24 Юли, 2016 11:34 4 949 5

Григор Стоичков: Единственото нещо, което може да спаси България е икономиката

  • григор стоичков-
  • където и да съм бил-
  • съм оставил дири

Където съм бил, съм оставил дири

Григор Стоичков: Единственото нещо, което може да спаси България е икономиката - 1

На 23 юли почина една от най-емблеметичните фигури по времето на социализма Григор Стоичков. В откровен разговор пред Факти.бг, който не успяхме да публикуваме преди неговата кончина, той разказа за драматичния си живот, за  съпротивителното движение, за Никола Гешев, за Тодор Живков, за големите строителни обекти, за Чернобил, за  съвременна България.

Съпротивителното движение, Никола Гешев, лагера „Кръстополе“

„Водих напрегнат живот, още от младежките години. Много млад бях включен в Съпротивителното движение”, разказа Стоичков, който още на 18-годишна възраст влиза в затвора по ЗЗД за укриване на нелегалната печатница на вестник „Работническо дело“. Отделно е интерниран в лагера Кръстополе.

Той особено се гордее с факта, че преди да го вкарат в затвора, преди 9 септември 1944 г.,  заради нелегалната печатница, не е признал нищо пред страховития полицай Никола Гешев. „Занимаваше се лично с мен, защото имаше някои данни за печатницата на „Работническо дело”, след като бяха хванали нелегални материали и се заканваше да я открие. Полицията обаче не я откри четири години. Но как да ви кажа, минава за голям полицай, а аз бях едно момченце, ама ги заблудих. Това е!”, заяви Стоичков.

Големите строителни обекти на България

Стоичков с гордост разказваше за големите строителни обекти, които е ръководил - построяването на НДК, Централната жп гара в София, жилищните комплекси във Варна... „Имаше дисциплина и ред. Ако не беше желязна дисциплината не можеше да се изгради НДК и нямаше събота, нямаше неделя. Построихме го за година и нещо, там лягах, там ставах. Имах абсолютните правомощия за построяването на НДК... С централна гара не съм имал проблеми, защото железничарите са дисциплинирани... Големите строителни обекти бяха много. Аз имах навик като отида на обекта,   след като с няколко думи ми разкажат, да видя точно какво може да се направи. Но след това контролирах непрекъснато. Обикалях много по обектите, бях критичен към хората, но в определен момент те ми помагаха. Като не решаваш проблема, задържаш работата”, казва Стоичков.  „Колко работи съм взел дето не са били предвидени. Например трябваха ни три крана, а руснаците произвеждаха големи. Започнахме да строим два блока и ми трябваха такива кранове. Аз даже се накарах на нашите – „вие защо не казахте, ние нямаме такива кранове”, а те хъката, мъката...Написах едно писмо лично до руския министър, който произвеждаше крановете, че ще ни трябва един. Отиде мой заместник, а от руска страна му казват „изключено”, много са ни малко тези кранове. Тогава заместникът ми извадил писмото ми до министъра, до който го бях адресирал, и му обяснил, че лично трябва да го предаде. Тогава руският министър казал веднага да дойде и попитал: „Вие знаете ли кой е Григор Стоичков, аз не мога да му откажа на него. Първият заместник-министър от руска страна му опонирал, че имат само три, а руският министър му отвърнал: „Три, три, единият за Григор Стоичков” и подписал”.

За отношенията му с Тодор Живков

В безпрецедентна си кариера по време на социализма Григор Стоичков казва, че е от малцината, които се е осмелявал да влиза в конфликти с Тодор Живков, но той единствен е изкарал 20 години като член на Министерския съвет: „Аз бях авторитет в кабинета. Влизал съм и в много конфликти с Тодор Живков, но аз съм единственият, който е изкарал 20 години като член на Министерския съвет. На тържеството, което ми устроиха заради дългогодишният ми стаж в Министерски съвет, Андрей Луканов ме прегърна и ми каза: „Ти си мъжкото момче на Министерския съвет. Аз решавах въпросите и те това го знаеха“.

Григор Стоичков е бил министър на транспорта и на земеделието. Тодор Живков е ходил на крака и в двете министерства, докато Стоичков ги управлява.  „Спорил съм с Живков много остро“, казва Стоичков. Последната среща на Григор Стоичков с Тодор Живков е непосредствено преди бившият първи да почине. „..Тогава ми каза: „Сега като се върна от болницата ще обсъдим с теб някои въпроси, които аз съм премълчал, а ще трябва да им дадем гласност. Ние си отиваме, народът трябва да знае. Като се върна ще се договорим с теб регулярно – ежеседмично да се срещаме.

Но не можа това да се случи, Живков не излезе повече от болницата. Имаше ми доверие, макар че знаеше, че съм влизал в пререкания с него. След като му бях затръшнал вратата заради общинските съвети и после направи проверката в Правец и Калугерово и се убеди, че съм прав. Живков знаеше, че няма да го подведа и говоря истината. Живков много направи, но допусна и кадрови грешки. Той издигна много хора, които не бяха сполучливи, но той го осъзна”, сподели Григор Стоичков.

„Бях политическа жертва на Чернобил“

Григор Стоичков е единственият български политик, който е съден преди 9-ти септември 1944 г. и след 1989 г. Вторият път е в периода 1991 г.-1994 г., когато е обвинен, че не са взети ефективни мерки за населението след трагедията в Чернобил. Каква е  истина според него: „Доразследваха, но нямаха какво да открият. Това, което бе направено в България при случая Чернобил, бе напълно достатъчно. Спомня си още какво е казал Тодор Живков като свидетел по време на процеса: „Какво да ви кажа много работи се изприказваха... СССР не ни даде реална информация, ние не знаехме точно какво е положението. В България този проблем бяхме възложили на Григор Стоичков и никой от нашето ръководство не можеше да направи това, което направи Григор Стоичков, в това число и аз. Всичко, което трябваше сме направили. Този човек заслужава похвала, а вие сега го осъждате. Аз сбърках с него, трябваше да го сложа на друга работа, но вече е минало /бел. ред. имал е предвид, че не го е направил министър-председател/”. Григор Стоичков направи следното заключение: „...Аз юридически бях оправдан, но бях политическата жертва за Чернобил, аз фактически не отговарях за това. Имаше първи заместник-министър на народното здраве по тези въпроси. Да бях председател на Комисията по бедствия и аварии, но тази комисия нямаше екип”.

За съвременна България

Сегашната ситуация в политиката Григор Стоичков определи така: „Те не си дават сметка и мислят само за изборите. Аз съм започнал от селски кмет. Бях на 21 години, когато станах кмет. И където съм работил винаги съм оставил следа... Единственото нещо, което може да спаси България е развитието на икономиката“.

Поклонението пред тленните останки на Григор Стоичков ще бъде на 25 юли т.г. от 12,00 ч. на Централните софийски гробища, съобщиха негови близки за Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Todorov

    1 0 Отговор
    „Те не си дават сметка и мислят само за изборите. И ..........$$$$$$$
    Единственото нещо, което може да спаси България е развитието на икономиката“.!!!!!!!!!!!
  • 2 Има ли още да мрат

    1 2 Отговор
    Що ни занимавате с тези сатрапи ,които вместо да изгният по затворите окрадоха остатъците от държавата България,която лично превърнаха в кенеф и 16 република на по-големия кенеф СССР.И от къде този неграмотник ,който не е учил никъде разбира от икономика.А да-завършил е школата на КПСС.Совецкия Харвард.
  • 3 волен сидеров

    0 0 Отговор
    СЕГА СА същите-но ще го разберете като мине време-сегашните са даже и по алчни -всичките-а ние се дърлим тука ,те ни се хилят и си въртят далаверите от избори до избори-калпав народ скапана държава ,ко да прайш,заслужаваме си орисията и управниците-скоро пак ще ни водят на заколение,но преди това ще ни направят на циркови маймуни...а най долните са точно националистическите партии с това да се правят на такива каквито не са в душите си-да се преструват и да се бият в гърдите докато докопат кокала с мръвката....
  • 4 БайХуй

    0 0 Отговор
    Каква икономика кви 5 лева и от къде?! Още непочнал ти ебават мамата с данъци такси наеми... Вземеш ли заем банката ти диша във врата и търси повод да ти сложи ръка на бизнеса че да го препродаде на свои хора... които го източват и съсипват!
  • 5 nikola

    0 0 Отговор
    Много голям и честен човек, поклон!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове