1 Декември, 2021 18:04 1 200 12

ББР: Банката е стабилна и се управлява прозрачно

  • ббр-
  • стабилна-
  • управлява-
  • прозрачно

Това заявиха от банката в писмена позиция до медиите

ББР: Банката е стабилна и се управлява прозрачно - 1
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция. Това заявиха от банката в писмена позиция, изпратена до медиите.

Ето и цялата позиция на Банката за развитие:

От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева.

ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР направи детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв.

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    6 1 Отговор
    Ще умрем от глад бе!Ние не можем да работим!
  • 2 Значи

    5 0 Отговор
    Сте знаели още при сключване на договорите за кредитни загуби за милиони.Интересно на чий гръб.Ама то всеки .
  • 3 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Просто се продължава ют кражбите на герберастията в друг тон.
  • 4 Продължаваме подмяната

    3 6 Отговор
    Хахах май на Кирчо канадеца само приказките му много иначе никви доказателства за нищо😂
  • 5 от село

    5 0 Отговор
    Живи да ги оплачеш горките ,с 16 бонки залата ,а предните с 25 хилки ,да връщат половината
  • 6 Наглеци

    5 0 Отговор
    Изкараха се,че с тези заплати едвам свързват двата края . Брей,живи да ги оплаче човек.
  • 7 да питам

    4 0 Отговор
    Как ли преживяват с тия 16 бона ...
  • 8 Пури

    3 1 Отговор
    И това е до време. Сега новата шайка като яизточиц и ще цъфнем.ГлаД Студ и мизерия ни чака.Радевата зима иде
  • 9 3.14К

    2 0 Отговор
    Когато излезе от власта, толупа започва да работи за дестабилизирането на някоя банка. Спомнете си преди да падне Орешарски, той беше на посещение в щатите и каза, че предстои фалит на две банки. Тогава се разигра атентата срещу Пеевски, влизането в КТБ от прокуратурата и спорта от БНБ за фалита на банката. От тогава до днес толупа винаги изтъква, че при него се банки на фалират. Сега готви същия номер!

    Коментиран от #10

  • 10 3.14К

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    Спорта на БНБ,беше написано съпорта на БНБ.
  • 11 3 морета 5 морета

    0 0 Отговор
    Как не онуй момче Георги с едната вежда друго казва
  • 12 pbdan

    0 0 Отговор
    Зaплaтитe нa прeзидeнт,миниcтър прeдceдaтeл и прeдceдaтeл нa НC трябвa дa ca нeпocтижим тaвaн зa вcички държaвни cлужитeли. Рaзнитe тaм БEХ, КEВР, aгeнции, дирeкции, банки взимaт 2-3 пъти пo-виcoки зaплaти. Шeфът нa БНБ взимa нaд 30 000лв. мeceчнo, a бaнкaтa e държaвнa. Имa oщe мнoгo примeри. Заплатата на президента е около 9 000лв.