Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 20:45 1 790 15

Бизнесът е недоволен от забавянето на мерките за тока

  • бизнес-
  • кевр-
  • аикб-
  • скъп ток-
  • мерки

Според асоциацията на търговците на ток мерките са закъснели

Бизнесът е недоволен от забавянето на мерките за тока - 1
Снимка: БГНЕС

Все още правителството и КЕВР не са изготвили механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията със 110 лв. за използван мегаватчас за октомври и ноември. Критиките отправиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Търговците на ток прогнозираха, че тази мярка няма да заработи преди декември, преди Брюксел да излезе със становище. Вместо това от КЕВР предлагат нови правила за търговия с ток, срещу които бизнесът има резерви.

Бизнесът се оплака, че въпреки договорената компенсация заради рекордните цени на борсовия ток, който достигна до 500 лв. за мегватчас през последните месеци, все още няма яснота как ще им бъдат изплатени парите.

"Настоявахме и настояваме все още за бързо изработване на механизма и компенсиране на сметките още за октомври, които започнаха да пристигат вече в началото на ноември. За съжаление, все още нямаме конкретни действия и реакции от страна и на регулатора, и на правителството, а през декември все още няма изработен компенсационен механизъм", каза Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според асоциацията на търговците на ток мерките са закъснели.

"Към момента сме свидетели на едни договори, които евентуално могат да се случат едва в декември, защото на последното си извънредно заседание Министерски съвет реши, че мерките трябва да бъдат одобрени от ЕК. След това одобрение тези мерки и компенсации трябва да минат през всички доставчици на електроенергия, за да стигнат до крайните потребители", заяви Соня Кадиева - председател на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар“.

От КЕВР предложиха нови правила за търговия с електроенергия, които да намалят частично разхода на индустрията за балансиране на енергийната мрежа. Регулаторът предлага фирмите да сключват отделни договори с ЕСО вместо досегашното обединяване в балансиращи групи.

От Енергийния системен оператор са направили симулации и изчисления с колко могат да намалеят разходите за балансиране на електроенергията. Те сочат до 35% икономии.

"При отпадане на обединенията между координаторите на балансиращите групи това ще повлияе положително на цената за недостиг на електрическата енергия, като пределната цена през месец август е била 318 лв, ако бяха отпаднали тогава обединенията, цената за недостиг щеше да е 228 лв", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Търговците на ток и бизнеса са против.

"КЕВР вместо да върви в посока разходите за компенсиране на електроенергия се опитва да приеме правила, в които да премахне обединенията между всички координатори на балансираща енергия. Това автоматично води след себе си повече разходи за балансиране, които ще бъдат прехвърлени към бизнес абонати в България", каза Соня Кадиева - председател на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар“.

"Абсолютно смятаме, че това предложение няма да доведе до намаляване на крайните цени, защото то ще предизвика по-големи дисбаланси в системата", заяви Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Като трайна мярка от бизнеса поискаха да не плащат такса "задължения към обществото", с която те компенсират по-скъпия ток от възобновяеми източници и от Американските централи в Маришкия басейн.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ехоооо

    6 3 Отговор
    Радев и Янев, къде отиват милиардите от новоизтеглените заеми?

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    2 3 Отговор
    То бизнес кога е бил доволен, само като няма роби

    Коментиран от #12

  • 3 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ехоооо":

    Питай го и за печалбата на аец Козлодуй, че гък не казват нещо по въпроса па и чий е
  • 4 Радев

    2 2 Отговор
    Бизнеса да гласува за нас и ще си помислим за цената на тока
  • 5 ФАТ'МАКА ОТНОВО..УС'РА .. ПЕЙЗАЖА

    2 2 Отговор
    СБОГОМ, ДЕБИЛ
  • 6 ФИНЦИ

    3 2 Отговор
    КОГАТО И КАКТО МОЖЕТЕ НЕ ПЛАЩАИТЕ КОТО МОЖЕ ДА СКРИИТЕ НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ОТ ДОБРИНАТА СИ КЪМ ДЪРЖАВАТА ВАШТИ ПАРИ ПОТЪВАТ В БИТИЕТО НЯМА ДА ПОДИБРИ ЖИВОТА ВИ

    Коментиран от #7

  • 7 ФИНЦИ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФИНЦИ":

    ЧЕНГЕТАТА СА НАСЯКАДЕ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАИТЕ НА ННИКОИ НАИ ГОЛЕМИТЕ БАЛЪЦИ СА КУКИ И ТО ДОЛНИ ДОНОСНИЦИ ОТБИРАИТЕ ХОРАТА ОКОЛО ВАС ВНИМАВАИТЕ
  • 8 Киро МентатаПП

    1 2 Отговор
    Няма обяснение какво налага поскъпване на ток и вода (lВодата идва под наклон в София, а Веолия печели на ХИЛЯДА процента чиста печалба, без да плаща СТОТИНКА Концесионна такса, плюс 50% загуби, платени от всички потребители).
    72% от произвеждан ток е БЪЛГАРСКИ, ДЪРЖАВЕН-ТЕЦ2 и Козлодуй.
    Нито цената на въглищата е поскъпнала, нито цената на Ядрено Гориво.
    Което значи, че сегашните са тотално неспособни, или неискащи да прекъснат видимата спекула с тока на борсата.
    Поскъпване може да има, когато метарджиите Петков и Василев подарят Козлодуй на САЩ инвеститори с платените от нас 3 милиарда за 2 реактора Белене, лиценз плошадка и частично оборудване, тогава и бизнес, и потребители ще видят КАКВО ЗНАЧИ САЩ ЦЕНА НА ТОК.
    Но тогава няма да има 55 лева мегават Козлодуй, и 78 лева мегават ТЕЦ2, които да компенсират частните фотоволтаици, ВЕИ-та, ВЕЦ-ове, перки, фотоволтаици с цени 280-500 лева МЕГАВАТ.
    Ще останат скъпите САЩ цени ТЕЦ1 и 3, 220-480 лева мегават, плюс ВЕИ-та ПЕТКОВ, заявки за нови мощности са одобрени.
    В писмо на Кирчо Петков Ментата до зам.мин. четем 0201274 четем за ГЕОТЕРМАЛИи, които безобразно ще повиши цените-скъпа неефективна, ОТРОВНА ТЕХНОЛОГИЯ-фракинг, ще замърси ВОДОИЗТОЧНИЦИ на БГ, освен закриването на ТЕЦ2 и подаряването на Ядрените ни мощности на САЩ дъщерни и др. компании Уестингхаус-предпоставка за ЯДРЕНИ АВАРИИ, когато строителят на реакторите не построи изцяло Белене, Русия е най-добрата в ядрени проекти.
    Ще видите Кирчо Мент
  • 9 КироМентатаПП

    1 2 Отговор
    Ще видите Кирчо Ментата как вече продал не само ядрената ни енергетика,ЗАМЪРСЯВАНЕ ВОДИ ГЕОТЕРМАЛИ$ФРАКИНГ, но и здравните ни данни Мрежа диагностика ДНК РНК технологии.
    Ненапразно Херо обикаляше Козлодуй и Белене, предвкусва комисионната от Кирчо Ментата за Устинг-купена от японци.
    Няма кой да компенсира скъпите цени на ток след овластяването на Кирчо Ментата и влизането му ОФИЦИАЛНО в НС.
    Тогава бизнесът ще види КАКВО ЗНАЧИ цени на ток, от Приватизаторът КИРЧО МЕНТАТА да продава България на ишлеме.
  • 10 Кирчо Термала

    0 2 Отговор
    Киро Ментата, освен харизването на Козлодуй и продажбата на ДНК и РНК данни, какво ни готви САЩ протежето на Бай Дън, писмо 0201274 да зам. министър и лобизма му за УГС-сащ технологии, новият фракинг.Когато чете за спонсорите на Кирчо минерални води ЧЕРВЕНАТА ЛАМПА ТРЯБВА ДА ВИ СВЕТНЕ.
    Секторът може и да не хареса това сравнение, но УГС (усилени геотермални системи) са си чисто и просто геотермален фракинг. Милиони галони вода и химикали са инжектирани в предимно вертикални кладенци при сравнително високо налягане и съчетанието от срещане на студено с топло, налягане и химикали "обира всичко" от дълбоките, горещи скали.
    Всичко това кара природозащитниците да се подготвят за нова битка. УГС могат да предизвикват земетресения. Повечето трусове са миниатюрни. Проект в начален етап в сеизмичен район в Базел, Швейцария, обаче бе отменен след няколко не чак толкова слаби земетресения. Възможно е също така водата, използвана за УГС, да изтече, замърсявайки водите на повърхността или почвата.

    САЩ имат правила за гарантиране на безопасността на новата технология и всеки проект бе обкръжен от сеизмографи. Дали това ще предотврати протестите или забраните е тема, отворена за дебати.
    Като познаваме Печалбарите в България, ни чакат ЕКОЛОГИЧНИ КАТАСТРОФИ, земетресения, замърсяване на водите.
    Много мислете, дали да вкарате Петков и Василев в Парламента на 14.
  • 11 Жалко

    1 2 Отговор
    Гледам, че на хората им е се тая за бизнеса. Ще ги видим когато бизнеса му се свие печалбата си кое ще е първото перо, на което ще се посегне. Хора осъзнайте се, когато бизнеса цъфти, всички са добре. Говоря за дребния и среден бизнес. Това са хората най-близко до работниците. Онези с милярдите не ги мислете.
  • 12 невежест

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Само глупак може да разсъждава така. Нодявам се децата ти да станат по-умни, в противен случай сме обречени.
  • 13 Асоциацията "Търговците на ток! Част

    1 0 Отговор
    От Енергийната Мафия!!
  • 14 Асоциацията "Търговците на ток! Част

    0 0 Отговор
    От Енергийната Мафия!!
  • 15 Добрин Иванов?

    0 0 Отговор
    Андрей Ивонов? Рода??