25 Януари, 2015 16:47 1 299 1

БСП излиза със свой проект за пенсионна реформа

  • бсп-
  • пленум-
  • проект-
  • пенсионна реформа-
  • замразяване-
  • възрастта-
  • стажа-
  • абв-
  • михаил миков-
  • сергей станишев

Той ще бъде представен на социалните партньори в началото на февруари, стана ясно след днешния пленум на партията

БСП излиза със свой проект за пенсионна реформа - 1
Снимка: Пресцентър на БСП

„На заседанието на Националния съвет на БСП обсъдихме политическите приоритети на партията. Ще засилим още повече защитата на социалнитe права, утвърждаването на социалната държава и ще предлагаме закони, насочени към намаляване на ефектите от крайно дясната политика на четворната коалиция.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков след деншния 3-часов пленум в централата на "Позитано" 20, потекъл при закрити врати за журналистите.

Той изброи приоритетите за левицата: Закон за народната просвета; данъчните закони, включително тълкувателния закон за връщането на данъците на хората с минимална работна заплата; внасяне на въпроса за прогресивното подоходно облагане; законодателна дейност в здравеопазването; активно участие в обсъждането на промените, свързани с социалното осигуряване и пенсионирането; промените в законите, свързани с подобряване функционирането на съдебната власт.

БСП е готова със свой проект за пенсионна реформа. Това обяви социалистът Драгомир Стойнев на пресконференция след 3-часовия пленум в централата на партията. В началото на февруари моделът ще бъде представен на социалните партньори.

„БСП трудно ще приеме увеличаването на стажа и възрастта на работещите", коментира Стойнев. Когато едни хора са се трудили, преживели са промените на прехода, трудно биха понесли още едно увеличаване на възрастта, както министър Калфин иска. Това е основният мотив на червените. Те са категорични, че трябва да има замразяване на възрастта, стажа и гъвкави форми за пенсиониране.

Михаил Миков припомни още, че през 1999 г. е започнала една т. нар. „реформа” в здравеопазването, в която средствата са изместили целите. Той подчерта, че в резултат от нея през 2013г. разходите за здравеопазване са увеличени 1004%-  докато: населението на страната е намаляло, през 1999г. прегледите на глава от населението са били 5,40, през 2013г. – са били 5,07 прегледа на глава от населението; хоспитализациите 1 233 960 за 1999г. , а за 2013г. са 1 985 995 или са се увеличили с 60%. „Всичко това, през всички години се наричаше „реформа”, учуди се Миков. Той предупреди, че когато се използва думата „реформа” в други сфери като съдебна система, социално подпомагане, служби за сигурност - трябва да се внимава.

Михаил Миков заяви, че е взето решение да се проведе заседание на 48-ия Конгрес на БСП в началото на април. Точната дата и дневният ред ще бъдат определени на следващото събрание на БСП през февруари. „Може да е на Лазаровден, може да е на Велики четвъртък, все може", коментира шеговито лидерът на левицата Михаил Миков. Той изтъкна, че са предприети организационни мерки - едните краткосрочни до Конгреса и други дългосрочни, които са насочени към един следващ период. „Ясно е, че конгресът трябва да бъде проведен през пролетта, за да може след това вниманието да се концентрира върху предстоящите избори”, обясни той.

Председателят на БСП каза, че на заседанието не са обсъждани евентуални коалиции за предстоящите избори с никоя партия. По думите му, преди да се говори по тази тема, трябва да се проведат важни дискусии в партията, на първо място - с коалиционните й партньори и на второ място - за очертаване на платформа за местните избори, която да изработи рамка за стандартите на лявата политика в местното самоуправление.  Това ще се случи в близките седмици. „Местните избори се провеждат в над 260 общини, но това не означава, че трябва да се правят съюзи, само за да се спечелят. Важни са и средствата, не само целта”, категоричен бе председателят на левицата.

Бойко Великов се спря на въпроса за укрепването на левицата. Обсъдена е темата за политическа идентичност, въпросите, свързани със стратегическата цел и икономическата политика, както и устойчивото развитие на финансово-кредитната и данъчно-осигурителната система.

Не е подминат и проблемът за диалога с обществото и необходимостта от промяна в публичния образ на партията. Съществен е и въпросът за морала в политиката, както и проблемът за корпоративните и частните тенденции. „Засилването на експертното начало е съществен въпрос за нас", обяви Великов.

АБВ не е тема на деня. Това стана ясно и от думите на екс лидера на социалистическата партия Сергей Станишев още на влизане в сградата на „Позитано" 20.

Той коментира управленската програма на правителството, като по думите му много периферно в дясната програма са засегнати най-основни въпроси като бедността, липсата на работа и реално икономическо развитие.

„БСП трябва да излез с ясна позиция относно управленската програма на кабинета „Борисов 2", посочи той.

Пленумът бе открит от лидера на БСП Михаил Миков, който пожела здрава, силна и действана година за БСП. Той обясни, че винаги членовете на партията трябва да си отговарят на въпроса защо са в партията. След официалните думи на Миков заседанието протече при закрити врати за журналистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    На червените кхмери идеите ги знаем. Те са същите като на всеки мангал назначен за социален министър - да унищожават работещата средна класа като й вдигат данък "пенсия" и данък "здраве" за да хранят к....та на малолетните циганки.
    Апропо- къде е цацаратурата? Не беше ли престъпление полов акт с мамолетна- да, май!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове