Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 13:34 2 263 37

Георги Ганев: За 2022 година ще е нужен нов дълг от 6 млрд.

  • георги ганев-
  • дълг-
  • бюджет

Бюджетът ще е кризисен

Георги Ганев: За 2022 година ще е нужен нов дълг от 6 млрд.  - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения", заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5% и 4,5% от БВП.

"Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит", каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен по естествен път. Според икономиста от "Демократична България" това е пътят към възстановяване на икономиката.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриванетго на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023-та година минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според Георги Ганев новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт - например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината, изтъкна Ганев. Ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022-ра. За първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021.

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги – заяви Ганев.

Обмислят се критерии, по които да се измерва ефективноста на социалните политики. Така - ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

Обсъждани са и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна.

Има идея бюджетните излишъци да се разпределят от Народното събрание, а не с постановление на Министерски съвет.

Георги Ганев заяви, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет. Уточни, че "Демократична България" все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри. Според Ганев, ако "Демократична България" реши да участва със свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерство на правосъдието.

Георги Ганев беше категоричен, че той лично няма амбиции към изпълнителната власт, а ще остане в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    40 4 Отговор
    И повече да се изтеглят няма лошо! До 2050 години от българския етнос няма да има и следа така че братчедите ще ги връщат.

    Коментиран от #9

  • 2 кюлчев

    9 17 Отговор
    бойко щеше да ги открадне
  • 3 Майна

    20 4 Отговор
    Пари срещу ОТНЕМАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И УБИЙСТВЕНИ ИНЖЕКЦИИ...ОТНЕМАТ ПРАВОТО ЗА РАБОТА И КЪДЕ , И ЗА КАКВО СА НА ХОРАТА ТЕЗИ ПАРИ????????

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой си

    27 5 Отговор
    Не е хубава тая работа. Нова власт, нови надеждни, повишаване на доходите, но ако е само за сметка на заеми - не благодаря. Ще дойде момент да ги връщаме и тогава още по-нови управляващи трябва да ни спасяват и да изчегъртват тези.

    Коментиран от #33

  • 6 фЮРЕРА

    22 3 Отговор
    Вместо заем,парите ги вземете от БКП-милиардерите !
  • 7 Живот назаем

    26 9 Отговор
    Служебното правителство назначено от Радев "управлява на кредит",със заеми!Само,че ЗАЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ!!!
  • 8 Нико

    9 11 Отговор
    Теглете заеми за да има какво да харчим.Децата на балъците които не са изпратили наследниците си на Запад ще ги връщат.Не ми дреме.Моите деца са в цивилизования западен свят-образовани и с добре платена работа .

    Коментиран от #14

  • 9 смерш

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "????":

    То дотогава я съществува ,я не ,и сегашната световна финасова система и парични единици!
    Така ,че смело задлъжняване-догодина 6,по догодина 12 и т.н. и Т.Н.!
  • 10 баба яга

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ама ти имаш заведение-е те сега влезна в капана на финансовото р-не!

    Коментиран от #19

  • 11 ПАРИТЕ СА ЗА КРАДЕНЕ И ХРАНТУТЕНЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    НА БЮРОКРАЦИЯ ОТ ПИЯВИЦИ..ВСЕКИ ЧАСТНИК И НОРМАЛЕН ЧОВЕК СИ ПРАВИ СМЕТКАТА С ПАРИТЕ.НЯМА ЛИ ПРИХОДИ СЕ ОРЯЗВА НЯКВО ПЕРО.НЕ ЯДЕ ЛУКАНКИ А ЯДЕ ХЛЯБ И МАРГАРИН.ТАКА Е И С ДЪРЖАВАТА ОРЯЗВАТ СЕ ПЕРАТА ЗА РОМИ И СОЦИАЛНИТЕ ИМ ПОМОЩИ ПО ГОЛЕМИ ОТ НА РАБОТЕЩ ЧОВЕК И ПОДОБНИ ПЕРА НА КАНЦЕЛАРСКИ ГОТОВАНЦИ...
  • 12 Кики

    16 3 Отговор
    Тези протежета на Херо , ще съсипят България,Кирчо и Асанчо вече усвоиха 4 милиарда без да има и една плочка залепена , затова Радев вдигна пищно парти след като "спечели" изборите.

    Бог да прости България
  • 13 ХА ХА ХА

    18 1 Отговор
    ЕТО ЗАПОЧВА СЕ !!!! ТЕГЛЕНЕ НА ДЪЛГ СЛЕД ДЪЛГ ??? АБЕ ДРУГАРЮ ГАНЕВ СЛАБОУМЕН ЛИ СИ , БЕ ДРУГАРЮ ГАНЕВ ??? ЗАБРАВИ ЛИ , ЧЕ СПЕЦИАЛИСТА И КУЛТУРИСТА СПЕЦОВ СЪБИРА ВЪВ НЕСВЯСТ ДАНАЦИ ЗА МИЛИАРДИ ИЗВЪНРЕДНО !!!! СЪЩОТО ПРАВИХА И КИРТАКА И КУКОРЯКА ....ТИЯ СЪБРАХА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ОСЕМ МИЛИАРДА КАТО ПРЕСЯКОХА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ НА МАФИЯТА ....А АКО СА НА ВЛАСТ ЦЯЛА ГОДИНА КАЖИ КОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЩЕ ВЛЯЗАТ ВЪВ ХАЗНАТА ??? ЗАЩО ДА ТЕГЛИТЕ НОВИ ЗАЕМИ , КРЕДИТИ ....ИЛИ ЛЪЖЕХТЕ НАЙ ПОЗОРНО ЗА ТОВА СЪБИРАНЕ НА ПАРИ ???????????????
  • 14 баба яга

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нико":

    Иначе как са с дж ориентацията?
  • 15 ТИЯ ще доведат НАРОДА

    16 1 Отговор
    ОТНОВО до просешка тояга !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грульо

    11 0 Отговор
    Дългове за кражби и заплати на калинките. :D
  • 18 АБЕ КИРТАК НЕ СЕ КРИЙ БЕ ПЕ.... !

    11 0 Отговор
    КАЖИ КОЛКО МИЛИАРДА ПЕСТЕШЕ ОТ МАФИОТИТЕ , КАТО ГИ СПРЯ ??
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АЗ КАЗАХ

    3 1 Отговор
    Няма информация за влизане в Еврозоната от кога ще се минава към разплащания с Евро.
  • 21 Трезвомислещ българин

    18 4 Отговор
    Винаги след управление на червените другари страната остава с многомилиарден дълг. Така че "промяната" извършена със стари муцуни няма да доведе до нищо ново и добро за България.
  • 22 Ицо Хазарта

    13 2 Отговор
    Най-накрая ще се опарича
  • 23 БСП за България и Радев

    3 2 Отговор
    Светът отива по дяволите. Взимайте колкото можете да има за нас - Народа. Скоро с тия ваксинации няма да има на кой да ги върнем. Ще сме най-богатите, заедно с руснаците
  • 24 Теглете бре дъй..............

    2 2 Отговор
    Поколенията след вас ще връщат
  • 25 Ти си за БАЙ СТАВРИ бе ИДИОТ !!!

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Що не си плащаш тока на заведението ?? ДО КОГА ТАКА ???
  • 26 Нали

    12 0 Отговор
    щяхте да спрете кражби за 8 милиарда....защо ще теглите още толкова заеми???!!!!
  • 27 Като се има на предвид и това че !

    11 1 Отговор
    Два пъти се актуализира бюджета тази година ! А в началото СЛУЖЕБНОТО правителство каза , че всичко е наред и пари има в хазната до края на годината !!!!!!! След месец излязоха със призив ....пари няма трябва АКТОАЛИЗАЦИЯ , и още веднъж със тоя номер , после теглене на кредити всяка седмица ! Смятайте колко ни ЛЪЖАТ и как ще ни оправят тия ХУЛИГАНИ !
  • 28 Българка

    7 0 Отговор
    Избирателите не сме съгласни да се теглят нови заеми, които да плащат поколения след нас! Намалете разходите като съкратите 30- 40% от калинките, закривайте амнайсетте комисии, агенции и институции от нищпшравещи чантаджии. Така ще има пари без заеми и дори обединявате министерства
  • 29 Дебил

    9 0 Отговор
    Вместо теглене на дълг няма ли кой да им тегли една....
  • 30 Guest

    7 0 Отговор
    Така и аз мога да управлявам с теглене на дългове , тия двамцата много приказваха и накрая майче нищо няма да направят , максимум 3 месеца и избори
  • 31 Васил

    3 0 Отговор
    Ами съкратете държавният сектор когато в частната фирма няма пари или уволняват или затваря а тука обратното колкото няма пари толкова се увеличават бонусите.

    Коментиран от #32

  • 32 чичо Тончо

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Васил":

    Къса е българската памет! Ама пък как успешно за има/няма 20 години забравихме как "царя" обеща да ни оправи за 800 дни и колко добре оправи нещата?! Нали!? И тия двамцата сега обещават и се напъват да вземат властта за да ни "оправят"! И залагам 100 срещу 1, че ще ни "оправят"!
  • 33 Никой си

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    къде чу за повишаване на доходите!? Повишава се минималната заплата, като с нея автоматично се повишават и вноските за здраве и пенсии, ама те пак при Асенчо отиват.
  • 34 Да попитам

    3 1 Отговор
    Някой може ли да обясни за какво ще бъдат изхарчени тези допълнителни 12-13 милиарда (8 от спрените пари за корупция +5-6 милиарда дълг)? Мисля, че към тях трябва да се прибавят и още няколко милиарда от "подобреното събиране на данъци".
    Нито пенсиите ще се увеличат толкова много, нито държавните разходи. Уж се канеха и да намаляват администрацията.
    Та какво ще правят с тези пари, ще се разбере ли? Говори се и за актуализация на бюджета през Юли, което може да значи и още по-голям дълг.
    Хора?!

    Коментиран от #35

  • 35 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Да попитам":

    На практика допълнителни пари ще има само от заемите. Другото са партенки.
  • 36 Ю.Кортес

    1 1 Отговор
    Гепете смело дългове и после беж по Канада.Други ще ги плащат!.В бгто,балък много.
  • 37 1234

    0 1 Отговор
    е нали пари имаше ,невероятно много,ква стана тя?!