Last news in Fakti

5 Декември, 2021 18:47 2 188 20

Банковата система у нас е стабилна

  • диана митева-
  • банки-
  • банков сектор-
  • банкова система-
  • бнб-
  • българия

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми

Банковата система у нас е стабилна - 1
Снимка: БГНЕС

Българската банкова система е стабилна, увери в "Бизнес бг" председателят на управителния съвет на Асоциация на банките в България Диана Митева, предаде БНТ. Тя изтъкна, че банковият сектор в цяла Европа е в период на безпрецедентна трансформация.

Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението. У нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", изтъкна Диана Митева. Председателят на Асоциация на банките в България обясни поскъпването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Диана Митева. Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови инструменти, различни от депозитите, то сега това са около 4%-5% от спестяванията в банките. Диана Митева очаква и догодина у нас да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стабилно

    24 1 Отговор
    крадат и лъжат цяла държава !
  • 2 русенец

    34 0 Отговор
    Чувал съм го два пъти. След първия фалираха почти всички банки. След втория - само КТБ, а две други бяха на ръба.
  • 3 ха ха

    13 0 Отговор
    Не съм луд... не съм луд... не съм луд... Ама, не съм луд, бе! Не-не, съвсем не съм луд...
  • 4 Заглавието

    30 1 Отговор
    Това е сигналът за срив, който познаваме!
  • 5 Тези крадци

    21 0 Отговор
    за кретени ли ни имат?
  • 6 Виталия Ражнатович

    16 0 Отговор
    Като вдигнете м.01.2022 комунални услуги, респективно цените на храни, облекло и прочее и не направите МРЗ (критерий ЕС!!!) 1000 лв. и пенсиите не индексирате, ще я видите банковата стабилност!
  • 7 чекмеджебанк

    14 0 Отговор
    И мойто чекмедже е стабилно. Пазя го с пищоф по чаршаф.
  • 8 Лудница

    12 2 Отговор
    Стабилни са с невиждани лихви по кредити и тъй като 99% сме с кредити значи, че работим за тях. Оставаше и предприятие с 4 милиона души персонал да е нестабилно.
  • 9 ха ха

    12 0 Отговор
    Структурата на банковата система в еврозоната е такава, че банките да обслужват лошите заеми на правителствата. Да не кажа "не изплатимите заеми на правителствата". Масово банките държат дълг на Португалия, Испания, Гърция и Италия. Дългове, които е малко вероятно да бъдат върнати... Франция не е много по-далеч. ЕЦБ само гаси пожарите и подпомага обирът на северноевропейските данъкоплатци. Сега ние сме наред да раздадем държавен дълг, защото нашият е малко и изглежда нискорисков. Ама, нищо не е сигурно. Гърците не можеха да си теглеят от банкоматите... Кипърците бяха заспали на кормилото и депозитие им бяха обръснати макар и в евро... Та, не луд съм, бе! Вервайте.
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    12 0 Отговор
    ПРОЗОРЦИТЕ НА БАНКОВИТЕ ОФИСИ СА ЧУПЛИВИ
    ........
    ПАВЕ ЗА ВСЕКИ БАНКЕР :))
  • 11 Идват черни дни- смразяващи нощи

    9 4 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.

    Коментиран от #13

  • 12 Артефакт

    13 0 Отговор
    Стабилна е, защото си закрих сметката която беше на минус 23лв.
  • 13 Виталия Ражнатович

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    Ако ЕС, респективно САЩ искат Република Северна Македония да влезе в ЕС да си платят!!! Това ни е спасителната маневра и САЩ да си платят за 2 бази на НАТО, ползвани с години. Като откажат, Руската Федерация и Турция ще ни помогнат☺
  • 14 росен росен

    11 0 Отговор
    Ясно,значи се задава грандиозен крах.
  • 15 Матьо

    14 0 Отговор
    Cъмнявaм ce в тoя cтaбилнocт. Тя и КТБ бeшe cтaбилнa 4-тa пo гoлeминa и cилa, aмa я удaвихa. Oпитaхa c oщe eднa, мaлкo ocтaнa. В тaя дългoвa cпирaлa дeтo ни вкaрa Бoриcoв, ceгa и нoвитe, тeжкo ни.
  • 16 Гандалф

    7 0 Отговор
    Не знам как ще спестява обикновения чжвек...при тези цени в магазините, цени на газ, ток, лекарства..и как ми обяснете става това спестяване, на базата на повишените цени ли...ако е така наистина и българина спестява все повече...българия е дъргава на абсурдите..ами да увеличат още цените да спестим още...

    Коментиран от #18

  • 17 Матьо

    8 1 Отговор
    Който има излишен имот да го продава веднага, дори по евтино, защото изтърва влака. В следващите години цените на имотите само ще падат. Циклите вече може и да няма, така че вероятно ще падат до безкрай. Световно задкулисие е заложило тотално обезценяване на имотите. Ако сте вложили примерно 100 хиляди евро в жилище и в следващите години да се изпарят 80 хиляди от тях, това е световен обир, при който едни хора ще стана толкова богати, че активите им ще се равняват на стотици трилиони. Именно тия хора притежават всички банки.
  • 18 Виталия Ражнатович

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гандалф":

    Почитаеми Гандалф, ние в България сме рохинги или рохимири и ако не защитим Държавата ще ни върнат по родните места и нея няма да я има. ПОНЯЛ !!!
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Остава и да не е стабилна...При това стабилно щавене на депозитите.та те вземат и комисион на срочни и всякакви депозити.Изтеглете си парите и ще видите колко са стабилни......
  • 20 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    БАНКОВАТА СИСТЕМА БЕШЕ СТАБИЛНА !!!!! НО ТОВА НОВО УПРАВЛЕНИЕ ЯКО ЩЕ Я РАЗКЛАТИ !