Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 17:25 2 018 16

Заведенията предлагат да се запази ставката от 9% ДДС

  • 60/40-
  • заведения-
  • туризъм

За мярката 60/40 от бранша са категорични, че сега не е работеща

Заведенията предлагат да се запази ставката от 9% ДДС - 1
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Съюзът на заведенията в България предлагат спешни краткосрочни мерки,които ще помогнат на бранша да оцелее.

За утре (26 ноември) са насрочени разговорите за сектор туризъм. В тази връзка БАЗ и СЗБ са изпратили писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет с конкретни предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на бранша да оцелее.

В становището им се казва, че туризмът и в частност хотелиерството и ресторантьорството, пострадаха най-тежко от кризата с COVID-19, а това довело до множество фалити, затруднение за сектора, загуба на работна ръка.

Затова техните предложения са следните:

"На първо място е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа."

За мярката 60/40 от бранша са категорични, че сега не е работеща.

"На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария ѝ вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация, при която цените на всичко в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%."

Според бранша, обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове, а ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй
като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

"Смятаме, че бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета."

От заведенията искат и спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока.

"Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора."


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    37 3 Отговор
    Много са нагли!
  • 2 Бармана

    37 2 Отговор
    Боклуци са тия не плащат данъци осигуряват на 4 часа само пияници и наркомани…ЗАТВАРЯЙТЕ ГИ!!!
  • 3 нашия

    15 2 Отговор
    да се запази ставката ...щом заведенярите искат ...значи са решили да свалят цените с мин. 10%

    Коментиран от #10, #14

  • 4 гадно

    32 2 Отговор
    Защо на хранителните продукти не свалят ДДС-то мисля, че доста повече хора ще имат файда отколкото шепата ненаядени алибеговци
  • 5 Клиент

    24 2 Отговор
    Лев никой да не им остави на тези мошенници сервират фалшив алкохол и много некачествена храна супер долнопробна, готвачите плюят в яденето защото искат повече пари. космически цени… лъжат сметките товарят хората - за обслужване неможем и да говорим пълен провал само за заблудени и комплексирани

    Коментиран от #15

  • 6 В никакъв

    16 0 Отговор
    случай !!!
  • 7 Петя юрист

    18 1 Отговор
    Абе какви са тия нагляри 9% ДДС. Те ли са най важните в тая кенефна държава. Тарзан цуна Буда и се продаде и е ясна схемата… Да свалят ддс то на лекарства хляб ама така ги уреди Боко за да не протестират срещу него и косматия се праи на некъв малко по така Тарзан а в рафи последно бях преди години и от тогава не съм стъпвал в тоя кенеф защото бях 2 дена с разтройство от една скапана пица
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Mmmm

    18 2 Отговор
    Престанете с тия крадци. Заведенията пълни, оборот не отчитат .Никакви помощи за тях от нашите данъци!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дада

    16 1 Отговор
    Не видях до сега заведение да си свали цената откакто го въведоха!!!
  • 12 един от многото

    4 1 Отговор
    А 29% , не щете ли?
  • 13 варна

    2 1 Отговор
    поръчваш запечатана бутилка водка отговора е АМИ ОТВОРИХМЕ ПОСЛЕДНАТА
  • 14 Практика

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    В икономическата теория на неолибералното пост социалистическо стопанство има една аксиома, а тя е, че бой и чени не се връщат. Щом веднъж потребителите са се научили да плащат една цена, колкото и да е ДДС цените няма да намалеят, само ще се увеличи печалбата на търговците ьнд яе хьпьвс ДДС.
  • 15 Анти кръчма

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Клиент":

    Че аз от кръчмарско чудо още от преди Ковида не стъпвам в кръчма. Скъпо, некачествено, мръсно - пари на вятъра! Кръчмарството е проста работа, но и тя не е за прости хора.
  • 16 Обективно

    0 0 Отговор
    Злобен български народ! От много завист към предприемчивите и работещите нелека работа собственици на заведения е това отношение на повечето коментиращи.