6 Декември, 2021 13:13 1 672 20

БСП предложи да се намали ДДС на 9% за българските храни

  • ддс-
  • зеленчуци-
  • храни

ДДС законодателството трябва да се приведе в съответствие с практиката на Съда на ЕС

БСП предложи да се намали ДДС на 9% за българските храни - 1
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за ДДС, които са подложени на обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, не се подкрепят от всички участници в съвета.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова уточни, че в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност са въведени няколко европейски директиви. Едната е по отношение на временното освобождаване от внос и някои доставки, които са в отговор на пандемията. Другата директива е свързана с освобождаване от ДДС, което обхваща доставките на стоки и услуги, предназначени за ползване на въоръжените сили на държави членки на ЕС. Третото предложение е в резултат на констатиране на несъответствия с разпоредбите на ДДС директивата.

ДДС законодателството трябва да се приведе в съответствие с практиката на Съда на ЕС. Предложени са и някои редакционни разпоредби, които са свързани с възникнали затруднения при практическото прилагане на закона.

Асоциацията за индустриалния капитал в България подкрепи проектозакона. Според председателя на АИКБ Васил Велев той въвежда някои норми, които правят прилагането на закона по-лесно и спестяват разходи на държавата при осъдителни присъди в някои случаи. Асоциацията подкрепя и удължаването на срока за намалена ставка по ДДС. Велев счита, че тази намалена ставка трябва да остане за книгите. Целта е да се насърчи четенето на книги. Той препоръча да се преосмисли облагането с ДДС на ваучерите за храна, тъй като това ще оскъпи процедурата или ще постави в неравностойно положение нерегистрираните компании по ДДС. "Като цяло подкрепяме законопроекта", каза Велев.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев заяви, че камарата принципно подкрепя промените. С оглед "спасяването на българските компании от хранително-питейната индустрия" и с цел да се задържат цените на хранителните продукти, от БСК предлагат да се намали ставката на българските храни от 20 на 9 процента, с изключение на алкохолни напитки.

От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България не подкрепиха предложените промени. Георги Симеонов от КРИБ добави, че трябва да има по-детайлно обсъждане на част от тях. Специално обърна внимание на ваучерите за храна.

От Съюза за стопанска инициатива подкрепиха предложените промени. КНСБ също не подкрепят този законопроект, защото, според тях, диференцираното ДДС няма да доведе до поевтиняване на цените на стоките. Любомир Костов от КНСБ счита, че бизнесът може да бъде подкрепян през разходите, а не и през приходите. От КНСБ искат да се намали общата ставка, за да има ефект по цялата верига на производството, включително и до крайния продукт. Дори да е диференцирана ставка за ДДС за отделни отрасли или икономически дейности, то цените няма да намалеят. От КНСБ предлагат да се намали общата ставка на ДДС с 15 процента.

Ваня Григорова допълни, че от КТ "Подкрепа" също не подкрепят предложения законопроект. По думите ѝ мярката за намаленото ДДС за заведенията е подарък, който е бил направен през данъчната система. Според нея 200 млн. лева могат да се ползват много по-далновидно, особено в ситуация на пандемия. Тя изтъкна, че ако някой се опасява за цените на стоките от първа необходимост, най-бързият вариант е намаляването на ДДС със засилен контрол върху прилаганите крайни цени, плюс регулация на надбавките на крайните търговци. "Абсолютно недопустимо е 50 процента от цената на хляба да е формирана от такива надбавки", изтъкна Григорова.

От КТ "Подкрепа" нямат нищо против продължаването на намаленото ДДС за книгите, но и там също трябва да има контрол, тъй като значимо намаление на цените на книгите няма.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммммм

    8 3 Отговор
    Разумни идеи,но дали ще станат реалност-едва ли
  • 2 Сара

    7 2 Отговор
    Основни храни и лекарства 5%
  • 3 Севдалин

    13 6 Отговор
    Членуваме в най богатия клуб в света и ред в хаоса преди тва БСП и ДПС кво направиха,за обикновения човек 200лв пенсия и 700 лева заплати.Срам позор и некадърника.Мен ме е срам да кажа в Белград колко пари взимам, като работник.

    Коментиран от #15, #20

  • 4 гадно

    11 1 Отговор
    Няма лошо само, че де ги българските храни като кажи речи почти всичко е внос.
  • 5 Никакво намаление!

    9 2 Отговор
    Щом могат да плащат 20 и на 25 ще издържат !! Чуждите вериги нека да не плащат данъци в БГ нали са в европа после ни ги пращаг КАТО кредити ? Е така се прави !!
  • 6 Пич

    8 4 Отговор
    Това е то... БСП ще пълни отново джобовете на капиталистите..
    Ама нормално - само капиталисти са в " лявата " партия... А вас ще лъжат , че така се борят с инфлацията... Чакай ти , робовладелец да ти даде по ниска цена , защото си му намалил ДДС- то... Държавата ще обеднява , капиталистите ще забогатяват , а селяндурите ще бият глава в стената , че са гласували за Кокорчовците... Пари няма да ви дадат. Точка...

    Коментиран от #8, #14

  • 7 гост

    5 1 Отговор
    А 12-те милиарда за колко ще стигнат после?
  • 8 гадно

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Що бе гербавите на кой пълниха гушите като намалиха данъка на алибеговците на 9%???

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    0 5 Отговор
    Предложението за намаляване на ДДС на храните произведени в България е на стопанската камара, а т.нар. социалисти предлагат и за вносните стоки. Така ли е ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор
    "цените на стоките от първа необходимост, най-бързият вариант е намаляването на ДДС със засилен контрол върху прилаганите крайни цени, плюс регулация на надбавките на крайните търговци. "Абсолютно недопустимо е 50 процента от цената на хляба да е формирана от такива надбавки", изтъкна Ваня Григорова.
  • 12 гадно

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Какъв":

    Глупи данъка на алибеговци го намалиха гербавите през 2020г. преди да им бият шута, не се прави на луд.
  • 13 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 0 Отговор
    Махайте ги тези ВАУЧЕРИ, трябва да се забранят напълно в Бъргария. Същият социален ефект може да се постигне много по-лесно и по-евтино с въвеждането на НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ при данък доход. И за разлика от ВАУЧЕРИТЕ, които са само за привилигировани. НЕОБРАГАЕМИЯ МИНИМУМ е еднакъв за всички в обществото и подпомага най-силно най-бедните хора. ВАУЧЕРИТЕ, са пречка в ТЪРГОВИЯТА. Във всеки учебник по история 10 годишните деца учат, че преминаването на хората от разменна търговия, към парична търговия е ОГРОМЕН СКОК в развитието на цивилизацията. ВАУЧЕРИТЕ са частично връщане към разменна търговия, с тях хората са принуждавани да харчат част от доходите си само за определени стоки. Това е лошо за ТЪРГОВИЯТА респективно за икономиката.
  • 14 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    За БСП си прав. Но за диференцираната ставка не си. В нормалните държави има по-ниско ДДС за храни и лекарства. Със сигурност го знам, че в Гърция и Великобритания има по-ниско ДДС да храни. Пише го на касовите бележки, знам го защото съм бил на ексурзии там. За лекарствата не знам, защото не ми се е налагало да купувам. Например в Лондон всичко е по-скъпо отколкото в България с изключение на цените на храната в магазина. В Лондон 2020 г. си купувах по-евтини храни, отколкото в София. В Лондон с по-малко пари си пълнех кошницата с храна в магазина.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Бай Ставри

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Севдалин":

    И колко пари вземаш в Белград, като самите сърби бягат със десетки пълни автобуси на ден към Германия и Австрия. Може би бягат от много пари, които получават, а те не са тайна за никой, че са дори по-ниски от нашите, които са си ниски.
  • 16 Бай Ставри

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Да, така е и не е само в Лондон, а в много други градове. Точно по това се различават истинските държави от банановите такива - там нормалният човек няма проблем с храната и лекарствата, защото те са от първа необходимост, за разлика от при нас, където всичко от първа необходимост е все по-недстъпно за много от хората.
  • 17 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Но... Не оспорвам полезността на диференцираното ДДС в някой области , а приложението му от нашите капиталисти... В държавите , където съществува , наистина понижава цените на определени стоки... Тука , само ще повиши печалбите на нашите робовладелци... " Новите " , усилено удържат курса на див капитализъм , от последните 32 години... Толкова за промяната... Помощи за олигарсите , и приказки за народа...
  • 18 Ели Оригинал

    3 0 Отговор
    Колкото като махнаха акциз кафе, цената не намаля.
    Същото ще бъде и с плодовете.
    Докато няма държавна структура, която да е конкурент и да е връзка от производите до потребител.
    Забравете.
    Не ги правете тези диференцирани ДДС-та.
    Излишна работа без краен резултат.
    Пак тръгвате "наобратно".
  • 19 Коко

    1 0 Отговор
    А на лекарствата, кога??
  • 20 .....

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Севдалин":

    И сега, след 12 години управление на други колко пък се промениха тия 200 лв пенсия и 700 лв заплата? Да, вдигнаха ги на някои - на държавната администрация.

    А цените какви бяха тогава, какви са сега?