Last news in Fakti

6 Юли, 2016 09:40 1 382 8

Може ли държавата да се намеси в схемата "Популярна каса"?

  • дупница-
  • държавата-
  • схемата-
  • популярна каса
Може ли държавата да се намеси в схемата "Популярна каса"? - 1

Има ли какво да направи държавата във връзка със схемата „Популярна каса”? На този въпрос отговор се опита да даде Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. 
 
Десетки хора изгубиха спестяванията си в така наречени „популярни каси” в Дупница и Сливен. Оказва се, че измамените мислили, че слагат парите си в банка, която им дава до 18% лихва. Има семейства, които са изгубили до 200 000 лева. 

„Взаимоспомагателните каси съществуват като такива. Единственият регламент, по който съществуват, е чрез Закона за кооперациите. Тоест, само кооперация, която е регистрирана като такава, може да осъществява подобна дейност”, обясни Менда Стоянова в предаването „Здравей, България”. 
 
По думите ѝ „Популярната каса” в Дупница е имала такава регистрация в Пловдивския окръжен съд като кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса”. 
 
Менда Стоянова обясни, че тук идва първият въпрос. 

„В Закона за банките изрично е казано, че не може да се осъществява каквато и да е дейност, подобна на банковата или под наименование, което подвежда за банкова дейност”, уточни Менда Стоянова. „Всякаква друга влогово-набирателна или кредитна дейност е забранена. В случая според мен имаме класическа измама. А измамите винаги ще съществуват”, коментира Стоянова. 
 
Вторият въпрос според Стоянова е коя държавна институция би могла да осъществява системен контрол? 
 
„Няма кой да ги наблюдава, защото това е една измама. Няма кой да наблюдава системно една измама”, заяви Стоянова. По думите ѝ договорите, подписани с „Дупнишката популярна каса”, са били абсолютно незаконни. А сега предстои водене на дела. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамщайн

    2 0 Отговор
    НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ИДИОТ , дори доктор ноа науките , при това ...немец ...и да си дадеш парите - 100000 лв или евро на измамници ... Хора , преди да си хвърлите парите от балкона , мислете .... преди да ревете ...
  • 2 пени

    0 2 Отговор
    Но, г-жо Стоянова, Закона както го описахте е ясен. Тогава, тия кредитни къщи, в коя класация попадат, след като нямат право да осъществяват банкова дейност? Айъде, да оставим кредитните! Да вземем например Популярната каса. тя набира средства, регистрирана е, има по Закон правото да върши такава дейност - добре! но в договора никъде не пише, че тя няма да върне парите на клиентите с лихва? Е, щом не изпълнява договора, а е ощетила хиляди лоялни кредитори - предоставили парите си на тая каса, то тя трябва да отговаря за постъпката си с цялото си имущество, да върне парите и лихвите,в уговореният срок! Това е Закона, на бизнеса - когато една сделка се сключи, тя трябва да се изпълни! Ако не се изпълни страните се търсят да си се предоговарят...а някои и стрелят.... ! Е, държавата е сбирщина от чиновници. Нима няма Комисия за защита на потребителите? Тя е длъжна да разпореди на Прокуратурата тя да издаде заповед за арест и връщане на парите на хората! Ами за какъв чеп сте стотици хиляди лапачи на постовете, като едно просто нещон е искате да направите? защо изобщо ви има и защо вземате заплати? Ами наредете на ДАНС да разследва къде са духнали с парите ония радци, изпратете Прокурорски иск до държавата да ги екстрадира и да наложи запор над тези пари и работата ще се пооправи! Толкова ли е трудно да свършите нещо полезно бюрократите в тоя кенеф, който не разбирам защо наричате и държава, че и България? Ами изпратете двама килъри да прострелят топките на крадците и ако до седмица не са върнаели парите с лихвите, изпратете още двама да ги доовършат! ей така се гради България, не като вас, бюрократите лапачи!

    Коментиран от #4

  • 3 Киро

    2 0 Отговор
    Баламурниците подписват, без да четат, после си дават парите и чакат после държавата да им ги връща!

    ХАХА, аман от наивници и баламурници, че чак и нагли вече станаха!

    Коментиран от #5

  • 4 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "пени":

    На такива, с проветрение между ушите, все държавата им виновна и псуват и плюят...

    По-добре емигрирайте нанякъде, нямаме нужда от такива ........ като теб!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 пени

