Last news in Fakti

22 Април, 2016 12:36, обновена 22 Април, 2016 12:51 2 128 7

Симеонов доволен, Цветанов: Референдум през юли

  • симеонов-
  • цветанов-
  • електронно гласуване-
  • изборен кодекс-
  • борисов-
  • изборния кодекс
Симеонов доволен, Цветанов: Референдум през юли - 1
Снимка: БТА

„Искам дебело да подчертая, че сме изключително удовлетворени от днешното гласуване на текстовете, свързани с българите в чужбина”. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на съвместен брифинг с ПГ на ГЕРБ в НС след срещата с премиера Бойко Борисов.

Удовлетворени сме от днешното гласуване на текстовете свързани с българите в чужбина да упражняват правото си на глас в посолства и консулства, каза Симеонов и благодари на ГЕРБ. Той посочи, че е благодарен на част от Реформаторския блок, БСП и всички други, които са подкрепили тази изключително добра полезна за България идея. Симеонов каза още, че това е най-икономичният начин за провеждането на изборите в чужбина

Ще направим всичко възможно да можем да въведем експериментално електронно гласуване още на първия национален избор, а ако има възможност това да бъде въведено на президентските избори, които предстоят есента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „На база резултатите, на база техническите възможности при това експериментално гласуване ще се направят и съответните законодателни промени за въвеждането му на първите парламентарни избори“, каза Цветанов. Той посочи, че от ГЕРБ са били обвинени, че не са си спазили гражданската инициатива за електронното гласуване и заяви, че със съкращаване на сроковете за въвеждането на електронно гласуване ще отпаднат всякакви съмнения за това.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че е добре референдумът на Слави Трифонов, който събра нужните гласове, да се проведе през юли, за да може, ако хората се обявят против задължителното гласуване, да се направят промени в закона до президентските избори наесен. Цветанов припомни, че и друг път е имало избори през лятото и според него не е проблем допитването да се случи също тогава.

Цветанов припомни, че всички са свидетели, че от февруари 2014 г. от ГЕРБ са участвали активно в събирането на подписи за задължително гласуване и за въвеждане на електронното гласуване. Той припомни, че над 550 хиляди български граждани са подкрепили инициативата им. По думите му, задължителното гласуване ще даде възможност да се изпълни ангажимента с подписите от февруари месец 2014 г. „Знаете, че имаше искане за активна регистрация, което беше искане на ПФ и за да направят и те съответните отстъпки, ние възприехме принципа при задължително гласуване не след първи национален избор, а след два последователни избора да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от това конституционно право“, каза Цветанов. По думите му по този начин ще се направи една форма за активна регистрация. „И същевременно тези мъртви души, които по принцип не са изчистени от списъците и винаги се създава някакво политическо говорене, това също е една от формите, за да могат да бъдат осъвременени“, каза Цветанов.

Въвеждането на район „Чужбина“ или както в случая вече не е прието да има район „Чужбина“ по никакъв начин не ограничаваме българските граждани живеещи в чужбина да упражнят конституционното си право да гласуват, каза Цветанов.  По отношение на район „Чужбина“, Цветанов каза още: „Знаете,че това беше инициатива и на ПГ на ГЕРБ, но когато говорим за въвеждането на район „Чужбина“ излиза въпросът кои са многомандатните избирателни райони от сега действащите, за да се отклонят съответните бройки и да отидат в този район „Чужбина“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3456

    1 0 Отговор
    ами неграмотните м .....ли как ще гласуват електронно

    Коментиран от #3

  • 2 Войн

    1 0 Отговор
    Тоест ще има време резултатите от референдума, каквито и да са те, да бъдат приложени за следващите избори? Нещо ме съмнява.
  • 3 Carfen

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "3456":

    Контролирано и под строй.
  • 5 123

    0 0 Отговор
    Всяка добра идея се побългарява ,както и с задължителното гласуване -не гласуваш махат те от списъка за следващите избори,по идиотско нещо не съм чул .Те хора и без това не гласуват , сега и със закон ще го бетонират .На изборите ще ходят само турци и цигани ,тези не пропускат нито един вот и гласуват 99.9% . БЪЛГАРИТЕ ПАК СА ПРЕЦАКАНИ.То нормални хора не са останали в държавата -идиоти и политици ,малкото което още не е тръгнало го притискат и те да бягат..Пенсионерите няма къде да ходят ,нямат пари ,остават малцинства ...и терор на възрастни хора..КОЧИНА...
  • 6 Честит нов бонус

    1 0 Отговор
    Организация на Избори:
    Сградите са на училища тс Не се плаща наем
    Параваните са си едни и същи всеки път
    Кутиите и Те не са златни с платинена посипка
    Колко хора се ангажират
    превоза
    бюлетините
    компютри,някакви принтери или подобно ако се поръчват
    както и зd всичко на едро се прави отстъпка и то сериозна
    Който и както да го смята
    ако Не е вътре в далаверата и да гребе здраво и с ушите си
    Не може да го изкара над 15 000 000 дори са много
    а от 15 000 000 до 50 000 000 горницата за Кой е
  • 7 7777777

    1 0 Отговор
    Бонус-горницата е за този дето е вдигнал ръцете на снимката!
  • 8 хаха

    0 1 Отговор
    Слави президент с задължителното гласуване готова е работота
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове