Last news in Fakti

14 Януари, 2014 11:23 1 295 1

„Росатом“ иска да строи два нови блока в унгарската АЕЦ „Пакш“

  • унгария-
  • аец-
  • пакш

Унгарският в. Népszabadság пресмята, че инвестицията може да достигне до 4 трлн. форинтa ($18,32 млрд), което ще е най-голямата сума, която влиза в местната икономика от встъпването на страната в ЕС през 2004 г

Русия ще дострои атомната електроцентрала „Пакш“, съобщават руските медии.

Междуправителственото споразумение се очаква да бъде подписано на насрочената днес в Москва среща между президента на Русия Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан.

Президентът на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко заяви в понеделник пред „Интерфакс“, че построи два нови блока в „Пакш“. Евентуалната стойност на сделката е около €10 млрд. Експерти очакват Будапеща да купи два блока. Всеки един от тях ще има мощност от 1200 МВ. Стойността на реактора е около €4,5–5 млрд.

Унгарският в. Népszabadság пресмята, че инвестицията може да достигне до 4 трлн. форинтa ($18,32 млрд), което ще е най-голямата сума, която влиза в местната икономика от встъпването на страната в ЕС през 2004 г.

„Пакш“ е единствената в Унгария работеща АЕЦ. Тя е построена през 80-те години на миналия ХХ в. от съветски учени. Тя разполага с четири реактора тип ВВЕР-440 с обща мощност от около 2000 МВ. Атомната централа е разположена на 100 км. от столицата Будапеща и на 5 км. от град Пакш.

Атомната централа задоволява около 42% от нуждите на ток. Тя влиза в държавния енергиен холдинг MVM.

Агенция „Ройтерс“ прогнозира, че активизирането на сътрудничеството с Русия няма да се ограничи само в ядрената сфера. MVM е готова да преразгледа в близко време и газовите договори с Русия, които изтичат през 2015 г.

Унгария внася 75% от газа и 80% от петрола. Търговският оборот между Будапеща и Москва за първите девет месеца на 2013 г. е $7,2 млрд. срещу $9,7 млрд. за 2012 г.

Парламентът на Унгария прие през 2009 г. решение за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Пакш“. Търгът за изпълнител беше насрочен за 2011 г., но беще пренасрочен за декември 2013 г., но не се състоя. „Роастом“, френската Areva и американската Westinghouse бяха заявили интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    А пък аз до сега си мислих /покрай нашите си АЕЦ-и/, че строежа на такива е бреме а не инвестиция. А то к*во стана...ама, то явно само в България е така-"всички на терсене, ние на опаки...".