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Не е точно така... не е баламурник този, който се е доверил на документите лицензии в случаят! популярна каса е предоставила документи, легализиращи дейността и, а това се издава от чиновниците на държавна служба. Значи държавата носи отговорност,, че тази фирма е коректна и коректно ще провежда дейността си! Тоест, издавайки лиценза, лицензираният се подписва, че ще изпълнява коректно дейността, за която е лицензиран. А издалият лиценза - държавата, гарантира, че дава лиценз на коректен стопански обект, да извършва тази дейност. Тоест, държавата е предоставила правото на Популярна каса да извършва тази дейност. От този ден, обаче Популярна каса отказва да изпълнява коректно дейността си, взема парите на хората и без дори предизвестие престава да функционира? В този случай държавните органи са длъжни, да издирят стопанските субекти от популярна каса, да ги задължат, ако ще с подпалени с керосин дисаги...да върнат парите на хората и да им изплатят договорените дивиденти! Ако са ги похарчили и укрили, да ги застави да намерят пари и да се разплатят! В този случай имаме два субекта престъпника - тези от Популярна каса, свили парите и държавните чиновници, отказващи да изпълнят задължението си. за което, трябва Правосъдието да арестува издалите лиценза и даарестува тези от популярна каса! Защото поръчителството, в случаят държавата от чиновници издали лиценза, носи в бизнеса солидарна отговорност пред ощетеният - ищеца! Дорив банковото дело е така - ако поръчителствуваш за клиент пред банка и той свие парите, банката те търси да изплащаш задълженията му! В случаят държавните чиновници гарантирали с лиценз дейността на Популярна каса, трябва лично ис имуществото си да изплатят парите и лихвите на ощетените, щом онези от Популярна каса не искат, а държавата от чиновници ЛАПАЧИ не иска да ги застави! това е реда, на банки, бизнес корпорации и други по цял свят. но в мафиотският кенеф България, това не се прилага, когато чиновник на държавен пост се издъни и някой мафиот ограби хора? ЗАЩО и ДОКОГА? Ами нека префуканите ви ченгета и армия да изпратят по една рота след крадците от популярна каса със заповедта ако ги открият и онези откажат да върнат парите и лихви, да бъдат разстреляни! Защо не се прави, нали се водят правозъщитни служби, пазители на държавата на нас ?И от кого и какво ни пазят, като не могат ни опази изобщо, даже и от бюрократи престъпници? А ти кажи!
  • 6 пени

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Сигурен ли си, че нямаш нужда от мен? Ами да емигрирам, с удоволствие! Тази държава ме геноцидира над 40 години и само злини видях от повечето длъжностни лица,с които съм имал работа. да бих емигрирал с удоволствие. И ще забравя за тази бандитска държава с удоволствие. но къде да ида е въпроса? В САЩ няма да ме вземат, освен в някоя сибирска тундра или в Хималаите да се бутна? Не мис е живее в огромен град мегаполис като НюЙорк, москва, Лондон. Харесвам малките селцета градчета, където хората се познават. И ако не друго поне си казват понякога - ЗДрасти! Аз мога без тази държава. няма и нужда от такъв терорист над мен. Но дали тя ще спечели ако емигрирам? Ами ако загуби повече? ти ли ще носиш отговорността? Аз съм навит да емигрирам - тук ме задържа само имущество - мога да го продам и да се махна. И изляза ли, вече никога няма да се върна. Но вие ще си останете прецаквани овнета и децата ви от тия мафиоти на постовете и техните чаавета. Това няма да се промени, ако не искате да се промени. А акто те гледам как ме плюеш няма да го промениш...
  • 7 пени

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Кирчо, чааве горделиво, ако не ме беше страх, да съм се махнал досега 1000 пъти - като чуя за бюрократична България и се сещам за всичко гадно нечисто лъжливо пречещо вредно и демагогско. От 800 години това не е България, от мен да го знаеш! Аз съм навит да изляза нейде по света - мога да живея и в планина и на остров няма да пречма никому, няма да се карам с хората, ще се препитавам някак си. Проблема за мен е обаче принципен. Някои същества, от астралнодуховен характер, които ти не познаваш, ми казаха, че ако си тръгна ще унищожат тая държава. А кажи какво да правя? Ако си тръгна, добре за мен, зле за теб...ще потънеш под океана. но и славеи, врабчета, куп народ. Ако не си тръгна ще я кретам мъчен от чиновници бандюги, подиграван от такива като теб - зле за мен, но и ти нищо не печелиш. Кво да правя? Май е най-добре да продавам малкото имущество и да си ходя нейде по света. но изляза ли,щ е скъсам завинаги с този народ и държава, аз българина се отвратих от демагогията тук. Много си мечтая да тръгна, честно. Като изляза зад Сърбия нагоре, вече Полша и сякаш дишам, а като се върна тук и самата обстановка ме смазва в тоя мафиотски кенеф. И бързо и сигурно се състарих умирам побелявам без никаква полза за мен. ти кажи какво да правя! Ако кажеш - махай се, наистина ще напусна и без това само ядове тук. ИЮ няма да съжалявам ако емигрирам. И без това нищо не печеля о вашите злини тук само живота ми минава напразно за мен. да не мислиш, че не ми се емигрира? Колкото и да си обичам земята, някои хора, бих тръгнал с кеф - свободата е радост. но страха още ме държи тук. Само кажи и се махам - отричам се от тая държава и тръгвам. за мен ще е печалба това. Но дали тия, които искат да унищожат тази кенефчийска кочина тук ще им пука дали печеля или не? И на теб не ти пука и на тях. но пък са доста вредни твари. Само за ден ще я потопят под океана тая кочина - а като погледна колко са щастливи врабците навън и сърцето ми се къса бе, Киро. те не са като хората, а са невинни твари. Хем ми се иска да емигрирам, хем не ми стиска. А умирам да се откъсна от тая качина вредна тук.
  • 8 Краси

    0 0 Отговор
    "и коректно ще провежда дейността си"

    И каква точно е дейността на въпросната кооперация? Доколкото аз чух и прочетох, никой от "кооператорите" не се е поинтересувал от какво, аджеба, се кани да изкарва пари въпросната кооперация. Стигнали са с четенето и осмислянето само до процентите на възвращаемост.

    Като са такива авантюлисти да си купуват red penny акции и да стискат палци "Вълкът От Уолстрийт" да е познал, че ще са супер-мега печеливши.

    Цялата работа е все едно някой да си купи акции от фирма на 100 долара парчето и после да ревне, че не му плащат дивидент и цената вече е 1 долар парчето, защото фирмата е фалирала!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове