31 Март, 2016 14:43 813 0

Борисов: Бежанците са едно, борбата с тероризма е друго

  • европол-
  • борисов-
  • бежанците-
  • тероризма

Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност, заяви премиерът

Борисов: Бежанците са едно, борбата с тероризма е друго - 1
Снимка: БТА

Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София.

Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул, за съжаление или за радост. "Ако отидете да питате хората в Кресна или по границата, те ще ви кажат други неща", категоричен беше той.

"България се справя добре, взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност", каза Борисов. Той натърти, че се отнасяме най-хуманно към всички: "Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни.“

"Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност", заяви той. "Изключително хуманни сме и ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, а не сега да затворим "Балканския път", нямаше да стоят сега с милиони по лагерите и да влизат по толкова, по колкото може да бъдат интегрирани. Справяме се много по-добре от другите", каза още той.

Според него тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват. "В Белгия терористите са хора от криминалите. Преди 15-тина година, когато правих първите оперативки в МВР, им казах, че крадците на колите един ден ще станат килъри. Преди няколко години на колегите им казах, че един ден терористите и криминалите ще се обединят и Белгия е типичен пример затова", посочи той.

"Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни", добави премиерът.

Фактът, че директорът на Европол и знакови хора в борбата с престъпността в Европа, са тук за два дни, показва, че не само правителството, но и службите са заработили на необходимото ниво, подчерта премиерът. На въпрос, във връзка с написаното в сръбско издание, че България и останалите Балкански държави са част от пътя, по който минава терористите, премиерът заяви, че не коментира такива издания. "Службите ни за сигурност имат специфичен начин за комуникация, не само чрез Европол, Интеропол но и помежду си. Обмяната на информацията на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна. Информацията се споделя само 2 по 2", посочи той.

"Отделно имаме друг информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност", допълни премиерът. "Многократно ние сме подавали сигнали и на нас ни се подават, дори и някои път са както преди няколко дни любовни истории или смехотворни сигнали, но задължително се проверяват и се връща и се подава информация", обясни той.

Премиерът припомни, че след атентата в Париж у нас бе задържан един от организаторите. Премиерът призова медиите да не шумят толкова по тези теми. "Не за друго, а онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мен или друг колега, променят плановете си", обясни Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове