18 Юли, 2016 08:50, обновена 18 Юли, 2016 09:42 3 444 16

Пари за винетки няма да се връщат

  • винетки-
  • винетките-
  • цени

Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданското общество, смята адвокат Мосинов

Пари за винетки няма да се връщат - 1

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви  министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия. 
 
Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.
 
„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред”, заяви Павлова. 

Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданското общество у нас, заяви пред БНР адвокатът на жалбоподателите Евгений Мосинов. Той коментира решението на Върховния административен съд:

Решението на ВАС е важно и би следвало държавната администрация добре да го прочете, защото в него са казани две същностни неща. Първо, че винетките са вид държавна такса за услуга, която се предоставя от държавата на гражданите и в този смисъл цената на винетките е цена на услуга, а в Конституцията и в законодателството ясно е казано, че тази цена на услуга трябва да бъде точно определена и справедлива, т.е. адекватна по размер на разходите, които прави държавата за извършване на услугата. На второ място – има правила, относно законодателството, относно нормативните актове, които създава държавата, вкл. и тези, които касаят изменението на цени и такси на услуги, и тези правила трябва да бъдат спазвани. Там се включва предварително обнародване на текста и съгласуване на текста със заинтересованите организации. Тук е слабото място на позицията на министерството, като администрация, на практика такова съгласуване няма., заяви адвокат Мосинов.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха /МРРБ/, че ще обжалват решението на съда. Това според Егений Мосинов е ход за печелене на време:

Държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще използва правото си на жалба, не е толкова да докаже своята теза, че те са изпълнили законовите процедури, които Върховният съд е приел, че са нарушени, а по-скоро, за да мине време, за да изтече годината, и казусът да бъде затворен някак си естествено с изречението: "Ами, то, който платил, платил".

Адвокат Мосинов опроверга твърдението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че няма да има последствия за администрацията от това, че хората са закупували винетки на по-високи цени:

Според действащото ни законодателство и едно нова тълкувателно решение на самия ВАС, нормативният акт, в периода, в който е действал, преди неговата окончателна отмяна, запазва своите последици и не могат да се претендират вреди и обезщетения за този период. Това е факт, като позиция на съда. В закона е казано, че администрацията е длъжна да съобрази тази отмяна и да преуреди настъпилите вече факти и събития, т.е. няма пречка администрацията сама да реши да компенсира гражданите за своето незаконосъобразно поведение.

Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ отмени в петък постановлението на Министерския съвет /МС/, с което беше приета нова тарифа за винетните стикери.
Съдът приема, че при решението за тарифата е бил нарушен Законът за нормативните актове, като не са спазени правилата за обществено обсъждане, а освен това не е била мотивирана и необходимостта от поскъпване.

Решението на съда обаче не е окончателно. Тарифата бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛЯСКА

    0 1 Отговор
    ПИШИТЕ САМО ГЛУПОСТИ ДА ДРАЗНИТЕ ХОРАТА ВИНЕТКИТЕ ДАЖЕ ОЩЕ ПО СКЪПИ ЩЕ СТАНАТ

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛЯСКА":

    Подкрепям коментара на АЛЯСКА. Ще променят закона и ще вдигнат още цената, това е истината.
  • 3 винетьо

    1 0 Отговор
    Т.е. няма смисъл да се претендира за обезщетения за скъпите винетки, дори и незаконни. Отменят незаконния нормативен акт, но по закон нямам право да претендирам за настъпили вреди и справедливо обезщетение. Направо наглост!
  • 4 wanted

    2 0 Отговор
    Ха ха ха... И къде го това гражданско общество? Ако имаше гражданско общество, то щеше да реагира още докато обявиха идеята за покачване на цената, а не когато всичко това е вече факт. В държавите с гражданско общество такива проекти се атакуват още в зародиш, а не както у нас. Не си ли спомняте колко бяха недоволните които се събраха на жълтите павета и по площадите? Броят им беше по малък от пръстите на двете ни ръце. Сега вече сме стигнали до ситуацията: "Бития - бит..."
  • 5 бай й

    1 0 Отговор
    Комуниста повръща, но пари не връща, това е положението.

    Коментиран от #7

  • 6 Ник

    2 0 Отговор
    Нищо няма да връща държавата. ГЕРБ изтегли -за 1 година 20 млрд. лв заеми- някой трябва да ги връща!
    В началото на годината въведоха абсурдния данък "Уикенд", сега на първо четене е минал данък "консумативи"
    Как мислите да ли ще намалят "винетките" ?
    - 30 млрд. дълг,
    - 1 млрд. за АЕЦ Белене от Арбитражното дело ,
    - 5 млрд дълг на НЕК,
    - 800 млн. на БДЖ ...
    - 50 000 души емиграция (на година)
    С изключение на последната позиция за останалото с чиста съвест можете да благодарите на Борисов и ГЕРБ
    За това не се надявайте за винетките! - Дебелото Лили е обещало да брани събраните парички от винетки.
    Няма начин разбира те ли? - Държавната хранилка е не само празна, а ми и дължи манджа на други хранилки
  • 7 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай й":

    Колко ти плащат, за да тролиш?
    За всичко са винивни комунистите, нали? Сигурен съм, че си поредния нагаждач и баща ти е бил пръв на село в партията.
  • 8 УУУУУУУ

    3 0 Отговор
    Герб са като Смъртта - вземат не връщат
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никито Иванов

    1 0 Отговор
    Пародия на Правосъдие ! Свинетка и Прасчо от Бургасчо са ХЕПИ ! всичко е прах в очите и кинти в зъбите :)
  • 11 бббббб

    0 0 Отговор
    Кога държавата е връщала пари при незаконосъобразно взимане/събиране ?За да се вдигне пушилка винаги за пред хората се водят дела.Съдът постанявява ,че са незаконни като уточнява ,кои закони и нормативни документи са нарушени от некадърната администрация.Вследствие ,на което институциите в т.ч. законодателите веднага се коригират и пак ни взимат парите,но вече законно.
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Аз като не искам да плащам висока цена как да протестирам? Като стоя по цял ден пред общината ли? Като работя какво да правя? Една ли е причината за протест? Не бяха ли големи движенията срещу надписаните сметки за ток преди 3 години, и какво промениха? Нищо. Не са ли изкуствено завишени цените на горивата и какво промениха протестите в цяла България? Нищо. Манолова не беше ли замяргана с яйца, а сега е представител на гражданите? Колко многобройни криминални държавни поръчки има? Какво променят протестите в нашата страна? Нищо. Колко човека се самозапалиха и накрая пак нищо. Трябват агресивни дйствия за промяна, протестите очевидно са загуба на време.
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Ние сме 2016г, електронните услуги са ежедневие, а у нас не са чували за тях. Всичко може да е електронно и да няма лепящи се винетки. Като плащам 100лв за винетка не трябва да има дупки, които да ми повредят окачването, не е ли така? А има. Карам по магистрала Марица и все едно с лодка минаваш, нагъната и закърпена, а е на 1 година. Новите пътища в 2016г трябва да издържат десетки години преди ремонт, но у нас се измерва в месеци. Цената е като на западните, а изпълнението е на ниво 1916г, макар че и тогава са правили вероятно по-добре от група неандерталци с лопати и затъпкващи асфалта с крака. Става все по-зле, но на който кмета даде разрешение, той строи, а кмета не дава на фирми със съвременно оборудване и методи, дава се на негови фирми. После защо кмета живее в имение, кара различни джипове и живее охолно с 1000лв заплата, но затова пък с прислуга. Не искам да връщат пари, искам да изкарат най-накрая една нова машина за полагане на асфалт, искам да няма ями колкото колата ми, искам да има маркировка и знаци.
  • 14 Данчо

    2 0 Отговор
    Това е кражба,пладнешки обир, огромна измама, но нека се оправят тези ,които са гласували за ББ и к...тата на цялата комунистическа пасмина! Те цял живот само крадат и нищо не създават. Прост народ сме. Прости млади хора, п....сти и проститутки.
  • 15 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    нормално е как ще са връщат на хората нали мутрите трябва да ядът !
  • 16 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Тая се ненаяде. Добре,че поне спечелихме делото. Но тази женя и трябва да и се иска оставката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове