Last news in Fakti

2 Септември, 2011 18:38 1 403 0

Продадоха "Булгартабак"

  • булгартабак-
  • булгартабак холдинг

Свързаното с руската държавна банка ВТБ дружество

Продадоха "Булгартабак" - 1
КНСБ и КТ „Подкрепа” организираха протест срещу продажбата на „Булгартабак“. Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри сделката за продажбата на "Булгартабак холдинг" на заседание, продължило повече от четири часа.

Председателят на съвета Юлия Ненкова съобщи, че следващите стъпки са договорът с купувача - "БТ инвест" да бъде подписан и договорената цена – 100,1 млн. евро, да бъде платена.
Само преди два дни управителният съвет на агенцията  одобри сделката с единствения кандидат за цигарената компания. Свързаното с руската държавна банка ВТБ дружество "БТ Инвест", специално създадено за тази сделка, предложи 100,1 млн. евро за "Булгартабак холдинг", със 100 хил. евро над началната цена.


По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира пред медиите, че ако седмината надзорници одобрят продажбата, сделката може да се смята за сключена. Надзорният съвет се състои от трима представители на ГЕРБ и по един от БСП, "Атака", ДПС и ДСБ.
Засега не е известно кой от тях как е гласувал като единствено левицата твърдо изрази несъгласие със сделката.

Преди обед синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” и стотици служители на „Булгартабак” в същото време протестираха срещу приватизацията на холдинга и искат оставката на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.
Митингът бе пред сградата на Агенцията за приватизация. По пътя към нея протестиращите не спряха да свиркат и да викат: „Мафия”, Апаши”, „Продажници”.


Митингуващите издигнаха плакати: „Не на приватизацията по време на криза без социални ангажименти”, „Не на приватизацията без социална програма”, „Г-н Борисов, спрете кражбата на „Булгартабак”, „Булгартабак” на цената на мол” и други. Кола, от която звучат възрожденски песни, предвожда синдикатите и работниците.
Преди да се отправят към агенцията, пред БНБ, където бе сборният пункт на недоволните, бе прочетена декларация от работници и служители на холдинга.

Освен за оставката на Караниколов, те искат и да се отхвърли решението за продажбата на „Булгартабак” и на кандидата за купувач, одобрен от агенцията.
Юлий Манойлов от тютюневия синдикат на КТ "Подкрепа" заяви пред БНТ, че досега толкова нагло и толкова откровено не са отстранявани възможните стратегически инвеститори.


"Процедурата беше направена с такива условия, на които стратегическите инвеститори просто не отговаряха и нямаше да бъдат допуснати. Едно основно условие гласеше, че те трябва да имат преработен тютюн в последните години в рамките на 10 или 8 хил. тона и да имат мощности за преработка на 12 хил. тона тютюн. От всички големи компании в световен мащаб – тези, които биха представлявали интерес като купувачи на "Булгартабак", единствено "Бритиш Американ Табако" разполага с такива мощности", обясни той.

Емил Караниколов отхвърли категорично твърденията, че конкурсът е бил предрешен:
"Процедурата беше открита така, че в нея можеше да участват голям брой инвеститори – стратегически и финансови. Бяха подадено документи за допустимост само от трима инвеститори – един стратегически и двама финансови. И тримата бяха допуснати. Знаете, двама се отказаха. Като се има предвид, че си говорим за инвестиции, за втора вълна на финансовата криза, мисля, че правилно направихме, че продължихме процедурата и отворихме обвързващата оферта."


В днешния печат се появи версията на неназовани източници, че зад сделката за "Булгартабак" стоят представители на тройната коалиция, Корпоративна търговска банка и "Винпром Пещера", съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА