Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 23:19 7 602 38

Експерт: Евтиният азерски газ се реекспортира, ние купуваме скъп

  • пламен павлов-
  • газова асоциация-
  • булгаргаз

Друг печели от това, че България пропуска ползи

Експерт: Евтиният азерски газ се реекспортира, ние купуваме скъп - 1
Снимка: БГНЕС

Няма смислено обяснение от „Булгаргаз“ защо не получаваме 1 млрд. кубични метра азерски газ. Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

С него разговаряме какви са причините България да не получава „синьо гориво“ от Азербайджан, което в момента е на по-ниски цени, отколкото природния газ внос от Русия.

„Под предлог, че става дума за фирмена тайна изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов не разкрива каква е причината България да не получава договорените количества азерски газ“, каза Пламен Павлов.

Обясненията са най-различни и включват от лично отношение до липсата на инфраструктура.

„Разбира се, нито едното, нито другото е вярно. Истината е, че в договора със СОКАР ние имаме определена точка на получаване на газа, която е точката на Комотини, където в момента се изгражда връзката ни с нашата газопреносна система. В договора е записано, че най-близката точка – входната точка от ТАП с гръцката газопреносна мрежа на ДЕПА, е Неа Месембрия. От нея ние имаме не повече от 170-180 км. до нашата система, до Кулата, където става прехвърлянето на газа от българската система на гръцката“, обясни Павлов.

Според него изниква въпросът защо не се транзитира газът до наша територия, въпреки че има възможност за това. Той уточни, че не говорим за физическо получаване на газа, а става дума за едно „прихващане“, под формата на swap. Ние подаваме на гръцката система газа, който те имат договорен с „Газпром Експорт“ – около 2.2 млрд. кубика – а тук имаме да получаваме 1 млрд.

Павлов подчерта, че е съвсем нормално азерският газ да се препродава при положение, че цената му е толкова ниска по нашия договор. Експертът е категоричен, че газът, който е 5 пъти по-евтин от нашия, някъде отива и се препродава.

„Въпросът е каква е изгодата за българския потребител? Каква е изгодата за нашия пазар? Защото ние определено сме ощетени. „Ощетени“ дори е меко казано. Ние поставихме сериозни въпроси и на Министерството на енергетиката, и на премиера, и на президента, какво става с този газ. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ сравнява нашата цена като най-евтина със спотовата цена, която е на европейските пазари. Тази цена на европейските газови борси се получава от количествата природен газ, които на някои не достигат, на някои са излишни. Всички държави в ЕС и не само получават своите количества газ по дългосрочни договори. Това е понятно, защото природният газ, за да се добие, трябва да се пречисти, да се транспортира до входната точка на съответната територия, той трябва да бъде планиран. Планирането става именно с тези дългосрочни договори“, каза още председателят на Българската газова асоциация.

Павлов преформулира известната мантра, че „държавата е лош стопанин“ на „лошата държавата е лош стопанин“. Той посочи, че държавното предприятие няма само един изпълнителен директор, то има също така съвет на директорите, които валидират всички негови решения. В него не може да влезе Сметната палата, защото като част от структурата на БЕХ, одитът се извършва от БЕХ.

„Какво става там никой не знае. Когато някой попита, казват, че това е фирмена тайна. Само че ние чухме миналата седмица как обявиха още по-голямо нарастване на цената за месец ноември. Ще кажат после и за месец декември и т.н. Това е проблем“, подчерта Павлов.

Запитан кой не иска България да получава евтин азерски газ, експертът заяви, че въпросът би следвало да бъде „Кой не иска България да получава евтин енергиен източник?“. Според него няма значение дали газът е азерски, или катарски, или американски, или руски. По думите му става въпрос за един професионален мениджмънт. Пламен Павлов подчерта, че има интерес този, който печели от това. Друг печели от това, че ние пропускаме ползи. Председателят на Българската газова асоциация каза още, че въпросът е не просто икономически, а също така и политически.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шеврон

    69 14 Отговор
    Газта е заровена в Банкя.

    Коментиран от #6

  • 2 А бе

    83 1 Отговор
    В БЕХ са за трепане до един.
  • 3 Миро

    79 36 Отговор
    Трябва ни западен газ или от САЩ. Това е истински демократичен газ който е най добър за нас. Това руски,азерски са скапани и не са за нас. И АЕЦ не ни трябва защото е руски. Един ден и на тъмно ще стоим но ще сме демократи и ще сме свободните в мизерията си. Да живее демокрацията,свободата!

    Коментиран от #12, #27

  • 4 Снайперист

    27 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Онзи

    64 4 Отговор
    Някой го препродава за сметка на държавата.
  • 6 Русофоб

    29 39 Отговор

    До коментар #1 от "Шеврон":

    Пад зоркия поглед на другаря Путин, "най добрия приятел "на българите-русофили
  • 7 Шалом

    23 9 Отговор
    Собственика на Шеврон и Газпром е един !

    Коментиран от #22

  • 8 В.В.П.

    26 29 Отговор
    Ама,слушай бе експерте!..Газта в , Азербайджан,е на Газпром...Има борси ,и там се търгува...Не си съчинявай;! глупчо!..Оня ,Толуп,я караше ,10 г,тая газ..Да не се допускат тез низши същества ,да дрънкат глупости!!..Въри ,на село!!.Най лошото ,е популизма!!

    Коментиран от #14

  • 9 Бриго Бичкията

    27 3 Отговор
    Герой от един филм казваше:
    - като усетиш жегата зад ъгъла, имаш три минути да офейкаш.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Таковат ни отвсякаде

    88 12 Отговор
    Имаме евтин газ от Азербайджан, който НЕ ползваме. Имаме и най-евтиния ток от АЕЦ Козлодуй в Европа , който също НЕ ползваме във вътрешния пазар и се изнася, а ползваме скъп ток и скъп газ. Това ни остави за 12 години управление охранителя Бойко.

    Коментиран от #17

  • 12 Чукча писател ...

    29 33 Отговор

    До коментар #3 от "Миро":

    То, че ни трябва, трябва ни, но московските окупатори и техните купени политици у нас не дават. Служат на КГБ мафията.
  • 13 В.В.П.

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бриго Бичкията":

    Жега,,Роберт де Ниро...Така е!

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майтапа

    15 7 Отговор
    малинов да звъни на путин и да текне ефтин газ !!
  • 17 Aмии

    13 22 Отговор

    До коментар #11 от "Таковат ни отвсякаде":

    ББ отдавна го няма, Мунчо питай.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бриго Бичкията

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Ейиии, разкри ме😂
  • 20 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Откъде. Иде тоз газ??.По Амазон..??.Бедни Булгар.!!.Тотал,от Лион ,Франция,пълни всеки ден ,един Танкер ГЛП,от Ямал ..

    Коментиран от #23

  • 21 плевен

    22 9 Отговор
    Ключовите думи са "липса на инфраструктора". До България не стига тръба, която да докара сънувания от Павлов азерски газ. А да си го прехвърляме на хартия с гърците е сметка без кръчмаря/гърците/. Каква е тяхната изгода от това прекупуване? Може би защото прегръщахме Ердоган, когато той ги шантажираше с война?
  • 22 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Шалом":

    Верно ли ? Значи е собственик и на цялата Руска федерация , щото в документите на Газпром пише , че е собственост на държавата ! Засега поне , след няколко годинки като няма да има тръбички за строене вече може и да фалира лекичко , ама само след като дружките на вожда приватизират находищата , че да има с какво да се пазарят със западняците , като за любимия ви Ямал !
  • 23 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Ми естествено че пълни , той си е негов и си го взима , ако и това не ти е известно ! Или още си мислиш , че Ямал е руски ? Хахахах !!
  • 24 Ами ...

    18 5 Отговор

    До коментар #17 от "Aмии":

    ББ го няма, но делата му си остават. 😀

    Коментиран от #25

  • 25 Ами...

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ...":

    Добре си е Мунчо, зад него - никакви дела ;-))
  • 26 Вера

    15 4 Отговор
    Какви глупости говорят тея експерти, нали и азерския газ е на газпром, и как ще дойде до България по коя тръба г-н клакьор с танкер, и тогава каква ще е цената

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Дедо Пене

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Миро":

    Играете си на русофили и американофоби, а гербаджиите рушат държавата само и само да се върнат на власт, като Народа не ги интересува ВЪОБЩЕ!!! Защото ако бъде сменен Гешев, всички отиват в СЦЗ!!!
  • 28 Дедо Пене

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Вера":

    Вера, какъв Газпром в Азърбейджан бе момиче-те си имат държавна газова компания и изнасят за цяла Южна Европа през Турция и Гърция. Научете какво е суап и тогава пишете глупости!

    Коментиран от #29

  • 29 историята

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Дедо Пене":

    aзерски е до кота 0.от там вече е на Газпром с договор от преди 25г.
  • 30 Truth

    6 1 Отговор
    Путин не дава,питайте Бойко защо.
  • 31 МУСТАФА

    7 5 Отговор
    ....БАЙДЪНА НА САЩ...
    ....ПАК Е СПОМЕНАЛ
    ИМЕТО
    НА КАНАДСКИЯ
    МОШЕННИК КИРЧО...
    ...И Е ОБЕЩАЛ , ЧЕ САЩ
    ША ДА ДОСТАВЯТ
    НА КОЛОНИЯТА СИ - БГ
    СГЪСТЕН ШИСТОВ
    МНООО ДЕМОКРАТИЧЕН ГАЗ
    С ГУЕЕЕЕЕМИ КОРАБИ - ГАЗОВОЗИ...
    ...АМА СЛЕД ПЕТ ШЕСТ ГОДИНИ,
    ЩОТ СЯ СИЧКИТЕ КОРАБИ - ГАЗОВОЗИ НА САЩ
    СА МНООО ЗАЕТИ
    С ДОСТАВКИ НА ГАЗ
    ОТ САЩ ЗА КИТАЙ...,
    ...ПА И ТАМЪН
    СЛЕД ПЕТ ШЕСТ ГОДИНИ
    КОРАБИТЕ НАТОВАРИНИ
    С ШИСТОВ ГАЗ ОТ САЩ
    ДА ДОСТАВЯТ НА БЪЛГАРИЯ
    БАРАБАР С ГАЗА
    И ОСЕМТЕ ИЗТРЕБИТЕЛЯ - Ф - 16...
    ЗА КОИТО БЪЛГАРИЯ
    ПЛАТИ АВАНСОВО НА САЩ
    НАД ЕДИН МИЛИАРД ЕВРА....
    ...РАЗБИРА СА,
    ПРИ УСЛОВИЕ,
    ЧЕ СИ ИЗБЕРЕМ
    ИЗПРАТЕНИЯ ОТ САЩ
    КАНАДСКИ МОШЕННИК КИРЧО
    ЗА КОЛОНИАЛЕН УПРАВИТЕЛ
    НА КОЛОНИЯТА НА САЩ - БГ...
    ...И СИ ГО ПЛАТИМ
    НА ЦЕНАТА НА КОЯТО
    СЕГА САЩ ГО ПРОДАВАТ НА КИТАЙ...
    ...ПЛЮС НАДБАВКА
    ЗА ИЗДРЪЖКА
    НА ЧЕТИРИТЕ ВОЕННИ БАЗИ
    И КОМАНДНИЯ ЦЕНТЪР
    НА САЩ В БЪЛГАРИЯ...
    С КОИТО САЩ
    ША НИ ПАЗИ И ОХРАНЯВА
    ОТ АГРЕСИЯТА НА
    ЛОШАТА РУСИЯ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БОКОКРАД

    3 1 Отговор
    ЕДНИ ГЕРБЕРАСТИ КРАДАТ А НИЕ ПЛАЩАМЕ КРАЖБИТЕ ! БОКО ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нане

    1 1 Отговор
    ми кат тръбъта минава през турция и не е директна кат Южен поток дето заради чужди нам интереси не го построихме. Де им са на тия кавали втечнвния газ?
  • 36 Варненец

    2 1 Отговор
    Павлов просто лъ.же. Азърбайджанският газ е общо 5 млрд куб м. На Запад от нас имат дългосрочни договори за над 5 млрд. Ние ползваме точно колкото е договорен азърбайджански газ, но поредният платен от Козяк "специалист" русофобства. Просто количеството азърбайджански газ е за 5 държави и не стига.
  • 37 никой

    1 1 Отговор
    Само един месец всички в Европа да спрат да ползват газ и цената му ще падне на половина. Ама зор голем за екология.
  • 38 Кико

    1 1 Отговор
    Къде са ДАНС?Това не застрашава ли държавната сигурност?Държавата е само мафия!