Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 15:02 2 007 4

Промени в ЗЗП забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

  • ззп-
  • кзп-
  • онлайн търговци

Доставчиците на онлайн платформи за електронна търговия също ще трябва да са по-отговорни към потока на информация

Промени в ЗЗП забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица Министерският съвет прие предложение за промени в Закона за защита на потребителите. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна, ще доведе до подобряване на прилагането на действащото законодателство и е съобразен изцяло с правото на Европейския съюз.

Ако бъдат приети от Народното събрание, текстовете ще възпрепятстват онлайн търговците да публикуват подвеждаща или фалшива информация за продаваните от тях стоки, например с неверни отзиви от други потребители. „Посланията, които се отправят, трябва да са автентични", каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Доставчиците на онлайн платформи за електронна търговия също ще трябва да са по-отговорни към потока на информация. От тях ще се изисква да представят критериите, по които се осъществява класирането на информацията в търсачките на интернет магазините, както и дали третите лица, предлагащи стоки и услуги в платформите за пазаруване, са търговци или не. Промените в Закона за защита потребителите предвиждат и сериозни санкции за нарушителите, особено при т.нар. трансгранични нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    2 0 Отговор
    Преместих го в другият крачол!
  • 2 Потурко

    1 0 Отговор
    И как точно ще се регулира, доказва и наказва това?!?
  • 3 Прости тутки

    1 0 Отговор
    Ами , никак
  • 4 Да попитам

    2 0 Отговор
    В търговията се забраняват подвеждащите послания, но в политиката може.
    Значи търговията е по-важна от народа.
    По делата ги познаваме!