Last news in Fakti

15 Юли, 2016 12:40 13 107 38

Съдът отмени по-скъпите винетки

  • винетки-
  • съдът-
  • отмени-
  • скъпите

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок

Съдът отмени по-скъпите винетки - 1

Върховен административен съд (ВАС) отмени постановлението за действащите винетни такси, съобщи Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" който днес е получил решението на съда.

Първо отделение на Върховния административен съд на Република България „отмени“ Постановлението на Министерския съвет №317/17.11.2015 г., с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи в началото на тази година.

Основните мотиви на съда са, че:

Постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, вкл. не е съгласувано с останалите министри, съгласно изискванията на Устройствения правилник на МС;

Докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Това противоречи на чл.28, ал.2 от Закона за нормативните актове.

Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред 5-членен състав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Косматия

    0 2 Отговор
    Айде пак яхайте дупките, кат не ви се плаща за винетка ке плащате за гуми и жанти!

    Пък некой и с почупените си кратуни!
  • 3 Цура

    3 0 Отговор
    Супер! Тъкмо няма да има достатъчно пари за въоръжаване, защото може да нападнем Русия.
  • 4 mvr

    1 0 Отговор
    къде да ходя да си взема рестото?
  • 5 Шофер

    1 0 Отговор
    Върнете ми парите!
  • 6 връщайте ми парите

    1 0 Отговор
    Битият бит, е.*ния е.*н.
    Главуайте за Герб, кога Батето ще стане президент, а ще стане ли президент, а няма ли да стане президент, а кога ще ходи до Луната?
  • 7 охозия

    1 0 Отговор
    Муха-ха-ха. Как ще ревете скоро за винетките като активират тол таксите. Винаги може да стане по-зле.
  • 8 ГОСТ

    1 0 Отговор
    ЛИЛИТО ДА ГО ОТНЕСЕ КАТО БРЪМБЪР СЛАМКА!
  • 9 и ся кво

    1 0 Отговор
    Това решение означва ли че докато са отменени тазгодишните винетки може да се кара без такива до произнасянето на следващата инстанция !?
    Журналята, поне като ги пускате тези новини размърдайте си задниците и мозъците и обяснете на хората, какво произхожда реално от това решение на съда!?!?
  • 10 йоли

    1 0 Отговор
    Моментът е подходящ от столетницата да докарат няколко рейса с протестиращи пенсионери в София. Може да се влеят към сосорките НПОта и да стане хубав и голям протест.
  • 11 1234

    1 0 Отговор
    Всичките им работи на ГЕРБ са такива,гледат само да пипнат парите,другото не ги интересува.Плячкосаха държавата.Големи хайдути са тия от ГЕРБ вместо да вземат ЕРПтата,да вземат златото ,че да влизат пари в държавата те ще отдават и летище София на концесия пак парите да излязат от държавата.Това не са никакви ДЪРЖАВНИЦИ,това са мошеници и далавераджии.Гледат всеки лев изкаран в държавата да го вземат за себе си ,до кога ще ги търпим и тия и другите партии в парламента.Апелирам да се забранят всички партии и да се избират само хора които ще вършат работа,ако краде сваля се веднага и се съди.
  • 12 Росен

    1 0 Отговор
    За да има последствие трябва да има окончателно решение, тоест да мине и обжалването. За сега това решение не може да влезе в сила. Ако и при обжалването решението на съда остане същото се стига до описаното в Закон за Отговорност на Държавата. Той беше променен преди 3 седмици и вече Държавата не носи отговорност за причинени щети чрез действие или бездействие - сиреч караме си пак с тия винетки и пари няма да се връщат. По смисъла на стария текст на Закона трябваше да се върне предходния валиден законов акт - винетка от 67лв и Държавата да покрие разликата от 30лв. Та, каквото и да е решението на Съда - шофьорите дъхаме супата.
  • 13 Гост

    1 0 Отговор
    Тази система, ако се наеме стабилна фирма ще струва само 1-2мил. да добавим и таблетите във всеки автомобил + интернет, може би още 1-2мил., да закръглим на 5мил. А те искат да вземат около 200мил след вдигането на винеткатите до 150 и 97лв.

    А и системата трябва да е единна като в другите държави - да може да се преглежда и преглед, платени данъци, застраховка и винетка. Да не кажат след 1-2 години че трябват пари за друга електронна система.

