Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 15:47 4 078 25

Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат

  • хотелиери-
  • локдаун

Една част от персонала отказва да се ваксинира

Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат - 1

От БХРА предлагат да се наложи тотален локдаун за три седмици, вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати, които нито ще подпомогнат спиране разпространението на COVID-19, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса.

Настояваме локдауна да обхване всички сфери с изключение на хранителни магазини и аптеки, така че да има равнопоставеност. Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите, подчертават още от БХРА.

Според сдружението държавата е готова да фалира бизнеси, вместо да плаща за социални и икономически мерки.

Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси, категоричен е председателят на Сдружение по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев.

Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето и живота на нашите служители и клиенти са на първо място, но при рестрикции те трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори както е в случая и задължително да са придружени от икономически и социални мерки. Вместо да приемат такива обаче, управляващите предпочитат да фалират бизнеси, без явно да осъзнават, че именно от данъците и приходите на работещите от тези фирми в бюджета се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и т.н.

Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители, подчертават от УС на БХРА.

Една част от персонала отказва да се ваксинира и сега ние или трябва да затворим заведения и хотели или едни и същи служители да работят денонощно, защото другите предпочитат да напуснат вместо да се имунизират, благодарение на изключително слабата информационна кампания на Министерство на здравеопазването и противоречивите сведения относно ефикасността на ваксините, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Ние одобряваме въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги. В случая бизнесът отново трябва да плаща за невъзможността на властите да убедят хората, че има ползи от ваксините, подчерта Димитров. И предложи на министрите да се опитат да управляват държавата с едва 20 на сто от бюджета, за да разберат по-добре ситуацията, в която сега поставят хотели, заведения, културни обекти, търговци, организатори на събития и всички останали, засегнати от новите правила за посещение на закрити обекти. Самите държавни служители масово също не са ваксинирани, но вместо да се опита да ги убеди в ползата от имунизациите, кабинетът предпочита да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса, който в продължение на година и половина спазва всички налагани мерки, въпреки липсата на адекватни социални и икономически компенсации, а често и без всякакви обезщетения като хотелиерския бранш например, подчертават от БХРА.

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес въпреки десетките предложения за осигуряване на евтини кредити и социални мерки за защита на служителите в сектора, категорични са от БХРА. Заради водената политика хотелите и ресторантите фалират – заради липса на персонал, приходи и клиенти и в същото време многократно увеличени разходи. Дори и част от бизнеса да оцелее, след 5 месеца министър Кацаров ще трябва лично да работи като готвач, рецепционист или управител, защото туризма ще остане без кадри.

В момента се е разразила истинска война – с преразпределение на територии в икономиката.

Масовите фалити на бизнеса и енергийната война, от която са потърпевши всички онези, които с труда си издържат бюрократичния апарат, здравната и пенсионната система, според нас са достатъчен повод за обявяване на извънредно положение на мерки в помощ на хората и бизнеса, подчерта Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    55 10 Отговор
    Абе излизайте и ги насмитате , бе...КАКВИ МЕРКИ ЩЕ ИСКАТЕ, БЕ...СВИКНАХТЕ С МАСКИ, МЕРКИ... ЕЛАТЕ НА СЕБЕ СИ...КОИ СА ТЕЗИ ,ЧЕ ЩЕ ВИ РАЗИГРАВАТ КАТО МАЙМУНИ...ВИЕ ЛИ ГИ УПЪЛНОМОЩИХТЕ ДА СЕ ,,ГРИЖАТ,, ЗА ВАС...

    Коментиран от #19

  • 2 Молодеца

    52 1 Отговор
    Народа не ги обича много тйез хотелиере, 10-15% нормални люде и остналите синчета на бивши дс-та изпрали заграбената пара.
  • 3 честен ционист

    26 0 Отговор
    Аз само виждам, че предлагат от НПО-то рестрикциите да станат за всички сектори, а не да се отменя нещо..
  • 4 Аман

    37 6 Отговор
    Каква равнопоставеност, бе мунчовци? Лятото свърши и е ясно, че ако изобщо има кой да спи в миризливите ви хотели ще е чак за 8-ми декември и после около Коледа и Нова година. Вашият бизнес е сезонен, още много преди да има коронавирус.
    От какъв зор да ни затварят нас ,прекаралите и ваксинираните, неореболедувалите да си преценяват сами, ако са с халтаво здраве, да се ваксинират. Никой не е длъжен да ги пази, щом те са преценили да рискуват
  • 5 3237

    41 4 Отговор
    От самото начало на това събитие в света, никой не гледа медицинската гледна точка. Всичко се прави по икономически и политически причини.
    С извинението за "извънредна здравна ситуация" нашата (а може би и всички) нации загубиха свободата си. Въпросните зелени сертификати не са нищо друго освен средство за контрол над масите - кой къде ходи и какво прави. Не се вписваш в общия план - дръпнат шалтер и хайде чао (под всякаква форма).
  • 6 Валката

    26 2 Отговор
    Айдибегов го гони яко амнезия. Искаше едно и му го дадоха. Сега се отмята че го е искал. Никой не е затворил заведения като при Борисов.
    Помниш ли бре Айдимаршов.
  • 7 Манхайм

    17 22 Отговор
    Заради вас, хотелиерчета през лятото си докарахме делтата, защото границите стояха отворени именно заради вас. Аз съм ваксиниран, преди това съм го карал, НЯМА ДА СТОЯ ЗАРАДИ ВАС ЗАТВОРЕН! Едно от последствията от това масово, българско безхаберие е загубен близък! Още нещо да поискате?

    Коментиран от #8

  • 8 ЕС Натовец

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Манхайм":

    Делтата я карам аз, също и Делта+
  • 9 Манхайм

    23 2 Отговор
    Защо не искахте локдауна през август? Май нещо не ви стискаше?! Тогава започна ръстът на новозаразените. Сега е лесно, когато Ваше нищожество няма работа. Само че другите сме на работа, а някои поразии не могат да бъдат възстановени! :(
  • 10 Ковид

    23 0 Отговор
    Тези, които искат локдаун, нека да спрат работа ако искат за 3 или дори за 30 седмици. Никой не им забранява.
  • 11 И. АЗ ИСКАМ ДЖЕНЕФЪР ЛОПЕС

    6 0 Отговор
    Да. МИ ДОЙДЕ У НАС ДА СА ВИДИМ АМАААА.....

    Коментиран от #12

  • 12 СЕТИХ СА ЛОКДАУНИ ДА Е ЗА

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "И. АЗ ИСКАМ ДЖЕНЕФЪР ЛОПЕС":

    КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ТЪКМО КРЪЧМАТА ДУ НАС НЯМА ДА ДИГА ГИРУЛТИЯ..
  • 13 Ботев Пловдив

    12 7 Отговор
    Цялата държава отново се занимава с кръчмари и хотели ...защо ...всички сме при равни начала , за да отида на работа трябваше да се боцна , и аз се боцнах , защо трябва аз да страдам заради вас , и мен ме беше страх , но какво да се прави , такъв е живота , НЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТЕ ЖИВОТА НА ДЪРЖАВАТА ...

    Коментиран от #15

  • 14 Баш софиянец

    15 6 Отговор
    Ако сега се дадем на ваксини и рестрикции, никога няма да спре. Не е целта да сме здрави.
  • 15 Тъмен субект

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "Ботев Пловдив":

    Това, че ти се решил да се боцнеш си е твой избор. И животът е какъвто си го направим. Това, че ти си съгласен да ти вкарват разни неща, не значи, че може да определяш правилата в държавата. Да си роб е твой избор.
  • 16 А може ли локдауна

    11 1 Отговор
    Да е от 15 декември до 28 февруари и после от 15 май до 30 септември, така и аз ще икономисам някой лев, а ресторантьорите и хотелиерите, ще трябва да премислят цените си и да ги смъкнат!
  • 17 БУЛГАР ТУРИСТ ОТ ХОТЕЛ 🐙🐙🐙

    6 1 Отговор
    АМА ЛЯТОТО А💵💵💵💵💶💶💶💶💶💶💶💵💵💵💵💵ГУД ГУД ВЕРИ ГУГ, ОЧЕНЬ ШИКАРHO ИН БЪЛГАЕРИЯ!РА КИ Я,ШОП СКА САЛАТА,КЬОФТЕ,КЕПАБЧЕ...А А КАК Е 🖐ПА СЕГА РИВЕТЕ НА ЗЕЛЕНА МАРУЛА😩

    Коментиран от #20

  • 18 Госあ

    2 1 Отговор
    Ма дреме ми какво искат тея тъпанари ве !!!
  • 19 ТОООООООЧНО

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    РЗИ то трябва да се заключи И устите на глашатаите от ПРОПАГАНДАТА СЪЩО И СЕКИ ДА СИ БАЧКА И СИИИООЧО ША ОТМИНЕ ЗА ПЕТ ДЕНА.
  • 20 ПИТАЙ СА МАЙКА ТИ НА КОЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "БУЛГАР ТУРИСТ ОТ ХОТЕЛ 🐙🐙🐙":

    Ща си продава кибспчета.... Може да ги изнася за Турция........или да идва да ми мете пред блока фасовете на комшиите.....НЕ САТАНИЗИРАЙ НИКОЯ РАБОТА.КАЗАХА ВИ ЧЕ И БОЦНАТИТЕ РАЗНАСЯТ И БОЦНАТИТЕ ПАЗЕЛИ СЕБЕ СИ НЕ СТО ПРАЦЕНТА НО ПОНЕ УЖ ЛЕКО ДА ПРЕБУЛЕДУВАТ ТА ЩОМ РАЗНАСЯТ И ТЕ КО ПРАЙМ А ТРОЛЧО...
  • 21 Васил

    3 7 Отговор
    Без ваксинация ще се въртим в омагьосан кръг затваряне после отваряне и вечно ще носим маски айде стига толкова отлагания за това сме на това дередже.
  • 22 Радеф

    0 0 Отговор
    Отивайте на Шипка там няма вирус
  • 23 Споко бе

    3 1 Отговор
    Ще се стигне и до локдаун. Много наивници от разни камари и сдружения хотелиерски си мислят, че бизнеса им ще оцелее. Не, драги. Ще фалирате. Това сочи логиката. Просто това е прочистване на един бизнес в който се въртят много, може би най много мръсни пари. Даже да не ви затварят веднага, високите цени на всички суровини, ще направят вашите услуги невъзможни за ползване. Едно е да отделиш за един уйкенд 300—500 лева, за тричленно семейство, друго при сегашните цени да станат 600—700 и нагоре лева. На народа не му е до това да ви даде за три дни парите за сметките за месец. Обречени сте, още от миналата година и тая вече ще ви доунищожат. Така че, преструктурирайте. Който разбрал, разбрал.
  • 24 Конаре

    0 1 Отговор
    Оня ден Лукашенко каза "стига толкова глупости" и махна всички ограничения в Беларус. А те са 11% ваксинирани. Сега маски само в самолет или влак. Всичко друго е свободно.

    Ето сега ще видим ще умре ли населението, или просто ще живее нормален живот без истерия.
  • 25 Хари

    1 0 Отговор
    А бе какво се занимават само с вас. Непрекъснато условия и ултиматуми. Лошото е че се съобразяват с вас. Как няма, че вие 98% сте подставени лица на нечии интереси и имате политически чадъри . Интересно ми е как се купува хотел? Щели да фалират!!! Че това си е част от бизнеса. Но аз не искам да плащам (както и целия народ) за вашето подпомагане , от данъците на Държавата. Народа плаща за подпомагането на туроператорите, ресторантьорите, хотелиерите - все хора със съмнение за сътрудничество (уши ) на Службите . Защо не се подпомагат учителите например. Явно има защо!!!