Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 14:06 2 850 10

НАП започва масови проверки за ДДС измами

  • нап-
  • ддс измама-
  • ддс внос

Ще се контролира и "чистия" внос, при който стоките - основно от Китай и Турция, се внасят в България

НАП започва масови проверки за ДДС измами - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици инспектори на НАП започват масови проверки на стоки, облагани с ДДС при внос.

Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но са предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и "чистия" внос, при който стоките - основно от Китай и Турция, се внасят в България. Главният риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция "Митници". Звеното "Фискален контрол" ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет

    12 4 Отговор
    Ми ,като начало шефът на НАП (неуважаемият ) г-н Спецов не е лошо да започне от себе си.
  • 2 Спиро Киров

    14 2 Отговор
    Най-големият ДДС измамник е шефът на НАП.
  • 3 Валката

    9 3 Отговор
    Направи крадеца на селото полицай и кражбите спират. Това се прави когато хората вземат нужните пари за нормален живот. Ако спрете сивия сектор за нормално работещите ще станем по бедни а вие по богати.
  • 4 Бойко

    1 1 Отговор
    Свтльо Илиев, теб касае ли те, или го захапа от предната акция?
  • 5 Валката

    2 3 Отговор
    Никой не вдява че данъците са ни високи. Ако включим и таксите ще разберете че плащаме много за нищо. В България се плаща данък за това че работиш а в същото време казват че няма работници. Взимат 10% от парите ти ДОО за това че работиш. При 1250лв. заплата в същност чисто взимаш 900лв. Държавата взима 37,2% от всяка фирма за работник. Ако е 3000лв. брутна заплата то тогава бива.

    Коментиран от #8

  • 6 Спецов

    4 2 Отговор
    Ако някой иска да се отърве от фирма с дългове да се обади........обаче взимам хонорар
  • 7 НАПаджия

    3 1 Отговор
    Скоро почваме и инстаграм, тик ток и тн звезди и техните разходи на каква основа са. От къде има приходи за тези разходи. Ще има след това търгове за разпродажба на конфискуван силикон. Всички "батки и каки" под ножа. Ама уруси, майбаси, ала бала, всичко да се декларира! Нека клането започне сега. Не може всички служители чинно да си плащат данъците, а някакви измислени герои да придължават да показват неотчетени приходи и да живеят нангърба на честните хора! Папането свърши! След два дни инстаграм и тик ток ще се изпразни!
  • 8 НАПаджия

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Валката":

    Така е, защото батките не плащат данъци, а вашите се превеждат автоматично. Справедливост ще има!
  • 9 ОЛЕ ЛЕ

    1 2 Отговор
    СПЕЦА - КРАДЕЦА
    АСЕН. - ЛЪЖЕЦА
    КИРО. - НАГЛЕЦА

    Коментиран от #10

  • 10 А КОЙ БЕ ЧИКМИДЖЕ КРАДЕЦА..

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ОЛЕ ЛЕ":

    ........на МИЛИАРДИ за 18. Години...КО НА ЗАНИМАВАШ С ТИЯ ДЕТ СА ОТ ДВА МЕСЕЦА НА ВЛАСТ..