Last news in Fakti

4 Декември, 2021 15:21 1 351 8

Под 4000 са стопанствата за биопродукти в България

  • биопродукти-
  • животновъдни

Най-голям е броят на стопанствата, ангажирани с трайни насаждения

Под 4000 са стопанствата за биопродукти в България - 1
Снимка: БГНЕС

Под 4000 са стопанствата, в които се отглеждат биопродукти у нас, сочат данни на министерството на земеделието. Голяма част от биоземеделците се занимават с растениевъдство, а животновъдните стопанства в био-сектора са едва 255, съобщи БНР.

Растениевъдните биостопанства в България са 3031. Те обработват малко над 165 000 хектара земя, като според анализа на агроведомството, това е под 4 на сто от общо обработваемата земя.

Най-голям е броят на стопанствата, ангажирани с трайни насаждения. Те обработват 13% от общите биоплощи.

Според данни от преброяването през 2020 г. животновъдните стопанства, които се занимават с биологично производство са само 255. В това число обаче не влизат биопчеларите. Те са близо 2000 и отглеждат 1/4 от пчелните семейства у нас.

По данни на браншовите организации пчелният мед е единственият биопродукт, който се произвежда в България в достатъчни количества, за да задоволи нуждите на пазара.

Анализът на биостопанствата е част от общия анализ на земеделието у нас, който ресорното министерство прави, за да изработи стратегия за субсидиране през следващия програмен период.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    16 0 Отговор
    Така е, защото няма смисъл да е био! Плащаш за сертифициране, ама хората знаят, че е пунта мара и не купуват скъпи боклуци!
  • 2 Професора

    12 1 Отговор
    Пожелавам им под 4 да станат. Биопродукти мошенници
  • 3 Комуниста

    11 4 Отговор
    През социализма всичко беше био са кво ви научиха да ядете през демокрация седесарите дюнер и вафла Кукуруку

    Коментиран от #4

  • 4 dddd

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    тогава пък и сух хляб не можеше да намериш сега станахме голямата работа

    Коментиран от #7

  • 5 русенец

    8 0 Отговор
    Интересно къде го правите това био земеделие при тази замърсена почва, вода и въздух?:)
  • 6 Димов

    6 2 Отговор
    Вносът пречи на родното производство. В нормалните държави митата регулират конкуренцията отвън. Тук няма нищо нормално.
  • 7 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "dddd":

    Тогава всяко село имаше фурна и печеше вкусен хляб. Докато го занеса вкъщи и му ощипвах долната кора. На масатя хлеб не е липсвал, нито е недостигал. Да не говориш за царско време?
  • 8 Нане

    2 0 Отговор
    "стопанства" дето се точат евросубсидии и цари мрзела и неглежето. Вървете и вижте екоресторант у германско се едно тука подобие на срутена циганска къща с двор с буренак и магарешки трънии (змиарник) и със срутено подобие на ограда. Турили тарикатите насред тая чудесия маси и столове и тълпи мераклии да лепнат кърлежи и лаймска болест по масите на шнапс