Last news in Fakti

4 Септември, 2014 08:01 1 265 0

Само 5 са лицензираните зоопаркове у нас

  • печата

Преглед на печата

Само 5 са лицензираните зоопаркове у нас, разкрива в. „Преса“

Екоминистерството ще затваря зоопаркове заради лоши условия. Това съобщи за „Преса“ експертът от МОСВ Руслан Сербезов. В момента у нас има 20 зоологически градини. Те обаче са строени преди повече от 25 години и с малки изключения не отговарят на съвременните условия. Така в момента само пет от парковете са лицензирани - в Добрич, Пазарджик, Плевен, Кнежа и Димитровград. Два са закрити, а останалите, включително софийският, са в процес на прелицензиране. По закон, когато един зоопарк не отговаря на изискванията, трябва да бъде затворен. Другият начин е да бъдат премахнати само клетките на животните, за които няма подходящи условия. „Досега тези крайни мерки се прилагаха рядко, но повече отсрочки няма да се правят, на никого няма да се правят отстъпки“, бе категоричен Руслан Сербезов.

11 самолета липсват в Триполи, може да ги взривят на 11.09., предполага в. „24 часа“

11 пътнически самолета са откраднати в Либия и може да бъдат използвани от ислямистите за атаки в стил 11 септември в Близкия изток и Северна Африка, предупредиха вчера властите в САЩ. Самолетите, собственост на две държавни либийски авиокомпании, изчезнали миналия месец, след като бойци на групировката “Либийска зора” превзеха летището в столицата Триполи. От 2 седмици американското правителство предупреждава, че положението в Либия се влошава. Сега специално привлече вниманието към факта, че самолетите може да бъдат използвани за терористични атаки, за да се отбележи годишнината от атентатите в Световния търговски център от 11 септември 2001 г. Също на 11 септември, но преди 2 г. бе нападнато американското консулство в Бенгази, при което загинаха 4-ма американци.

Българи искат в Евразийския съюз, констатира в. „Труд“

Подписи за петиция до президента на Русия Владимир Путин се събират в интернет и на хартия от група във фейсбук, наречена “За членство на България в Евразийския съюз”. В електронния вариант до днес се бяха подписали над 1300 души. Инициатор на петицията е адвокат Росен Бараков от Благоевград, който се занимава със събирането на старомодните подписи на хартия. Бараков се ангажира, че ще изпрати подписката до президента на Русия Владимир Путин по пощата. “Болшинството от гражданите на Република България не са съгласни и не споделят изявленията на президента Росен Плевнелиев относно събитията в Украйна... както и за санкциите срещу Русия”, пишат русофилите на Путин. Те смятат, че намиращите се у нас “5 военни бази на Америка” са окупационна войска. Ние се възхищаваме на вашата мъдрост, пишат още те.

Синът на Емил Димитров написа песен за АБВ, информира в . „Стандарт“

Емил Димитров-син, чийто баща е незабравимият певец, изпял песните като "Ако си дал" и "Моя страна, моя България", е създал песен специално за партията на Георги Първанов - АБВ. Тя е в колаборация с композитора и изпълнител Дани Милев и за първи път ще прозвучи на откриването на предизборната кампания на партията във Варна. В концерта ще участва още и Тони Димитрова и Васил Петров. Междувременно Първанов предрече тежка предизборна битка, изпълнена с множество компромати. "АБВ се опитва да направи нещо различно. Първи обявихме листата и програмата си. В листата ни се открояват много ярки фигури, ще влезем в следващия парламент и това е логиката на българската политика", заяви той.

Ром издаде шефа си заради гърне с жълтици, съобщава в. „Монитор“

Ромът Яшко издаде в полицията работодателя си Димитър Димитров за изкопани в имота му сребърни монети. Целта била да му навреди, защото малко преди това двамата се скарали чия собственост е намереното съкровище. Историята, която подлуди Първомай в последните няколко дни, се разиграла в понеделник в частен двор в старата част на градчето. 43-годишният стопанин наел ром да изкопае някакви тръби за обратните води. Работникът ненадейно се натъкнал на заровено гърне, в което имало сребърни монети. След като Яшко изкопал гърнето, се заформила люта кавга със собственика чие е имането. Работникът претендирал, че е негово, защото той го бил изровил. Димитър бил категоричен, че земята е негова собственост и жълтиците са негови. След това първомаецът прибрал гърнето с монетите, а ромът отишъл в полицията да се жалва.

Фен на ЦСКА плати щетите по лика на Гунди на Витиня, хвали в. „Дума“

Привърженик на ЦСКА се свърза с тръст „Синя България“ с желание да възстанови финансово щетите, нанесени по лика на легендата Георги Аспарухов-Гунди на Витиня. Преди няколко дни група неизвестни извършители оскверниха мемориалния кът на Аспарухов и Никола Котков в близост до лобното им място на Витиня. Тогава ликът и името на Гунди бяха залети с черна боя. Фенът, който пожела името му да остане в анонимност, вече преведе необходимата сума по банковата сметка на тръст „Синя България“. Той изразява съжаление за случилото се и призовава да няма повече поводи за дарения за разруха, а оттук нататък само и единствено да се надгражда. В идните дни тръстът ще инициира акция за почистване на мемориала и възстановяване на досегашния му вид.

Реститути са захапали Студентски град, алармира в. „Новинар“

Претенциите на реститути, които обжалват приетия устройствен план на столичния Студентски град, спъват развитието на квартала. „Регулационният план бе приет още през 2010 г. от Столичния общински съвет, но вече от четири години се обжалва в съда”, заяви пред „Новинар” кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев. Поради тази причина редица проекти, които биха улеснили живота на студентите, не могат да бъдат реализирани. Дилчев обясни, че е предвидено изграждането на два етажни паркинга, които да решат проблема с паркирането в жилищния комплекс. Единият от тях ще се намира до метростанцията при бул. „Г. М. Димитров”, а другият трябва да се появи върху мястото на пустеещ незавършен строеж. Общежитията не разполагат с достатъчно паркоместа: навремето никой не е предполагал, че толкова много студенти ще използват коли.

Общините получават по-висока издръжка заради фантомно население, пише в. „Сега“

Проблемите с регистрите на населението и наличието на "жители на хартия" оказват ефект и върху общинските бюджети. Държавната субсидия към общините за 2015 г. ще бъде изчислена на базата на регистрирани 8 451 350 души с постоянен адрес в различни общини, или с 1 086 780 души повече от официалната статистика на НСИ за броя на населението. От това общините печелят повече субсидии за заплати на чиновниците, но пък наличието на "фантомното население" може да доведе в някои случаи до по-ниска издръжка на училищата. Това става ясно от одобрените вчера от кабинета стандарти за издръжка на делегираните от държавата на общините дейности за 2015 г. Стандартите за 2015 г. са леко завишени, тъй като отчитат ръста в минималната работна заплата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове