28 Септември, 2011 12:27 2 530 1

КЗП забрани на „Кауфланд” да предлага холандски пилешки бутчета като български

  • кзп-
  • бутчета-
  • кауфланд
КЗП забрани на „Кауфланд” да предлага холандски пилешки бутчета като български - 1
Пилешки бутчета

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Александър Масларски забрани на „Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД да заблуждава потребителите, като им предлага холански охладени пилешки бутчета, които представя за български. Това съобщиха от КЗП.

В търговския обект върху допълнително залепен етикет пред стоката за страна на произход е посочена България, а върху етикетите на опаковката с цената за всяка отделна разфасовка има етикет, който сочи за доставчик фирмата „Пилко ЕООД”.

Информацията за българския произход на пилешките бутчета оказва влияние върху потребителя да ги предпочете пред тези на конкурентни фирми, тъй като оставя впечатлението, че стоката е прясна, а транспортът от Холандия изисква време и специални условия на съхранение.

В хода на проверката инспекторите са установили, че в обекта няма налични охладени пилешки бутчета с български произход, което води до извода, че поставянето на заблуждаващата информация е търсен ефект, а не неволно объркване от страна на продавач - консултантите в търговската зала.

Към момента на проверката в обекта е имало 20 кашона с охладени пилешки бутчета от Холандия с общо тегло 200 кг.

За да привлече потребители, търговецът е разпространил рекламна брошура, с която информира за промоция на охладени пилешки бутчета с 40% намаление. Според информацията на сайта на фирмата всяка седмица брошурата достига до над 1 милион български семейства в цялата страна и това определя рекламната кампания като мащабна.

Прилаганата заблуждаваща нелоялна практика „Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД променя или е възможно да промени съществено икономическото поведение на средния потребител, когото засяга или към когото е насочена. Некоректното поведение на търговеца има или е възможно да има за резултат вземането на решение, което потребителят не би взел без тази практика.

Проверката е извършена съвместно с представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tzappa

    1 0 Отговор
    А не е ли по-добре освен забрана да им наложи и една глоба в размер на 10% от печалбата за миналата година например?