    След това да се внедри в камери по пътищата и ще се изплати за няколко дни. Както е в нормалните държави, минаваш без преглед покрай камера на магистралата, и след 4-5 км те чака полиция.
  • 14 Желиран самурай

    1 0 Отговор
    Ликувайте чебурашки, вие победихте! Няма да има пари за нови пътища и ремонти на дупките. Ликувайте пирово, асфалтът не се яде.
  • 15 Реалист

    0 2 Отговор
    Винетката трябва дв е 200лв за да се изчистят ръждивите кошници от пътя. И на всички ревльовци по-долу да им се отнемат автомобилите щом нямат +30лв за винетка. Така няма да имат причина да се сополевят по форумите. А България с Бойко Борисов върви напред и пак ще гласуваме за него. АПРОПО - гласувалите за Герб са работещи и добре образовани. Хайде да се включват сега чебуРАШКИТЕ с плювалниците...

    Коментиран от #18, #22, #23

  • 16 фишека

    1 0 Отговор
    Забелязвате ли нещо много важно??????
    МАЙ НЕ.

    Нали парите за пътищата идваха от ЕС, УЖ, пък излиза, че Световната банка ще ни определя цените на електронните винетки!?
    Май Световната банка е дала едни пари, за които, никой нищо не казва!
    Човека взе парите и каза, "Чакайте 2018 да изядете гоемия шпек".

    Случайно решението излиза накрая на годината, когато вече всички си купихме годишни винетки и пари никой няма да върне, разбира се, така, че може да пием само една студена вода.
    А следващата година пак ще ги вдигнат и съответно пак ще заведат дело и пак накрая на годината ще пием по една студена вода и така, докато свят светува.
    Ето, има гражданско общество, има "независимо" правораздаване, само където всички пак сме вътрешно. :)
    Идват избори за президенти започнаха с шашмите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 уродиста

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Точно така, само чисто нови коли трябва да вървят по пътищата, мерцедеси и бмв и не 200 лв ами поне 1200 лв трябва да е винетката, за да има повече пари за гербероухите комунета.
    Това, че България върви напред не означава, че не отива към пропастта, там накъдето са я повели Гроб.
    Ще ти ядат бой крадливите ръчички, не се тревожи.
  • 19 КОК

    1 0 Отговор
    бех до ПОЩАТА да ми ВЪРНАТ ПАРИЧКИТЕ
  • 20 гичка

    1 0 Отговор
    Това е максимумът на възможностите. Яростната опозииционна дейност на всяка цена. Да се опонира и саботира направеното. Да се говори колко грешно е всичко, без обаче да се предлага нещо по-добро и работещо. Това е най-силната част на политическата платформа - да се включат л..нометите на пълна мощност.
  • 21 1234

    0 0 Отговор
    Към №15.Кой каквото може да си позволи такова кара.Всеки няма възможност да кара нова кола,но понякога старата кола е по добра от новата.Знаеш ли ,че аз с мойта стара кола съм влачил една нова 25 км докато стигнем до сервиз и да я поправят.В нея имаше две деца с баща си и навън беше -10градуса да ги оставя на пътя ли според тебе?Моя бус е на 28 г ,но сменен двигател от ауди на 151000км е всичко по трансмисията е ново ламарините сигурно ще издържат още 20г,няма никъде ръжда.Е той може би е по здрав от тия еднодневки дето се движат по пътищата ни.Не говорете само празни приказки да се намирате на работа.До сега никога не съм оставал на пътя,с него съм работил десетина години,разносна търговия ,сега го ползвам за семеен автомобил,широко,удобно ,не си заклещен в седалката да не можеш да мръднеш.Кой каквото му харесва такова кара.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Не реалист а хрантутник на съдбата или закачен на герберска хранилка като управител на водопад, това е което ми идва на ум.
  • 24 Morgoth

    0 0 Отговор
    Голяма сага с тия винетки. 30-те лева в повече ги плащаме на всеки 400 км които изминаваме само под формата на акциз за горивото. Винетката е най-малкия от всички налози, а за него се шуми толкова много. Вероятно за да не почне да се шуми за останалите и евентуално да се попита къде отиват парите от тях.
    Но както колегата по-долу е казал, ще плачем за винетките като подкарат тол таксите.
  • 25 ВЧЮ

    0 0 Отговор
    Хакнаха и го в тръдката
  • 26 Чичката

    0 0 Отговор
    До #15

    Баси цървула
  • 27 Гошо

    0 0 Отговор
    Няма как винетката да е 97лв. тук е по руски стандарт.
    Казваме път на мястото където възнамеряваме да минем,а магистрала на двулентово платно.Швейцария има само годишна винетка 40 франка струва,тоест по-евтина от нашета.Гледам има баровци по надолу в коментарите,за тях може да пуснат нови винетки.По 200-300-500лв щом не са проблем парите,за обикновенните хора 67лв.Точно при скъпи винетки хората пътуват без тях,къде на късмет къде на страх.Ако цената е нормална всеки ще си купува,тогава глобата може да е над 400лв.До не гледаме цената само за автомобилите,автобуси и камиони плащат луди пари за стикер.
  • 28 кроко

    0 0 Отговор
    Това хубаво, ама айде да не допускаме боко тиквата да даде магистралите на концесии и да ни жулят за километър, че после да се чудим как да ги махнем! По-добре превантивно да се вземат мерки въобще да не се допускат такива работи, отколкото да се борим постоянно с изтъплнеията на управляващите!
  • 29 Ферди

    0 0 Отговор
    Кроки, представи си, че много скоро мечтата ти стане реалност и тиквата падне от власт. Настава дългоочакваната всенародна и повсеместна радост. Идва отново на власт левицата и обичайните коалиционни партньори. Какво се случва след това и колко ще струва винетката? Виждам че имаш задълбочено експертно мнение по този проблем и ще го споделиш.
  • 30 АЗ САМ

    0 0 Отговор
    Red e na prokoraturata! Lileto I Lazarov(API)-vidni vinetkoprodava4i !
  • 31 гоги

    0 0 Отговор
    Сами си го правим като се карат няколко автомобила с една винетка така ще е а и с камионите също лепиш на фолио прозрачно и нямаш проблем днес на едната кола утре на другата
  • 32 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Дебелата да излезе да се извини на хората!
  • 33 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Оставка за тъпите мутри от ГРОБ!
  • 34 Кофата

    0 0 Отговор
    Добре а сега кой , ще връща парите братъя? Нима, ще ги оставим на тези ламтурници?
  • 35 ПРУ

    0 0 Отговор
    врънете ми парите ...
  • 36 Шмайзер

    1 0 Отговор
    Винетката може да е скъпа, но да е съобразена с качеството, което се предлага. Евтината винетка в Швейцария не е за пример, защото населението в алпийската република не е 7 млн. като нашето, а приходите от винетки са важно перо в бюджета за пътищата. Лошото тук е, че нямаме никакви пътища, а търсим пари за тях. Направо ми е смешно, тъй като цената е като в Чехия, а чешките магистрали и поддръжка на пътищата са доста добри - за разлика от нашите!

    Това с отмяната не трябваше да се случва! Първо, това са събрани пари, а да събираш пари струва пари. Второ, няма създадена организация и яснота как ще се връщат надвзетите суми. Трето, имам чувството, че съдът винаги воюва срещу обществения интерес - пуска престъпниците и наказва гражданите и държавните органи, като в същото време големите престъпни акули - Христо Бисеров, Митьо Очите, редица убийци, си се разхождат на свобода с условни присъди или въобще недосегаеми за правосъдие...Естестено, със знанието на съд и прокуратура. Ето, вчера новина за убиеца на легионера от миналата година - Ембака. Прокурорът по делото "забравял" една година да му предяви обвинение и делото да започне. Така Ембака замалко да излезе на свобода.
  • 37 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Давайте да организираме протести!!! Само да са след 18 часа. Тук в Пловдив аз ще изляза веднага с едната си кола, ще докарам и човек с втората. Ще навия и още поне трима да дойдат с мен. Да ги почваме тия убийци, ако си седим в къщи, нищо няма да стане! Сега е моментът!
  • 38 питагор

    0 0 Отговор
    Като махнеш 80 90 процента от колите който казваш че трябва да ги няма на пътя пътната мрежа си остава същата ! Само че ще я подаржат само 20 процента от в момента движещите се коли. И на 200 кинта нямя да излезе сметката. може би около 2000 и пак не е сигурно! най вероятно около 5/8000 да ти е честито това което караш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове