1 211 0

Елена Йончева: Страхът сред германското общество подхранва крайнодесните

Според нея въпросът за нападенията вече не е дали ще ги има, а кога и къде ще се осъществят

Елена Йончева: Страхът сред германското общество подхранва крайнодесните
Венцислав Михайлов

Германия стана обект на въоръжено нападение. Според журналистът Елена Йончева причина за това е големият наплив от бежанци и страха сред хората, че между тях може да се внедрят и такива, които имат контакти с ислямистки организации.

По думите й страхът сред обществото дава храна на крайнодесните организации, които вярват в радикалните мерки като начин за борба срещу ислямски радикализъм. Позицията й е, че въпросът за нападенията вече не е дали ще ги има, а кога и къде ще се осъществят.

Важното е обаче да се открие причината, тъй като не можем да се борим срещу тероризма - това е методология. "Трябва да търсим причината и огнището, посочи пред бТВ тя. Маргинални елементи има винаги, които може да се поддадат”, посочи тя.

Огнището в момента е Сирия, категорична е журналистката. Според нея тече процес на по-топли отношения между Турция и Русия, който цели да прекрати фрагментацията в Близкия Изток. По думите й опитът за военен преврат преди седмица е част от преориентацията на страната и реакция към вероятността да се появи кюрдска държава.

“Надявам се европейският елит да е извлякъл някаква поука от последните нападения. Все пак Франция помагаше на умерените ислямисти, а самият президент Франсоа Оланд посочи, че се изпраща оръжие в Сирия”, коментира тя.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай