27 Октомври, 2021 12:09 2 930 16

Зимните курорти са против зеления сертификат за лифтовете

  • зимни курорти-
  • лифт-
  • боровец

Ние категорично сме против такъв сертификат, защото над 90% от лифтовете са открити, каза Благовеста Томова

Зимните курорти са против зеления сертификат за лифтовете - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането до лифтовете. Мярката не е обсъждана и съгласувана с бизнеса, коментираха пред TravelNews представители на дружествата, които държат ски инфраструктурата в Боровец, Банско и Пампорово. Министърът на туризма Стела Балтова предлага въвеждането на зелен сертификат за качването на лифтовете в зимните курорти. Това обяви тя в "Денят започва" по БНТ. Мярката ще залегне в здравния протокол за предстоящия сезон, който трябва да бъде приет до края на седмицата. Зелени сертификати бяха въведени и в останалите конкурентни зимни дестинации, каза Стела Балтова.

„Мярката за въвеждането на зелен сертификат за лифтовете не е обсъждана с бизнеса и преди да се вземе подобно решение, се надявам да ни поканят на среща. Ние категорично сме против такъв сертификат, защото над 90% от лифтовете са открити“, заяви за TravelNews Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец и директор в „Бороспорт“ АД, което стопанисва ски съоръженията в курорта. Тя подчерта, че са нямали проблеми с мерките през изминалия зимен сезон. Спазвани са от всички туристи.

„Въвеждането на зелен сертификат за лифтовете трябва да бъде съгласувано с бизнеса, а не да го научаваме от медиите. Не може да се взима едностранно решение“, обяви Иван Обрейков, маркетинг мениджър на „Юлен“ АД, което стопанисва ски инфраструктурата в Банско. Той също подчерта, че повечето лифтове са открити. В кабинките става течение и всички са задължително с маски. Освен това се извършва дезинфекция. Според Обрейков мярката е дискриминационна и ще отблъсне туристите, защото например в градския транспорт, междуселищния и влаковете няма изискване за зелен сертификат. Струпването на хора в транспорта е много по-голямо от лифтовете.

„Изискването за зелен сертификат за лифтовете минава вече всякакви граници. Това е пълна и тотална безумица. Нямам думи“, коментира Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, което стопанисва инфраструктурата в Пампорово и Чепеларе. В двата курорта няма кабинкови лифтове. Според него не е нормално да се изисква зелен сертификат на открито. Това означава за всяко качване на лифта хората със ски и щеки да показват документ. "Мярката ще доведе до фалити в зимните курорти", подчерта Беляков.

Хотелиерите в зимните курорти смятат, че мярката ще доведе до отлив на туристи, най-вече на българите. Те възнамеряват да изпратят протестни писма до премиера Стефан Янев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленото серто

    13 1 Отговор
    руши световната икономика.Упокой вам..
  • 2 321

    6 3 Отговор
    Това няма да се приеме. Това е в стил на професорете Мутафчийски и Ангелов и НОЩ, които спряха хората да ходят в планината миналата година, защото много се събирали покрай барбекютата. Вероятно ще го въведат само за кабинките.
  • 3 Госあ

    5 17 Отговор
    Задължително зелен сертификат ! При тия опашки и запъхтяни тежко дишащи туристи и по шест човека в кабинка. А пък ако няма нормални ваксини до началото на сезона ще си пантя. Не мисля да преболедувам. И без това не ми се дават пари на тия бесни селяндури от курортите и да чакам на опашки с простолюдието отишло да се позира по пистите.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Сашка

    5 2 Отговор
    Това е дискриминациястези зелени сертификати!
  • 5 Ти па кой си бе

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    граф цървулане? Ей таквиз мишки кат теб най обичам да мачкам с Москвича.Църрр- после идва тишина и музика от Рая се дочува.Кеф..

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ти па кой си бе":

    Аз съм и генетично и функционално по висш от теб. Просто, ясно и достатъчно.

    Коментиран от #14

  • 7 ТИКВА

    2 2 Отговор
    Че някой им иска мнението на глупаците!
  • 8 Зарошовял

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Публикувано във факти.бг: да чакам на опашки с простолюдието

    Ти за КЪФ се имаш БЕ кравешко л.....?

    Коментиран от #11

  • 9 Индианеца

    1 2 Отговор
    За мен най-важно е да ИМА сезон! Нямам грижа със сертификатите!
  • 10 Кукундрел

    2 1 Отговор
    Госあ = настъпана козя барабонка от хайлайфа......
  • 11 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Зарошовял":

    Коментар шест. И за теб ве туристче непотребно. И внимавай като правиш смешните си диагонали на писти, които не са за теб, да не те отнесе някой, че после много скимтите.
  • 12 Мартин

    5 1 Отговор
    Щом държавата не иска да подкрепи туристическия сектор, поне да не му пречи! Защо ще искаш сертификат за нещо, което е на чист въздух! Никаква логика!

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мартин":

    Ти редил ли си се на опашка на Банско или Боровец за кабина ? И как ще стигнеш до седалките преди да се набуташ с още 5 човека в една кабинка ? А да ти е известно как пламна Австрия ?
  • 14 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Наполеоне,пак ли са ти се отвързали ръкавите?
  • 15 Калин

    2 1 Отговор
    Категорично не трябва да има подобно нещо, а трябва да има повече лифтове!
  • 16 Борил

    0 1 Отговор
    Зимните спортове и чистия въздух в планината са здраве, а повече лифтове са открити. Абсурдно е да се изисква зелен сертификат!