Last news in Fakti

6 Декември, 2021 10:16 11 550 30

Шефът на БНБ с прогноза за цените, след като влезем в Еврозоната

  • бнб-
  • шеф-
  • прогноза-
  • цени-
  • влизане в еврозоната

Според Димитър Радев в момента не може да се говори за имотен балон, но има тренд

Шефът на БНБ с прогноза за цените, след като влезем в Еврозоната - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това заяви ексклузивно в „Тази сутрин“ управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна.

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим“, заяви Радев. Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута.
Допълни, че влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.
По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

А относно инфлацията - той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХ

    83 3 Отговор
    САМО КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ!
    И къде доведе до забогатяване бе дръвник?

    Коментиран от #12

  • 2 ????

    88 10 Отговор
    Ама едно си баба знае, едно си бае! 90% от българите не искат да се приема еврото но малцинството пак ще се налага над мнозинството.

    Коментиран от #5, #25

  • 3 гадно

    81 3 Отговор
    Не разбрах чии доходи ще се увеличат?

    Коментиран от #4

  • 4 един от многото

    74 5 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Как чии доходи , доходите на думбазите! Най вероятно всичко което е струвало 1 лев , ще стане едно евро , заплатите ще си останат същите , само , че в евро и ето ти поредният пладнешки обир. Ако не вярваш , питай гърците.

    Коментиран от #27

  • 5 икономист

    17 37 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    Еврото де факто сме го приели още с приемането на валутния борд.Четете малко повече и тогава пишете глупости...

    Коментиран от #10

  • 6 БОЗА

    18 2 Отговор
    Курсът не беше ли 1.95583... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 хммм🤔

    13 27 Отговор
    Дори хърватите ще ни изпреварят като въведат еврото, а влязоха след нас в ЕС.
  • 8 пфуууй

    9 18 Отговор
    Ние все едно сме приели еврото като сме влезли във валутния борд, само че не се възползваме от предимствата, а търпим само ограниченията. И без въвеждане на еврото всяка година във всяка държава си има процент инфлация.
  • 9 жокер

    23 8 Отговор
    България е в еврозоната още от 99година когато е въведен борда! БНБ е задължена за да изкара 2 лева да приеме приблизително 1 евро вна каса- разбира се тези вече над 20 милиарда евро не стоят в наличност, а са вложени в първокласни държавни ценни книжа! България дефакто финансира и то вече с отрицателна лихва икономиките на Германия, Франция и на много други икономики. С две думи ние плащаме цената на еврото, а фактически не може да се възползваме от възможностите, които създава, а те са много, най важните от които са по ниски лихви по ипотеките и по заемите, ако желае някой да изтегли кредит, по строги регулации на банковия сектор- нчма как да се допусне втора КТБ. Най-големи противници на въвеждането на еврото са баковия сектор в България защото ще бъдат принудени да смъкнат лихвите и ЕЦБ ще им сложи чатала, други заинтересовани са мафиотите защото няма как да се въртят милиарди черни пари - всичко ще се следи от ЕЦБ. Но може би най-големите противници са олигарсите и идругите големи кредитополучатели, които разчитат да спадне курса евро лев за да могат да нулират голяма част от дълговете си разбира се за сметка на спестителите!
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "икономист":

    😀😀😀 не ние сме приели еврото, а еврото приема нашия лев ! Схващаш ли ❓
  • 11 Въведем ли

    36 9 Отговор
    еврото, губим последната капка суверенитет. Няма да можем да взимаме никакво самостоятелно решение в наша полза. Това ще ни бъде надгробния камък.

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тиква

    18 1 Отговор
    Този още на свобода ли е?
  • 14 Павел Пенев

    29 6 Отговор
    За какво ви е това евро бе мухльо.Нали видяхте какво стана с долара, утре същото може да стане и с еврото, особено ако ЕС се разпадне, което е бъдещо сигурно събитие. Докато членуваме в този скапан съюз, собствена икономика и производство няма да имаме, а сега искате и национална валута да нямаме.Направете референдум по въпроса и ще видите какво искат хората,нали много се грижите за тях.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 гост

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Павел Пенев":

    Пълните неграмотници винаги се имат за най-големи "разбирачи" !! Бас държа , че никога в жалкия си живот не си "изкарал" и един лев , освен тези , които някой друг ти е осигурил от заплата , без да ги заслужаваш естествено , ама бърза да ръси мозък за икономиката на цяла държава !!
  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    12 3 Отговор
    Българите кога ще го разберат, България още през 2000 г.( от 20 години ) е въвела ЕВРОТО. Просто е, БНБ всеки лев, който е пуснала в обръщение сред населениано в България гарантира, че срещу него има толкова евробанкноти в трезора си. Т.е. срещу всеки лев, ако поискате БНБ е длъжна да ви го размени с евробанкноти при фиксиран курс 1 евро за 1,95583 лева. Валутния борд е нещо като златен стандарт отпреди Бретънудската спогодба за световна парична система между Великите сили. Само, че вместо със златни кюлчета, левовете са обезпечени с друга валута в случая ЕВРО банкноти.
  • 17 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Павел Пенев":

    А тоя "мухльо" има акъл и знания за 1 МИЛИОН такива като теб !! И по-добре да имаме един като него , отколкото милион такива като теб !
  • 18 мани мани

    5 5 Отговор
    вързаха ни за дойче марката, а тя премина на евро и затова сме обвързани с евро ...
    борда за нас работи много добре ...
    суверенът ни изчезна още 1990г. ама и преди тва си бяхме зависими от ссср ... тъй че все тая относно суверенността ни ... по-добре е да получавате единици евро и да сте с една от най-силните валути, отколкото да работите за лв. ... ще сме по-платежоспособни с еврото и няма да губим в транзакциите, които вие може да не извършвате, ама аз извършвам :) и в алитата и с крипто нещата, и ми писна да съм прецакан с курсовете ...
  • 19 мани мани

    7 9 Отговор
    тези, които ви казват, че е лошо за нас тва пусто му евро, то знайте, че те или не разбират, или изкарвайки много евра и плащайки ви в лв. то за тях е супер ... за гастербайтерите е супер ... изкарват навънка и тук умножават почти по две и хоп с магическа пръчица им е кеф голям, а не им се иска това да секва ... работодателят ви, който изкарва яката си печалба в евра, а ви дава мизерните левове ще ви говори как е зле да сме в евро :) разбира се! иска да сте си бедни, а той да е над вас! има едни кухи псевдопатриоти, пишман националисти дето искат лева, ама инак една книга не са прочели от тия дет са на банкнотите ни ... инак големи патриоти :) нищо не знаят за хората изтипосани на банкнотите ни, ама инак патриоти де ... ми седите си бедни тогава, но патриоти, пф!

    Коментиран от #24

  • 20 Dddd

    8 0 Отговор
    То и в Турция банковата система е стабилна 🤑🤑🤑
  • 21 Врачанка

    13 0 Отговор
    Интересно защо цените на храните, козметиката и мнаго други стоки в Бг са доста по-високи от европейските, като доходите тук са поне наполовина. Не виждам къде е логиката. Защо всичко при нас е наобратно- ниски заплати, а весоки цени?!
  • 22 Edin

    7 0 Отговор
    ФАКТ: Отдавна са ни скроили "шапката"!
  • 23 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Въведем ли":

    Що бе българия нали е икономически независима:)
  • 24 Баща ти

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "мани мани":

    Абе ганьопитек,като нямаш икономика,знаеш ли кога ще се вдигнат доходите?Ще стоиш още повече по околовръстното,заработвайки нищожни евра!
  • 25 САНДОКАН

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    То така е и с ваксините/даже и депутатите не ги искат/но ни се налага от вън,нали сме "независима" територия
  • 26 Робе

    2 0 Отговор
    Каква еврозона го гони този наплюскан дър так? Еврото е валутата на измамниците.
  • 27 Един Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    Много точно !! Заплатите остават същите,калкулирани в евро…сиреч 1000 лв заплата става 500 € ,а хляба примерно,от 1,50 лв ще стане 1,50 € ..и т.нт!!А и нещо друго….не познавам нито една държава в ЕС,която да е забогатяла и да благоденства от както съществува това “понятие”!!!
  • 28 Точно

    1 0 Отговор
    си е "имотен балон".Смъкване на кожи за апартаментче,на което вече има повече френски прозорци,отколкото стени.Скоро целите сигурно ще са само прозорци,за да печели строителната мафия и БАНКОВАТА.
  • 29 Показа

    1 0 Отговор
    се и този,дано го забележат,за да не го сменят.БНБ как контролира банките бе ,сър.Тия величия,които знаят всички потоци на парите на ПЕЕВСКИ,Толупски и др.са смяна.На всеки 5 год.СМЯНА на шефовете и контролните им звена,за да няма обвързани служители и да се разбива БЕЗКОНТРОЛНАСТТА на др.банки.
  • 30 До ком.34

    1 0 Отговор
    как не разбра ,на банкерите заплатите,които са като на световни футболисти,нека си каже заплатата,или всичко им е "тайна",защото е НЕМОРАЛНО ВИСОКА.