738 4

Социалистите в Пловдив почетоха паметта на Вапцаров

Социалистите в Пловдив почетоха паметта на Вапцаров
Стефанаки Йоанис

С митинг поклонение пред паметника на Никола Вапцаров в район Южен пловдивските социалисти отбелязаха 74 години от разстрела на Никола Вапцаров.

„Той бе работник, моряк, поет, комунист, човек с достойнство, с мечти за утрешния ден, борец за социална справедливост и човешки щастие”, каза в словото си председателят на РС на БСП – Южен доц. Ангел Иванов. Той подчерта, че в поезията на Вапцаров са отразени страданията, борбите и надеждите на българския народ, а срещу монархофашизма талантливият поет воюва с всички средства, включително с цената на своя живот.

Доц. Иванов припомни събитията от 23 юли 1942 г, когато Вапцаров и петима негови другари са осъдени на смърт чрез разстрел по дело 585/1942 срещу членове и сътрудници на ЦК на Българската работническа партия (комунисти). Присъдата е изпълнена в същия ден на гарнизонното стрелбище на Школата за запасни офицери в София. „Трябва да помним, че в България повече от две десетилетия властваше монархофашистки режим, който хвърли десетки хиляди в затвори и концлагери, уби стотици и направи страната ни съюзник на Хитлер, Мусолини и милитаристична Япония. Този режим уби поета революционер Никола Вапцаров и неговите съратници”, каза доц. Иванов. Той подчерта, че тялото може да бъде унищожено с куршуми, но не и вярата, а вярата на Вапцаров е безсмъртна. Затова поетът, антифашистът – носител на Световната награда за мир, остава завинаги в сърцата и умовете на хората. „Неговата поезия, мечти, борба и смърт ще ни събират и обединяват в името на по-доброто бъдеще за България” – изтъкна ораторът.

Той посочи, че идеалът на Вапцаров днес е потъпкан, защото хората отново са жертва несправедливостта, несигурността, безработицата и разрушените социални системи. „Почти три милиона са емигрирали от България, неграмотността вече става норма, а достъпът до здравеопазването – лукс” – изреди председателят а социалистите в р. Южен. В заключение той призова да не се допуска подмяна на историческата истина за мракобесния фашистки режим, отнел живота на светлите и прогресивни умове, на социално чувствителни и непримирими личности като Вапцаров, влюбени в народа си и жертвали себе си за едно по-светло утре.

Цветя на паметника на Вапцаров положиха общинският съветник от БСП Иван Петков, членовете на ИБ на БСП – Пловдив Милена Колева и Красимир Трифонов, районните председатели на Западен и Северен – Десислава Йорданова и Илия Гатев, бившият зам. – министър на МОН доц. Кирчо Атанасов. 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патето Яки
  Отговор
  1 17:36  23.07.16
  Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична. Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?!
 • Монго
  Отговор
  2 19:40  23.07.16
  Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност. Но в бурята ще бъдем пак с теб народе мой, защото се обичахме!
 • Goro Lafchi
  Отговор
  3 19:44  23.07.16
  Разстрел, и след разстрела – червеи. Това е толкоз просто и логично. Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме!
 • Бай хой
  Отговор
  4 11:01  24.07.16
  Интересно а някои твърдят че цвета на нацията е избит след 1944 година. Какво ли не правят нищожествата за пари и службици.

Напиши коментар:


Публикувай