8 Юни, 2016 10:59 11 087 3

Как незастроена пречиствателна станция глътна милиони

  • пречиствателна станция-
  • видин-
  • незастроена-
  • милиони
Как незастроена пречиствателна станция глътна милиони - 1
Снимка: Радио Видин

ОЛАФ извършва проверка  по съмнения за злоупотреби с евросредства  за пречиствателна станция във Видин, чието изграждане е започнало при небезизвестния бивш кмет на Видин Герго Гергов и зам. – кмета Добромир Дилов.  Сигналът от 400 страници е подаден на 19.05.2016 г. от Григор Здравков,  Легия „Антимафия”.  Според Здравков само 48 часа след подаването му ОЛАФ е проявил интерес към подадените материали и се е заел с проверката. Здравков е изпратил сигнал по същия случай и до главния прокурор Сотир Цацаров, както и до ДАНС. В него Здравков заявява, че случая навежда на основателни съмнения за конфликт на интереси на висшестоящи политически лица за дълъг период от време и извършени престъпления по чл. 282 от НК. Според Здравков може да се разкрие и ръководство и участие на организирана престъпна група с цел облагодетелстване от служебно положение, както и неизпълнение на задълженията. Според Легия "Антимафия" е възможно да има достатъчно данни за подготвящи се злоупотреби с финансови средства от европейски фондове и използването на последните не по предназначение. Здравков е приложил диск с копия от документи за евентуални административни нарушения и престъпления за периода 2014 г. - 2015 г. при обществена поръчка за изграждането на пречиствателната станция във Видин.

Изпълнител на обекта е „ПОНС – ВАБАГ – ЕКО Видин 2013”, чийто собственик е бизнесменът Милко Милков. На първата копка през 2014 г.  на обекта се снимат политици и тогавашното ръководство на града Герго Гергов и Добромир Дилов. Намеренията са добри – да бъде разрешен проблема с водата като се построи пречиствателна станция и с евросредства. Тя обаче и до днес не е изградена. От първата копка започват да се извършват  разплащания. Макар и пречиствателната станция да е останала само на първа копка ПОНС холдинг е усвоил около 7 милиона лева.

Според  документи от държавни институции до кметството във Видин става ясно, че са извършвани неправомерни плащания. Единият документ е до ПОНС холдинг от Оперативна програма околна среда, в който се твърди, че до 2015 г. са извършвани неправомерни плащания от страна на старото ръководство на Видин. Едното неправомерно плащане е 2 100 000 лева, друго е за 1 088 302 лева и трето в размер на 2 091 692 лева. Общата сума платена от старото ръководство е над  5 милиона лева.

Пречиствателната станция трябваше да е с капацитет да обслужва 56 000 жители. Тя трябваше да е вторият, завършващ етап на целия воден цикъл. Стойността на пречиствателната станция е за 25 милиона лева, а целият проект на водния цикъл е за над 75 милиона лева. Близо 58 милиона от тях са осигурени по Оперативна програма "Околна среда", а националното финансиране е в размер на 14 милиона лева. От близо 10 милиона, на 2 милиона и 700 хиляди лева е намалено финансирането от страна на Община Видин.  Всъщност от 25-те милиона вече са изплатени близо 7 милиона за несвършена работа, като е имало плащане непосредствено преди изборите на 12 август 2015 година са изплатени 2 100 000 лева. В официално писмо от кмета на Община Видин Огнян Ценков става ясно, че извършено от Възложителя към Изпълнителя на 12 август 2015 г. е осъществено без валидно правно основание и следва да бъде възстановено незабавно на Възложителя. В допълнение освобождаването на банковата гаранция за аванс с референтен номер 590/760/810, извършено от Възложителя въз основа на порочния акт за междинно плащане № 4 също се явява неоснователно за сумата от 1 088 302, 94 лв. Възложителят настоява банковата гаранция за същата сума да бъде предоставена от Изпълнителя и изпълнителят да заплати на възложителя сумата на необезпечения аванс в седемдневен срок от получаване на настоящето. Община Видин е претендирала за вземания едно за 2 100 000 лв., неустойка 2 091 692,47 лв. и вземане за необезпечен аванс в размер на 1 088 302,94 лв.

Да, ама не Видин остава без пречиствателна станция, пък и в момента се водят дела

През март тази година Община Видин прекрати договора за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води" (ПСОВ) - Видин". От общината съобщиха, че е изтекло вече 14-дневното предизвестие за това и договорът се счита за прекратен от 15.03.2016 г.

Причините за драстичната мярка са грубо и системно нарушаване на договорните разпоредби от изпълнителя, твърдят тогава от Общината. Според нея, следва освобождаване на обекта до 31.03.2016 г. Община Видин ще продължи действията по влизането във владение на заплатеното оборудване. Предстои провеждането на нов търг за избор на изпълнител, който да завърши проекта, гласеше съобщението на общината през март тази година.

 Сегашното ръководство на Видин в лицето на ГЕРБ се опитва да прекрати договора, а ПОНС холдинг се опитва да усвои още 2 милиона лева. Тези пари ПОНС ги изисква за внесени машини, които се намират на Безмитна зона - Видин.

"Собственикът на ПОНС холдинг Милков съди в момента общината и аз мога да се обзаложа, че ще спечели делото", заяви Григор Здравков. „Докъде бившият кмет Гергов  и зам.-  кмет Дилов са стигнали? Само по едната фактура  общите плащания са над 4 милиона лева за нещо, което не е свършено. Това е класика в жанра как се крадат евросредства.  Надявам се, че Гергов ще получи трето обвинение”, заяви Григор Здравков.  В същото време са освободени и неправомерно и банкови гаранции за междинни плащания, според документите, с които Факти.бг разполага. Банковите гаранции се освобождават след приемно предавателни протоколи. Бившият екип на Община Видин е приемал завишени стойности за ремонтно строителни дейности и материали, както е разписвал и завишени разходни норми. Разследващите се съмняват в истиннността на приемно - предавателните протоколи. Специализираната прокуратура е направила предварителна проверка по случая.

Наскоро излезе доклад на ОЛАФ, в който България за пореден път е сложена в челната тройка за откраднати пари по еврофондове.

Припомняме,  че на 3 февруари 2015 г. Апелативен съд – София потвърди определението на Окръжен съд – Видин, с което остави без уважение третата поред молба на кмета на Видин Герго Гергов за възстановяването му на длъжност като кмет на Община Видин. Гергов е разследван от Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС за длъжностни престъпления.

Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан на 31 юли 2015 г.  при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата го привлече като обвиняем по общо две обвинения и му бе наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 30 000 лева.

Наложена му бе и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор. Кметът Гергов е уличен в нарушение на служебните си задължения при договора за доставката на храни в бюджетните учреждения. Срещу него са повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително.

През 2014 г. кметът на Община Видин Герго Гергов и семейството му оцеляха по чудо, след като срещу тях бе извършен опит за убийство. Под паркиран в двора на къщата автомобил бе открито самоделно устройство със запалителен коктейл тип „Молотов“.

Факти.бг ще проследи и сагата по пречиствателната станция, като ще отправи въпросите си към ОЛАФ, прокуратурата, Министерство на околната среда и водите, както и към настоящия кмет на Видин.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коча

    2 0 Отговор
    Ето това е червея който изяжда нашата мила родина България отвътре!Трябва наистина да скочим и да накараме системата да заработи и някой хора да си заминат в затвора за по 35-50 години а други направо на въжето!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Как още съществуваме като държава е истинско чудо,при всичката тая анти национална политика която се води вече 26 години
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове