11 Ноември, 2021 17:19 3 404 19

КЗК: "Лукойл" злоупотребява с монополното си положение

  • лукойл-
  • кзк-
  • горива-
  • монополно положение

Проблеми с достъпа до данъчни складове

КЗК: "Лукойл" злоупотребява с монополното си положение - 1
Снимка: Архив

Предвид социално - икономическата значимост на горивата, поради прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в рамките на образувано антитръстово производство, Комисията извърши анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

В хода на производството, Комисията идентифицира конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което фокусира проучването върху поведението на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД (група Лукойл) във връзка с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната.

Комисията установи, че група "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.

Разглежданите практики представляват една обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат.

Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на" Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

В срок от 60 (шестдесет) дни адресатите на определението имат право да представят в Комисията писмени възражения по предявените твърдения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    29 3 Отговор
    колко глупав трябва да си , да не ти е понятно , че МОНОПОЛ = ЗЛОУПОТРЕБА / на първо четене
  • 2 гадно

    37 3 Отговор
    Ура от КЗК откриха топлата вода интересно защо до сега си траеха.
  • 3 Гого

    37 2 Отговор
    Това вече е свръх нахалство и мирише на голяма корупция. Лукоил били монополисти и злоупотребявали с монополното си положение - какво епохално откритие на КЗК. Другари от КЗК това ваше откритие децата го знаят още от 1990 година. Всички комисии до една трябва да се закрият - те са затънали в корупция, не че министерствата не са.
  • 4 dron

    28 2 Отговор
    Да "благодарим" на гроп ,че така промениха закона в полза на
    лукойл , че данъчните складове са само на чизмарите , но
    за сметка на това чекмеджето сигурно е пълнено регулярно!
  • 5 Как'Сийка

    28 2 Отговор
    Добрютро, снахо... Това положение е от преди 15 години...
    Защо чак сега се произнесе КЗК...

    Коментиран от #9

  • 6 Сега хванете Иван Костов

    16 3 Отговор
    за врата,след това с едно менгеме стиснете му кутрето и да почва да пее.
  • 7 Кински

    9 1 Отговор
    А добро утро . Сега ли се сетиха .
  • 8 Пипи Чорапчето

    15 2 Отговор
    И КЗК се събуди, готова да се труди...
    Направо сте жалки! И абсолютно безполезни...
  • 9 Съдията Дред

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Как'Сийка":

    Всъщност така е почти от 22 години, откак Костов им продаде Нефтохима.
  • 10 Франки

    5 3 Отговор
    И какъв е проблемът нашите западни "партньори" да инвестират в нова рафинерия у нас? Шел, ОМВ защо не намалят цените? Лукойл и да се възползва от монополизма си у нас, то се губи на фона на високите акцизи и безумното за икономика като нашата ДДС, но това удобно се премълчава, както и фактът, че един данък се облага пряко с друг данък.

    Коментиран от #11

  • 11 Да бе да

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Франки":

    С други думи , да оставим лук ойл да си краде защото вината е на нашите съюзници ? По вашата логика би трябвало да оставим боко да си краде защото тегленето на пари в чували не е незаконно ??
    За колко глупави ни имате ?
    Аз пък казвам , Златев и боко в затвора и съюзниците няма нужда да строят рафинерия, не е ли по разумно ?

    Коментиран от #12

  • 12 Франки

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да бе да":

    Какво краде лукойл? Че оскъпява бензина с десетина стотинкили? Парите ти ги крадат чрез акцизи и данъци, после в чували. Акцизът е над лев и двадесет на литър, които след това облагат с 20% ДДС. Помисли реално кой е истинският крадец!

    Коментиран от #13

  • 13 Да бе да

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Франки":

    Обвиненията са за монополизиране на складовата база !
    Не е нормално една частна компания да притежава 90% от складовете , защото всяка компания е в бизнеса за да печели , роля на държавата е да защитава интересите на поданиците си , което явно не се случва. Та , потребителите не са доволни , локойл също ( защото твърдят че нямат печалби ) и въпреки всичко продлжават да инвестират в губещ проект 10 г. вече ! Но ,явно вие не виждате нищо нередно!!! Кажете ми как един бизнес съществува без печалба години наред , щото или са открили розета стоне или са просто филантропи !!!! В коя категория бихте поставили не- моноплистите от русия ?
    ,

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Франки

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе да":

    Както казах, проблемът не е монопола на лукойл, а в данъчната политика на държавата, но вие упорито продължавате да си затваряте очите и да търсите под вола теле. Представете си сега, че го няма лукойл, а има няколко големи вносителя на петролни продукти. Цената няма да спадне нито със стотинка, защото акцизът и ДДС-то образуват цената на горивата, а не производителят. Какво ме топли мен коя компания е монополист, след като ме ограбва не компанията, а собствената ми държава?!

    Коментиран от #15

  • 15 Да бе да

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Франки":

    Митрофанова , ти ли си бе душа ? Скоро, много скоро !
  • 16 Сесесере

    2 2 Отговор
    Вън руските подлоги от родината! България е член на НАТО и ЕС !
  • 17 123

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе да":

    Алооо! :) Данъчните складове не са собственост на държавата, че тя да нарежда на кого да бъдат предоставяни :) А си погледнете закона за акцизите и данъчните складове :) демократите станахте по-големи комунисти и от комунягите :) Който не иска да се ваксинира и него искате да дамгосвате и бегом в концлагера! Който има различно мнение от ваксърското от лекарите пък искате да отнемате лекарски права :) Много бързо усвоихте комунистическите похвати, за съжаление само лошите, защото дори те имаха добри попадения, непознати за вас, защото вие обичате да приватизирате печалбите, а национализирате загубите :)
  • 18 Мунчо Радев

    3 0 Отговор
    Лукойл е на феодалите от БСП
  • 19 Макробиолог

    1 1 Отговор
    Лукойл е косорциум на хазарите от двете страни на Океана,та когато му премахнете монопола ми се обадете да ви черпя голяма боза....то ако ротшилд започне да се съобразява с разни туземци къде ще му излезе края.