24 Март, 2016 10:04 975 9

Повече сигурност, по-малко свобода

  • кристалина георгиева-
  • сигурност-
  • свобода

Светът се промени, рисковете са по-големи, шоковете са по-чести, смята еврокомисарят

Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева.

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години "Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и как ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много повече обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

"В Европа имаме какво да се научим от тях в това отношение, но има много неща, които ние правим добре. Например използването на социалните мрежи, така че от тях да се пресява информация. Проблемът е, че тя не винаги е достъпна до всички", каза Кристалина Георгиева.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха  живота на десетки души, еврокомисарят коментира:

"Това, което ние вече правим, е да приоретизираме бюджета, за да се справим с миграционната криза. Част от мерките, които вземаме са също и мерки за сигурност", настоя тя.

"Когато плащаме за повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа, тя е и нашата защита. Трябва да знаем кой и откъде е дошъл. Трябва да се ориентираме бързо и за риска, този някой, който е дошъл с лоши намерения, да не бъде забелязан", посочи еврокомисарката.

Георгиева поясни, че има възможност тази година да се направи оценка на бюджета за 7-те години и в рамките й да се помисли какво още може да се направи.

"Но засега успяхме да мобилизираме допълнително 6 млрд. евро. От 4 и половина млрд, ние сега сме на 10 и половина млрд, и една част от тези пари са, за да се засили капацитетът в областта на полицията, на мерките за сигурност", посочи Георгиева.

"Имаме едно ново предложение за агенция, която да засили контрола по границите ни. То идва със съответни разчети на необходимите средства“, пресметна еврокомисарката.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до сега, до атентатите в Париж и в Белгия, може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

"Не е имало толкова силно въздействие върху нашите агенции, които се занимават със сигурността. В тази сфера е много важно взаимното доверие. Ние говорим на 24 различни езика, имаме различни технологии, традиции, обучение, на тази основа е технологично и психологически трудно да се премине на обща система. И американците имаха трудности, въпреки че говореха на един и същи език", посочи тя.

"Но да не забравяме - ние сме още в началото на годината. Не знам какво ни очаква и какви изненади може да има. Затова е много важно да използваме преценката по изпълнението на бюджета в средата на 7-годишния период, за да го настроим по-добре към новите предизвикателства, новите приоритети", заключи еврокомисарят.

Според нея въпросът пред нас сега е да си кажем: "Можем ли да продължаваме така и да сме сигурни дали можем да защитаваме нашите граждани?

"Отговорът е очевиден: "Не можем". Трябва на политическо ниво да се намери куражът за действие", каза Георгиева.

В отговор на въпрос какво е мястото на България в тази общоевропейска защита, еврокомисарят заяви, че страната ни заслужава да бъде подкрепяна и тя е подкрепяна.

"Ние имаме на разположение 91 млн. евро за нашата миграционна защита. Към тях добавихме 10 млн. евро за спешна помощ, в момента обсъждаме втори спешен пакет. Въпреки че все още бежанската вълна ни заобикаля, това не значи, че не трябва да сме готови за нея", каза Георгиева.

"Сегашното ми мото е да сме заедно. Заедно ние сме силни. Ако допуснем страхът да ни разделя, ние създаваме много по-големи рискове за бъдещето си", заключи тя.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВНимание Полицейска мафия

    0 0 Отговор
    Както при всеки широко рекламиран акт на полицейската мафия веднага с е подема кампания
    за въвеждане на още по нагло вредни тежко терористични техники увреждащи всички вкл яйцеклетки в девойките и сперма у отците//
    са се опитали да подкупят бюрократи с цел внедряване на техника за много милиарди и сега ударно ги принуждават..
  • 2 Терористi ползват Винетки

    0 0 Отговор
    Напомняме че черни терористи ползващи внушение и яка корупция в София
    увреждат тежко чрез милиони МПС оборудвани с тежко терористични холограмни оръжия Европа и мала Азия..
  • 3 Warning превозват масови убиици

    0 0 Отговор
    Ако влезете в автомобил с закупени и монтирани всички тежко терористични нагло престъпни холограмни оръжия вкл:
    "ВинеткА"
    "Застрахователен стикер"
    Холограмен стикер за уж контролен преглед"
    Ще усетите духове в автомобила
    Това са "духове на масови убиици "пренасяни с автомобили..
    За експерти ползвайте заснети милиони автомобили вкл от нагло престъпни камери на МВР .
  • 4 Грешка

    1 0 Отговор
    С всичкото ми уважение към поста който заемате г-жо, ГРУБА ГРЕШКА е даването за пример на САЩ. Държавата, в която има най-много затворници на глава от населението? Държавата, която е една от основните първопричини за възникването на екстремизма през последните десетилетия? Едва след това идват резултатите от самия екстремизъм, нали? Ескалирането на конфликти, финансирането на военни и всякакви други проекти, свързани със сигурността и засилването на полицейщината едва ли е пътят по който трябва да се развива човечеството. Дали можете, уважаема госпожо, да си представите до къде ще стигне светът по този път, следвайки "светлия пример" на САЩ?
  • 5 БАЙ ГАН4О

    1 0 Отговор
    Тая плюеше тоталитаризма а като дойде на власт иска да го върне що така ма Кристалино

    Коментиран от #9

  • 6 Грешка 2

    0 0 Отговор
    Пропуснах да отбележа, че причината за това състояние на Европа са и носителите в ЕС на подобни на Кристалина идеи, като например, че имигрантите ще помогнат за решаване на демографския проблем в Бг???!!!... То не може да ръководиш цял континент, като през няколко месеца си променяш вижданията, нали? А особено, когато нямаш никаква идея какво трябва да се направи и в главата ти е само едната кариера и вярно служене на САЩ.
  • 7 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Българите трябва да осъзнаят, че ще живеят дълго с опасност от атентати - градски военни действия .
    Никъде няма сигурно място !
    https://www.facebook.com/Vitosha.Boulevard.Sofia/posts/972629116155588
  • 8 НОВ СВЕТОВЕН РЕД КАТОРГАТА НА БЪДЕЩЕТО

    0 0 Отговор
    РАЗБИВАНЕТО НА СИГУРНОСТТА В ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ЧАСТ ОТ НАЛАГАНЕТО НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД .БЕЗ ДЪРЖАВИ И ПРАВИТЕЛСТВА БЕЗ СОБСТВЕНОСТ И ЛИЧНА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ КЪДЕТО ВСИЧКИ ИНДИВИДИ ЩЕ СА ЧИПИРАНИ БЕЗ ПРАВА И СВОБОДИ КАТО ПРИ НЕУДОБНОСТ КЪМ НОВИЯ РЕД ВИ СЕ ИЗКЛЮЧВА ЧИПА ТОЕСТ ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ В НЕБИТИЕТО БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА.ТАКА ЧЕ СЛЕДЕТЕ СЕГАШНИТЕ И БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ КОИТО НАСОЧВАТ БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО КЪМ КОНЦЛАГЕРА ИЗМИСЛЕН ОТ ШЕПАТА ГАДОВЕ КАПИТАЛИСТИ ИБАНКЕРИ ЧРЕЗ ПРОВОДНИЦИ КАТО КРИСТАЛИНКА И ПОДОБНИ В ЕС
  • 9 киро

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ ГАН4О":

    Не КРИСТАЛИНО , а СТАЛИНКЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове