11 Декември, 2015 13:08, обновена 11 Декември, 2015 14:22 843 0

Очаквам реформата в съдебната система да не свършва дотук

  • очаквам-
  • реформата-
  • съдебната система
Очаквам реформата в съдебната система да не свършва дотук - 1
Снимка: Президенство

„Цената на политическия компромис при обсъждането и гласуването на промените в Конституцията в Народното събрание, за съжаление, се оказва независимостта на съда. Надявам се, че все повече български политици ще осъзнават важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени партийни интереси. От това зависи успехът на всички останали реформи и просперитетът и благосъстоянието на нацията.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си по повод отбелязването на 135 години от създаването на Върховния касационен съд.

Пред магистратите държавният глава посочи, че днес правосъдието, осъществявано при спазване на принципа за върховенство на правото, е изключително важно за българското общество. „За последните години ние успяхме в голяма степен да променим законите, да въведем европейските правила, но все още, за съжаление, сме далеч от европейските стандарти за справедливост. А защо е така е ясно на всички вас, на всички нас – защото правова държава, върховенство на закона са възможни единствено ако имаме независим съд, който да ги брани“, посочи президентът Плевнелиев.

„Това очакват и българските граждани. Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, защото повече от четвърт век не успяват да осигурят в пълна степен на съдебната система най-важното – нейната независимост“, каза президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система са заложени в Конституцията от 1991 г. не като самоцел, а като гаранция, че правосъдието ще се осъществява в интерес на народа. „Практиката ни показва, че не е достатъчно тези принципи да бъдат само записани в Конституцията. Трябва истински да вярваме в тях и да ги отстояваме ежедневно“, изтъкна президентът.

Държавният глава посочи, че равносметката днес трябва да се базира на това „дали сме намерили най-доброто решение, което да гарантира разделението на властите, както и независимостта на съдебната система и власт“ и изтъкна, че повече от две десетилетия се пишат стратегии и отчети, а междувременно сме достигнали безпрецедентно ниско доверие на гражданите в системата на правораздаване. В същото време няколко поредни правителства идват със заявката за реформа, „резултатите обаче все още не са задоволителни“. Президентът подчерта, че отговорните институции „трябва да работим заедно за създаването на всички необходими предпоставки, за да имаме истински независима, ефективна и безпристрастна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост.“

Държавният глава посочи, че приветства постигнатото широко политическо съгласие за промени в Конституцията, с цел разделянето на ВСС на две колеги и засилване на ролята на Инспектората, но и многократно е призовавал народните представители да продължат усилията за реализиране на тези и други демократични идеи, включително отмяната на тайното гласуване. „Не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени – за начина на разделяне на колегиите във ВСС, не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверието на магистратите и обществото“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Според държавния глава направеното е стъпка напред в реформата, но не е и очакваният от обществото краен резултат. „Промените се случват бавно и трудно, а трябва да ги ускорим. Очаквам реформата да не свършва дотук. Има още много работа за вършене и аз ще разчитам на всеки един от вас да бъде активен, да защитава позициите си смело и аргументирано“, категоричен беше президентът Плевнелиев в словото си пред магистратите. Държавният глава беше категоричен, че в рамките на правомощията си ще подкрепи всяко добро предложение, което може да допринесе за продължаване на реформата. „Защото България има крещяща нужда от независима и добре работеща съдебна система. Това искат и очакват и българските граждани, това иска бизнесът, това очакват инвеститорите и  партньорите“, заключи президентът.

Държавният глава изтъкна, че Върховният касационен съд като последна инстанция е призван да осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите от всички съдилища и е гарант, че демократичните принципи и защитата на правата на човека се отстояват от справедлив, обективен и безпристрастен съд. Той пожела на всеки от магистратите „сила ежедневно да отстоява своята независимост и заедно да се противопоставяте на всеки опит за влияние върху вътрешното Ви убеждение, върху ясната Ви позиция,  изградена само въз основа на морала и закона.“

Темида е с превръзка на очите, но справедливостта винаги има конкретни лица – тези на съдиите

Парламентът отказа да постави ценността на независимостта на съда на най-високото ѝ място, на което цялата европейска цивилизация винаги я е поставяла. И на този отказ не можеше да се реагира с нищо по-малко от моята оставка. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов днес пред журналисти след тържествения пленум по случай 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд. Същото каза той и непосредствено преди това в краткото си приветствено слово в зала Тържествена на Съдебната палата. Изказването му бе изпратено с аплодисменти. 

Пред съдиите в залата, президента Росен Плевнелиев, зам. -председателя на парламента Иван Иванов, членове на ВСС и на Конституционния съд, посланици от държави-членки на ЕС, Христо Иванов заяви:

„За мен днес е изключителна чест, на прага, напускайки своят пост, с единия крак обратно в гражданското си състояние, като последна своя публична проява да се обърна към вас и да ви поздравя с този великолепен празник и юбилей. Днес, тук с вас в тази институция, която е кивот на правосъзнанието, защото държавността пораства и пониква от правосъзнанието - не просто от правото, а от неговото осъзнаване, от нашата професионална свяст за това що е справедливо.

Парадоксално е, че Темида се изобразява с превръзка на очите. Но справедливостта винаги има конкретни лица и това са вашите лица; и тези лица са прекрасни, и затова за мен честта да ви поздравя днес е невероятна.

Позволете ми да споделя едно мое наблюдение. Да, парламентът отказа да постави ценността на независимостта на съда на най-високото ѝ място, на което цялата европейска цивилизация винаги я е поставяла и това е едно от нещата, които я обозначава. Но независимостта не се дава, тя не се записва в Държавен вестник. Тя е реалност, в която всеки един от вас живее. Искам да споделя с вас огромната си гордост от това, на което станах свидетел през тази година, а то беше един - не първият и със сигурност не последен - но един от актовете на вземане в ръцете от българските съдии на тази независимост, чрез вашето участие в тези дебати, които се случиха.

Независимо дали сме били съгласни или не, чрез това, че този съд, независимо от това, което предвиждат правилата и процедурите, намери подходящите форми да се включи активно в определянето на свой председател и това в крайна сметка има огромно значение, за да чуем днес тези великолепни слова, които г-н Панов каза.

Тази независимост не е нещо, което парламентът ще даде или ще уважи. Той ще трябва да се съобрази просто с факта, че тя тук се корени, тя тук домува, тя тук живее от 135 години. Защото са се сменяли в България и Конституция, и закони, и режими, но този съд остава и то с паметта на поколения юристи, най-добрите, подбраните, доказалите се, най-мъдрите, които тук са идвали, за да дадат всичко от себе си за правосъзнанието в храма на Темида.

И днес, тъй като това е последното ми слово в това ми качество и се надявам медиите да отразят думите ми, искам да споделя с вас своята огромна гордост от българските съдии. Българската държава и българското общество могат да се гордеят със съдиите, които имаме. Сигурен съм, че постепенно обществото ще разбира това и ще заживява с тази реалност.“

Председателят на ВКС Лозан Панов се изказа твърде остро:

Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата, са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, съдебната система.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове