Last news in Fakti

3 Април, 2013 10:07 2 711 1

Пълна прозрачност по проекта „Горна Арда”

  • горна арда-
  • каскада-
  • проект-
  • информационен център-
  • пейчев

Създават информационен център за развитието на хидроенергийната централа

Три са етапите на проектиране на каскада „Горна Арда” – концептуален, идеен и технически проект. С цел пълна прозрачност и възможност на гражданите да получават точна и изчерпателна информация относно развитието на проекта е създаден „Информационен център” в гр. Ардино още на първия етап от развитието му.

„Тъй като това е обект с огромна важност за региона и на практика е най-големият енергиен проект в страната за момента (след като беше взето решение за преустановяване на изграждането на АЕЦ „Белене”), държим местното население да бъде информирано за всяка стъпка от реализирането му. Това е политика, която EVN спазва навсякъде, където работи. Информационният център ще предоставя писмени и визуални данни за развитието на проекта, каза за специално за Факти.бг Николай Пейчев, ръководител „Комуникации” в Хидроенергийна компания „Горда Арда”.

Очаква се инвестицията в каскада „Горна Арда” да бъде в размер до 500 млн. EUR, но тъй като няма финално избран вариант на проекта е трудно да се говори за окончателна стойност.

Стъпките, които предстоят, са уведомяване на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), получаване на становище за необходимост от провеждане на процедура на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и съответно стартирането на тази процедура.

Необходимо е изготвянето на нов доклад по ОВОС, тъй като 10-годишната валидност на предишния е изтекла. „Освен това към момента на съставянето на предишния доклад, България все още не беше страна член на ЕС и европейското законодателство не се прилагаше в неговата цялост. След влизането на България в Съюза започна да се говори за защитени територии, както и тези по НАТУРА 2000. Затова е необходимо създаването на нов доклад, който да оцени всички ползи и евентуално потенциални препоръки по проекта”, обяснява Пейчев.

В момента акционерите – НЕК и EVN разглеждат концептуалния проект, изготвен от Stucky. Швейцарската компания спечели през 2012 г. търга за неговото изработване. Съществуват два варианта за изграждане на каскада „Горна Арда”. Единият се състои от три язовира и три ВЕЦ – ХВ „Мадан”, ХВ „Ардино” и ХВ „Сърница”. Вторият вариант е без ХВ „Сърница”, който ще бъде заместен от дълга напорна деривация. „И двата варианта на проекта се разглеждат, за да могат да се оценят техните плюсове и минуси от гл.т. на екологичност, икономичност, финансова изгодност. Акционерите ще преценят кой от двата варианта е по-изгоден за тях”, поясни Пейчев.

История

Идеята за създаването на каскада „Горна Арда” датира още от 60-те години на миналия век, като през 80-те години работата по него е ускорена. Първоначално потенциалът на река Арда е бил предвиден да бъде използван чрез изграждането на две каскади – „Долна Арда” и „Горна Арда”. Каскада „Долна Арда”, която се състои от три язовира – Кърджали, Ивайловград, Студен кладенец, работи от дълго време.

В края на 90-те години правителството на премиера Костов сключи споразумение с „Джейлан Холдинг”, което беше обвързано с договор с НЕК за износ на ток. Междувременно турската компания фалира и в правата на собственик влезе друга турска фирма – CCG.

В края на 2008 г. EVN прояви интерес към проекта, в резултат на което започнаха правоговори по изкупуването на дела на CCG. При влизането на EVN в проекта „Горна Арда” няма никаква държавна намеса, защото става въпрос за договореност между две частни компании за изкупуване на дяловете. EVN изкупува дяловете на CCG и по този начин влиза в проекта „Горна Арда”. Към момента съотношението на акционерите е: 70% за EVN и 30% за НЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    0 0 Отговор
    Вече трето поколение очаква започването на този брадясал проект.КОЛКО ОТ МЕСТНИТЕ ХОРА РАЗЧИТАХА НА РАБОТА И ДОХОДИ ОТ НЕГО. ДАНО НАЙ-СЕТНЕ СЕ СЛУЧИ! Както се пее в една песен "по-добре късно, отколкото никога; с тази надежда отдавна сме свикнали". И дано не бъде използван от партийни централи за политически цели, както се случваше досега.