2 Декември, 2021 08:04 2 295 9

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

  • стоян панчев-
  • инфлация-
  • пандемия

При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но проблемът не се признава, защото има натрупани дългове и има изкривявания в световното стопанство, които не позволяват на централните банки да нормализират своето поведение, казва икономистът 

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията е по-опасна от пандемията. Тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ. Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея, ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но проблемът не се признава, защото има натрупани дългове и има изкривявания в световното стопанство, които не позволяват на централните банки да нормализират своето поведение.
Това коментира пред БНР икономистът Стоян Панчев. По думите му най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от Европейската централна банка, т.е. от Еврозоната, защото България участва в общия пазар. Той обясни, че в стопанската история инфлацията произлиза от агресивна парична политика на тези, които произвеждат парите, това са централните банки:

"Когато в еврозоната се създава голямо количество пари, в същото време в страните от еврозоната имаме фискални програми на правителството, чрез които тези пари влизат в икономиката, скачат и цените, защото се вдига търсенето на различни стоки и услуги".
Според Панчев ценовото равнище през 2022-ра ще се запази и постепенно ще се покачва, но не прогнозира резки скокове.
Икономистът изрази притеснения от противоречия между заявеното от Асен Василев в предизборната кампания на "Продължаваме промяната" и договореното на експертните дискусии в преговорите за съставяне на управляваща коалиция.
"Забавянето на Бюджет 2022 не ме притеснява. Големият въпрос е как ще се финансира дефицитът. Очевидно ще се взема допълнителен дълг, но дали това ще е временен дълг, т.е. ще имаме някакви плащания, които след това ще бъдат балансирани с приходи. Ако е така, какви ще са тези приходи. Ако ще вдигаме данъци, на кого и защо. Тези въпроси стоят без отговори", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    15 1 Отговор
    За бацила има ваксини,а за инфлацията,бедността и глада ваксина няма още измислена.
  • 2 Верно

    5 10 Отговор
    От инфлацията не се умира, а си сядаш на г.. @ !!!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1234

    12 4 Отговор
    А двамата измамници са по опасни от инфлацията!
  • 5 Тодор Живков

    10 1 Отговор
    На простя народ ще вдигате данъците докато го доведете до самоубийство на кого друг ще вдигате на бизнеса категорично НЕ нали от там се облажвате.
  • 6 Така е

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Верно":

    При инфлация и ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ не помага !
  • 7 Тц, тц

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Серьога Клатику'ров":

    Няма да е другия месец, от този ще е!
  • 8 Дон Санчо

    4 0 Отговор
    Този ,не знаел откъде идва инфлация,
    но знаел пандемията как се е пръкнала
    и колко е предсказуема.Сапунени
    балончета,изпълзяващи от духане на
    въздух под налягане.Скука сър.
  • 9 На банките

    4 1 Отговор
    и корпорациите трябва да се сложат юзди. Да се ограничат техните права и привилегии. Трябва да има национални банки, ДЪРЖАВНИ, с изключителни права над частните, можещи да налагат вето и наказания, включително и отнемане на лиценза над частните в случай на спекула, и други финансови престъпления. Няма ли контрол ще продължава вакханалията.
    Между другото: Чия собственост са банките в ЕС? Не са ли на същите паразити от блатото, наречено фед?