Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 13:34 1 083 1

Звеното на ОЛАФ остава в МВР

  • звеното-
  • олаф-
  • остава-
  • мвр

Джовани Кеслер: Установеното сътрудничество между България и ОЛАФ е послание за поети ангажименти на правителството в постигането на конкретни резултати в борбата с измамите

Отличното сътрудничество между България и ОЛАФ ще продължи, заяви министър Веселин Вучков след проведената среща с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Джовани Кеслер. Вътрешният министър изрази категоричната си позиция, че мястото на звеното АФКОС – контактна точка за работа с ОЛАФ, е в МВР и ще остане непроменено, независимо от предстоящите законодателни промени във вътрешното ведомство.

Той посочи, че министерството оказва сериозна експертна помощ на специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за противодействие на измамите с европейските фондове. Вучков изрази задоволство, че новата Европейска комисия и новият зам.-председател  Кристалина Георгиева имат ангажирано отношение спрямо борбата с измамите.  Вътрешният министър отново подчерта непроменената подкрепа на България за създаване на Европейска прокуратура за противодействие на измамите с еврофондовете на ниво ЕС.

Генералният директор на ОЛАФ подчерта, че срещата с вътрешния министър Веселин Вучков е потвърдила ангажиментите на МВР в борбата с измамите и тяхното разследване. „Радваме се да видим правителство, което се е ангажирало с тези проблеми и подкрепя ОЛАФ“, заяви Кеслер и уточни, че установените със страната ни взаимоотношения в разследването на корупция и измами са на много добро експертно ниво. Да бъдат защитени интересите на гражданите е общ интерес, важно е и за ЕС, и за България, допълни генералният директор на ОЛАФ и посочи, че сътрудничеството в тази посока е послание за поети ангажименти в разследването, разкриването и санкционирането на случаите на измами и постигане на реални резултати.

Поводът на двустранната среща е годишната професионална конференция на Европейските партньори срещу корупцията и Европейската мрежа от точки за контакт в областта на борбата с корупцията. Конференцията бе открита вчера и е организирана съвместно от МВР и ДАНС.

Европейската прокуратура е обща цел, заявиха  Сотир Цацаров и Джовани Кеслер

Създаването и функционирането на Европейска прокуратура по въпросите за финансовите измами на територията на ЕС е обща цел, към която са насочени усилията ни. Това становище беше споделено от  главния прокурор на Р България Сотир Цацаров и директора на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на среща  в Съдебната палата.  Г-н Кеслер е в България по покана на МВР и ДАНС.

По-доброто взаимодействие между Прокуратурата и ОЛАФ по текущи случаи също беше сред темите на обсъждане между Цацаров и Кеслер. Традиционно добрите отношения между страната ни и ОЛАФ продължават с подсилване на експертния потенциал в звеното за противодействие на измамите с европейски фондове, което е към Върховна касационна прокуратура.

Интересите на европейските граждани ще бъдат защитени и с работата на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, която е показала ясен ангажимент към постигане на резултати и санкциониране на злоупотребите с европейски средства, стана ясно по време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    ОЛАФ...,за борба с измамите..., ми те всичките ни политици са измамници, к*во пра*й тази служба?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове