Last news in Fakti

7 Януари, 2014 13:12 1 280 0

Жена ще спасява икономиката на САЩ

  • фед-
  • джанет йелън

Президентът Барак Обама приветства избора на сенаторите

Жена ще спасява икономиката на САЩ - 1
Джанет Йелън. Снимка: АП/БТА

За първи път в историята на Федералния резерв на САЩ жена ще спасява американската икономика, съобщава Би Би Си.

С подкрепата на 56 сенатори срещу 26 против Джанет Йелън беше одобрена в Сената. Това беше последната бариера преди тя да приеме поста от своя предшественик Бен Бернанке на 1 февруари.

Йелън е първата номинация от Демократическата партия за ФЕД от Пол Волкър, чийто мандат изтече през 1987 г.

Президентът Барак Обама приветства избора на сенаторите. Той посочи, Джанет Йелън е една от най-уважаваните икономисти в страната. Тя има богат опит при предишния президент Бил Клинтън.

Интересен факт е, че мъжът й Джордж Акерлоф е нобелов лауреат за икономика през 2001 г.

67-годишната Йелън, която е вицепрезидент на ФЕД от 2010 г., стана фаворит за поста, след като Лари Съмърс се оттегли.

Бен Бернанке е председател на управителния съвет на Федералния резерв от осем години. Джанет Йелън е била преподавател в Университета Харвард и London School of Economics, заемала е и високи позиции в американската администрация. Има множество публикации по макроикономика, специализира по причините и механизмите на безработицата и последиците от нея.

Йелън, както и Бернанке, минава за „гълъб“ – умерен икономист, който поставя постигането на заетост чрез ниски лихвени проценти пред притесненията за инфлацията.

В средата на септември над 300 икономисти изпратиха отворено писмо до Барак Обама, в което го призоваваха да номинира Джанет Йелън за директор на ФЕД.

В мотивите за предложението си, икономистите, сред които се открояват нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц и лидери на женски организации подчертават нейните постоянни добри решения и познанията й за изработването на политиките на ФЕД, както и за връзките между монетарната политика и икономическия растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА