Йорк

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шмрък

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Шофьор":

    Ти на коко галона бензин живееш от Н.Й?
  • 23 Ташунко Сапа

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Шофьор":

    Хубаво е да живееш в ню йорк ама да си млад и да имаш 1 милиард долара.
  • 24 Джиджи. Миджи

    8 8 Отговор
    Каза ли ви го Борисов,,,, РАДЕВ И КОМПАНИЯ ЩЕ СЧУПЯТ ДЪРЖАВАТА ,,,,, Не вярвахте, ама стана. Горива, газ, парно, ток,,,, стават непосилни за обикновеният човек Още по страшно е че няма дърва и пилети. Това за лпшото време и транспорта е мижи да те лажим /навремето на всяко сечеште имаше тежка верижна машина която изтегляше камионите със дърва,,, и сега има и то по хубави и мощтни / Просто нещата са истървани отвсякъде. Спекулантите дрйстват на воля а некадърникът Радев и блюдолизците му те хал хабер си нямат,,,, те си знаят свойто да изчегъркват. Идват избори. Ако не се усетим ще стане много сърашно, много по страшно от Жан Виденовата зима Да гласуваме за СИГУРНОТО иначе оз, воените, комунистите, протестърите, и новите измамници ще ни набитат там дето вече трудно ще излезем,,,,,, помислете си,,,, имате деца

    Коментиран от #26

  • 25 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "това че караш стар варел за 3 5 бона":

    Точно, като при теб. Това, че си научил буквите, не те прави грамотен.
  • 26 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Джиджи. Миджи":

    Е, много скромно се е представил твоя любим тиквун. Каза, че Радев ще счупи държавата, пък той цялата планета е на път да разруши.
  • 27 жжжжжж

    3 1 Отговор
    изчегъртването продължава до пълна победа на бкп.- радев.
  • 28 гхгх

    2 5 Отговор
    Рундю има намерение да дозатрие българската нация.
  • 29 Прост Народ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "hadi":

    Нали рипахте по площада за "промяна" под юмрука на Радев ??! Айде сега да ви е честита промяната :) Всеки народ си заслужава управниците и съдбата !