Last news in Fakti

2 Април, 2015 18:59, обновена 2 Април, 2015 22:35 1 622 3

Назрява конфликт между правосъдния министър и главния прокурор

  • христо иванов-
  • сотир цацаров-
  • герб-
  • правосъдие-
  • конфликт

ГЕРБ май застават на страната на Цацаров

Назрява конфликт между правосъдния министър Христо Иванов от една страна и главния прокурор Сотир Цацаров и ГЕРБ от друга.

Група депутати от управляващата партия внесоха изпреварващо проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), докато  същото време такива промени се изготвят и от правосъдното министерство, но в работна група с участието на магистрати и граждански организации.
 

Борисов подкрепи Иванов

"Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!", написа премиерът във фейсбук.

Според качения в сайта на парламента проект, внесен от Цветан Цветанов и още 15 народни представители,ВСС няма да се разпуска, а от състава му ще бъдат формирани колегии на съдиите, прокурорите и следователите. Членовете на кадровия орган на Темида, които са от парламентарната квота, ще бъдат разпределени между двете квоти.

Днес Сотир Цацаров обяви, че представителите на прокуратурата се оттеглят от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт.

"Правен свят" съобщава, че това са обвинителките от Върховната касационна прокуратура Славка Савова и Калина Серафимова.

В писмо до главния прокурор двете твърдели, че работната група е неефективна. По време на проведените досега четири заседания не са били предприети действия за разделянето на подгрупи или разпределяне на задачите между участниците, които да изготвят проекти и после да има обща дискусия.

Освен това нямало яснота и за крайната цел на работата.

Днес стана ясно и че Христо Иванов не одобрява концентрирането на повече власт в ръцете на главния прокурор.

Според миналите вчера на правна комисия промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс, се връща правото на държавното обвинение да може да замразява за 48 часа сделки между частни лица, както и да атакува сделки по средата на висящи дела, които са в ущърб на държавата или на общините.

"Естествено, че не съм доволен", отговори Иванов на журналистически въпрос. Той каза, че е говорил с премиера по тези въпроси и призова депутатите да разяснят "какво очакваме да се случи с повече правомощия" за Цацаров.

Министър Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край реформата на нормативната рамка на съдебната власт.

Позицията на министъра беше изпратена от пресцентъра на правосъдното министерство минута преди 20 ч.

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), министър Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт.

Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти – един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният - от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС. Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители.

И двата лансирани досега законопроекта инкорпорират позиции, застъпвани от настоящия състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата. Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа.  

Трябва да сме наясно, че предстоящите изменения в ЗСВ са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие. Все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт. В деня, в който с огромно мнозинство беше избрана новата главна съдебна инспекторка, и в който народните представители си оспорват първенството при реорганизацията на ВСС, една наистина сериозна съдебна реформа изглежда възможна. Екипът на Министерството на правосъдието ще продължи да работи за това с удвоени сили. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Христо Иванов е силен, напорист х..вейнбин, в добрия смисъл на тази дума! Повече очаквах от него. Очаквах, като млад и достоен човек, да изрине тази кочина, наречена прокуратура и загнездилите се в нея к..вички, които са и мнооого, ама много прости същества, понастоящем оглавявани от Костинбродската Цацаров.
    Министър Иванов,
    Ритай дебели прокурорски задници с острия си чипик и въобще не им цепи басма ! Народът това чака от тебе. Направи я тази раформа! Натикай цялата Цацаратура в пандиза по румънски почин и назначи млади юристи - идеалисти за прокурори, които да работят, а не да въртят св..ки на политиците.
  • 2 тттт

    0 0 Отговор
    Ето така работи нашата прокуратура.!Прокурор Пашалиева от специализирания съд съди съпругата ми набедяване затова че поддала сигнал до главния прокурор и етичната комисия. Прокурор Пашалиева използва при дарение удостоверение за наследници в което липсва почината и сестра . От проверката НЕ СА СЪБРАНИ ДАННИ и на база това Пашалиева твърди че въпросното удостоверение с вярно съдържание .
  • 3 неверния

    0 0 Отговор
    г -н Премиерът навремето един министър пак имаше вашата пълна подкрепа и из.ра такива л..на които много ще лижим . (За Данков говоря.(
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове