Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 16:12 3 063 11

Искат закон за фалита на физически лица

  • икономисти-
  • фалит-
  • частни лица

Ново предложение

Искат закон за фалита на физически лица - 1
Снимка: БГНЕС

Водещи български икономисти настояват за разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица, съобщи БНР.

Експертите от Съвета по икономически и публични политики са изготвили подробен доклад за световната практика и според тях в българското законодателство трябва да бъдат изработени редица текстове, в които се защитават едновременно правата на хората, изпаднали в затруднена финансова ситуация и на кредиторите.

Кузман Илиев от съвета уточни:

„Когато правим закон, който пази длъжника и маха тази безумна ситуация с вечния длъжник, трябва да имаме предвид, че не можем да поставяме финансовия сектор в сложната ситуация да не може да си събира вземанията, защото можем да поставим под риск нашите спестявания“.

Експертите уточниха, че не са изготвили конкретни нормативни предложения, защото те трябва да бъдат написани от мултидисциплинарен екип.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крайно

    20 4 Отговор
    време е !
  • 2 Пръц

    14 3 Отговор
    А Как стоят нещата с държавният фалит?
  • 3 Да дойде рай

    9 3 Отговор
    В Бългaрия e нeoбхoдимo дa ce cъздaдe нaциoнaлнa инcтитуция, кoятo дa пoмaгa нa нac - бългaритe !
    Трябвa дa нямa бeдни бългaри !
    Тoвa "плeмe" e прeживялo мнoгo нeприятнocти цeли 5 вeкa , oпрeдeлeнo зacлужaвa вcичкo дa e нaрeд !
    Тoвa e иcтинaтa зa бългaрcкoтo "плeмe" !
  • 4 БилВратата

    15 0 Отговор
    Да има такъв закон,и ще се завишът критериите и изискванията,за даване на кредити.Така,ще има мн.минимален риск от лоши кредити от сулю и пилю,които нямат смисъл в живота,а и също така да обират норода до шушка,след като поради една или др.причина стане неплатежоспособен.Вс.може да се случи,болести и...Влиза се в черния списък,и от него момент каквото спечелиш,това и косумираш.Няма нищо да е възможно на исплащане,просто съществуваш,което и в момента,навярно 70%от българското население прави.Но бързите и те в канала,това си е лихварство,което нали уж е забранено.
  • 5 честен ционист

    2 16 Отговор
    Това няма как да стане, поне ако преди това не се приеме закон за конфискацията на имущество на починал и забрана на унаследяването.
  • 6 Друга тема

    6 1 Отговор
    Може ли да управлявам България ?
    Няма да създавам проблеми на никого !
  • 7 1234

    2 3 Отговор
    Ади , че да дръпна едни пари и да обява частен фалит .........
  • 8 Нетърпимо

    9 2 Отговор
    Не е нужен такъв закон за бедните хора,а просто да се въведе Служебно погасяване като мине давността,която е по закон сега 3г.и 5г. За лихви и главница.Като изтече давността,в ЦКР служебно и автоматично да се заличи кредитът и тона е,а длъжникът да няма право за същия хериод на друг кредит.Така и съдът ще си отдъхне от дела и няма да има потърпевши и вечни длъжници.Просто е!
  • 9 химик

    1 0 Отговор
    За физическите добре, ама за химическите, кога? Трябва да се помисли и за тях!
  • 10 запознат

    2 0 Отговор
    Големият проблем в тази посока е съществуването на института на "Частните съдебни изпълнители", които са просто една башибозушка банда. Всеки зловреден "тъжител" монополист като почнем от ЕРП-тата, Топлофикациите, Мобилните оператори до полузаконните кредитни частни институции, като няма достатъчно законово основание за дълга за който претендира, което да издържи в съда прави следното- продава дълга ти на друг, той на втори, а той на трети частен събирач на дългове, а накрая стигат до Съдия изпълнител, който отива с 1000 такива незаконни иска в един Съд, където негов колега за 5 минути обявява присъда че тия 1000 иска са напълно изискуеми с всички възможни средства, включително и насилие и идват у вас да ви описват имуществото и за това няма никаква давност. Никой от тия 1000 мними "длъжници" дори не е известен че се завежда дело срещу него, затова няма възможност за правна защита. Така изведнъж се оказваш осъден от БГ Съд напълно без причина и основание. Ако някой първите от тия си е мислил" че му дължиш 10 лева и го продаде тоя несъществуващ дълг, когато дойде Съдия изпълнителя с мутрите и полицията у вас ще иска поне 1000 лева. Това е проблемът.
  • 11 ЧСИ и Колектори!! Мафията с бели якички!

    1 0 Отговор
    Лобиски закони написани за тях, като Башибозук минават през народа, ЧСИ взема колкото може, на Инвалид в Банкя ЧСИ, Киразиева муе взимала и Интеграцията като инвалид от 52, 60Човека с инсулт, 74%инвалидност,след това, гое прехвърлил на Колектори!! За тези си има само тяхни закони, Лобиски, Сасипаха семейства, бизнес, по три кожи дерат от гърба на хората за дребни дългове!! Ако държиш 100лв ще ти вземат 1000лв! Като съдлъжник, не търсят, титоляра, а е по лесно Инвалид да дерат!! Кожодери!! Явно спонсорират Политици и Магистрати за да правят каквото си искат!!!