Last news in Fakti

1 Декември, 2021 15:53 1 757 8

И КЕВР не спря поскъпването на газа за месец декември

  • кевр-
  • газ-
  • синьо гориво

Синьото гориво поскъпва до 102,33 лв./MWh

И КЕВР не спря поскъпването на газа за месец декември - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за декември - 102,33 лв./MWh, съобщиха от КЕВР. За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е приета предложената на 01.12.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.11.2021 г. и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. ноември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена на природния газ за декември е заради поскъпване на международните газови пазари през последните дни на м. ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25.11.2021 г. от страна на "Булгаргаз" ЕАД прогнозираха, че цената на синьото гориво за българския пазар за м. декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10.11.2021 г. Независимо от това, по данни на "Булгаргаз" ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа.

В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    3 0 Отговор
    Е, с колко ще скочи парното на месец.эКажете!

    Коментиран от #8

  • 2 Българка

    7 0 Отговор
    КЕВР трябва да бъде обновен с експерти, които мислят за обществото ни. Не може да са гумен печат на исканията на Булгаргаз, разбирайте на руския Газпром експорт. Борисов и сви8тата ни ограбиха с над 3 милиарда за руския газопровод в интерес на Русия. И сега явно тези пари ще трябва да ги гарантираме/ дадем на зависимия Булгаргаз. Такива политики са геноцид за българите
    И продължавам да питам Теменугата и вожда й- къде е пътната карта, която е разписана от рускиа страна и разбойническата бойкова банда?
  • 3 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    4 2 Отговор
    ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ ЯКО НИ СКУБЯТ.....ШЕ НИ ОГЛОЗГАТ ДО КОКАЛ
  • 4 Абе

    3 1 Отговор
    Защо не внасяме от братята Сърби .Там е 270 долара за ,1000 м3
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Енгелс

    1 1 Отговор
    Е, как ще го спре. Това не е възможно! Май забравяте, че днес живеете при капитализма, а не при социализма. КЕВР защитава интересите на капиталистите , а не Народа.
  • 7 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    е нали тая комисия не е законна!?
  • 8 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потребител":

    двойно! и пак няма да си плащат на булгаргаз!но къде отиват парите!и ток произвеждат даже!?