Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 22:11 6 700 15

Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията

  • бавария-
  • българия-
  • награди

За 10-та поредна година бяха връчени наградите на Баварското председателство

Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията - 1

Стокообменът между България и Бавария достигна 1 333 000 млн. EUR през 2020 г., въпреки пандемията. Психологическата граница от 1 млрд. EUR беше премината през 2017-та припомни доктор Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и представител на Бавария в България. „Този възходящ резултат е изключително важен, защото Бавария е търсено място за инвестиции, желан търговски партньор, доставчик на продукти и услуги и пример в много отношения, включително в областта на иновациите и високите технологии. За да насърчим обмена на опит и знания, през текущата година организирахме редица прояви, бизнес делегации в Бавария в сферата на здравеопазването, на електротехниката, машиностроенето и уредостроенето. Престоят и редица други интересни инициативи, които сме подготвили и които вещаят успех в бъдещите двустранни отношения“, каза доктор Василев по време на официалната церемония по връчване на наградите.

„Многообразният спектър от участници по впечатляващ начин отразява огромния потенциал на сътрудничеството между нашите две страни. От присъединяването на България към ЕС през 2007 г. насам икономическите връзки между България и Бавария се развиха много положително. За този период търговският стокообмен е нараснал над два пъти, а в последните години България се е придвижила 10 места напред в класацията за най-важните партньори на Бавария в света. Търговският стокообмен продължи да расте дори през 2020 г. и достигна 1.33 млрд. EUR. Възходящата тенденция продължава и през първото полугодие на текущата година“, каза Роланд Вайгерт – държавен секретар на Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката.

Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията

„На мен ми се иска в следващите години като предизвикателство и по отношение на зелената технология и по отношение на кръговата икономика да разширим обмена си и в настройката за фирмения бизнес, фамилния фирмен бизнес, в които сфери Бавария и Германия имат много опит. Ако успеем да пренесем това като наши двустранни отношения, икономически би било добра възможност за малките и средни предприятия“, каза министърът на икономиката Даниела Везиева.

През първите 9 месеца за текущата година износът от България към Германия е нараснал с 22%, близо 50 млн. EUR. „Пандемията ни даде добър урок и той е, че трябва да приемаме всяко едно предизвикателство като възможност“, допълни министърът.

Категория: „Баварско предприятие с дейност в България”

Победител: Flix Bulgaria EOOD

„Ние сме една изключително бързо разрастваща се компания, стартирала само преди няколко месеца. Представителство сме на Flix Mobility със седалище в Мюнхен, която стартира през 2013 г., но само за няколко години е сред водещите транспортни компании в Европа, а от няколко седмици и в САЩ. Българското представителство е изградено от 4 големи групи – маркетинг, технологични служители, финансов отдел и операции“, каза Петър Бънков директор „Експертен център“ след като получи наградата от министър Везиева.

Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията

Категория „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария”

Победител: Auto Bavaria OOD

„Наградата е олицетворение на ежедневните усилия, които компанията полага с цел да бъде предпочетен и доверен избор на своите клиенти. Надяваме се в бъдеще да имаме нови възможности за нови признания“, каза Пламен Пенчовски, управляващ директор на Auto Bavaria OOD, след като получи наградата от доктор Василев.

Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    7 8 Отговор
    мисля, че се пише 1 330 000 млрд.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мдааа

    15 2 Отговор
    1 333 000 млн е 1 333 млрд, или 1,333 трилиона.

    Боже на какво учат децата, елементаерни неща не знаят вече.

    Коментиран от #7

  • 4 Рошко

    2 5 Отговор
    Нерде Бавария нерде булгария

    Коментиран от #8

  • 5 Еаааго

    8 1 Отговор
    Значи ако износът от България е нарастнало с 22% или 50 милиона , то целия износ е на стойност 250млн. При стокооборот за 1.3 милиарда - Ясно е защо ни дават наградата баварците :) Добри и послушни клиенти сме.
  • 6 оня с коня

    3 1 Отговор
    В тоя Стокообмен вноса на БМВ-та хвърля най-много ама това не се споменава,защото е ясно на всички.
  • 7 Цък

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Страшна математика имаш Ей, 1,333 000 млн. е 1,333 млрд или 0,013 трилиона
  • 8 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Психопат.
    Прав е проф. Христов в България останаха само дебили.
    Нещо да си чувал за Унгария,Швейцария,Бавария и България?
    Ако пита човек българите май 1 % знае за това,
    Четете бе хора-това е вашата история.Прочетете Христо Маджаров,
  • 9 Мунчо

    1 0 Отговор
    Туй шот ний селянете обичаме да караме бемвета
  • 10 а така

    2 0 Отговор
    Браво, упех!
  • 11 Червенорадевец

    2 0 Отговор
    Веднага да промените годината на 2021, че да не дойде другарят Рашков с гавазите !
  • 12 ШОП

    3 0 Отговор
    Ако немците ни натискат да призмаем Македония, то ние веднага требва да заплашиме че ще признаеме официално и бавария и каталуния и баския.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.